Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Zamenite na vreme letnje pneumatike zimskim

Objašnjavamo šta kažu propisi i kako osiguranje tretira štetu nastalu sa neprimerenim pneumaticima.

Vozili ste auto sa letnjim gumama u periodu snežnih padavina, proklizali ste i pričinili štetu. Kako će policija tretirati vaš prekršaj? Da li će vaše osiguranje pokriti vašu štetu?

Za zimske uslove zimske gume su bezbednije, jer pored primetno dubljeg profila i šara za odvođenje snega, imaju i drugačiju gumenu mešavinu namenjenu niskim temperaturama.

Šta kaže Zakon?

Zakonom o bezbednosti saobraćaja  propisano je da na vašem vozilu u periodu od 1. novembra do 1. aprila morate koristiti zimske gume, ako je na kolovozu led, sneg ili poledica. Ukoliko, u ovoj situaciji, vaši pneumatici nemaju šaru minimalne dubine od 4 mm, smatra se da upravljate tehnički neispravnim vozilom. Prave zimske gume se prepoznaju po tome što pored oznake M+S (MS ili M&S) imaju i znak planine sa tri vrha i pahulje unutar nje.

Zimska oprema je potrebna i van navedenog vremenskog okvira, ukoliko se pojave zimske padavine i uzrokuju sneg, led ili poledicu na kolovozu.

Ukoliko u navedenom periodu i u zimskim uslovima vozite bez zimske opreme, policija može da vas kazni u iznosu od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica i 60.000 do 800.000 dinara za firme. Vozači su u obavezi da zimi imaju lance u prtljažniku u dva slučaja. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obavezne upotrebe lanaca i kada je sneg na kolovozu.

Šta kaže osiguranje?

Takođe, sa stanovišta osiguranja automobila, zimske gume su važne za sigurnu vožnju u zimskim uslovima. Vozićete bezbednije i lakše se nositi sa otežanim uslovima saobraćaja. Ovo znači i mnogo manje brige, jer ćete zadržati sve bonuse bez saobraćajne nesreće, pa osiguranje vašeg automobila neće poskupeti. Ukoliko se, pak, desi da dođe do nesreće, osiguravajuća kuća će pokriti štetu, jer je vozilo pravilno opremljeno.

U slučaju da ste se vozili sa letnjim gumama, osiguravajuća kuća procenjuje da li je do nesreće došlo jer vozilo nije imalo odgovarajuću, zakonom propisanu zimsku opremu. Na osnovu nalaza odlučuje se o isplati štete.

Osiguranje od automobilske odgovornosti

Ukoliko imate obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti i prouzrokujete saobraćajnu nezgodu, osiguravajuće društvo će nadoknaditi štetu povređenoj strani. Međutim, ako niste imali adekvatnu opremu i to je dovelo do nezgode, osiguravajuća kuća može tražiti od vas nadoknadu isplaćene štete.

Kasko osiguranje automobila

U slučaju kasko osiguranja, osiguravajuća kuća može odbiti da isplati naknadu, ukoliko je šteta uzrokovana neadekvatnom zimskom opremom. Na primer, vaša šteta ne bi bila pokrivena da vozite na zavejanom putu sa letnjim gumama i zbog toga proklizate.

Naravno, to ne znači da osiguravajuća kuća odbija svaki sličan slučaj. Osiguranje će ipak pokriti štetu koja ni na koji način nije povezana sa neadekvatnim gumama ili nije uzrokovana korišćenjem zimske opreme. Ako je šteta, na primer, nastala na zavejanom putu tako što je drvo palo na vaš prtljažnik, šteta je pokrivena, iako ste vozili sa letnjim gumama. Šteta nije nastala zbog neadekvatne zimske opreme.

Šta vam sve pruža asistencija na putu pročitajte na Sve će biti u redu

Izvor: Vse bo v redu

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter