Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Putovanje vozom po Evropi

Otkrivanje novih mesta, susret s različitim ljudima, udobnost, pristupačnost, sigurnost i mali uticaj na životnu sredinu dobri su razlozi za putovanje vozom po Evropi. A takva putovanja donose i dašak avanture. Opuštena ruta, druženje i nizak ugljenični otisak? Odlično, idemo!

Interrail i druge opcije

Više od pola veka, od 1972. godine, mladi (a u poslednje vreme porodice i oni malo stariji) putuju po Evropi sa Interrail kartom. Danas se tu radi o vožnji u modernom, međusobno povezanom sistemu koji uključuje 33 zemlje. To znači da možete putovati po celoj Evropskoj uniji, osim ostrvskih zemalja Malte i Kipra, dok su Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Turska, Švajcarska, Norveška i Velika Britanija takođe deo mreže. Cene su različite, a postoji i izbor višednevnih ili višemesečnih karata. Mladi do 28 godina imaju popust od 25 odsto na sve karte.

Digitalne karte, koje se mogu sačuvati u mobilnoj aplikaciji, dostupne su na sajtu Interrail.eu, dok se štampane karte mogu kupiti na glavnim železničkim stanicama.

Interrail nije jedini pristupačan način putovanja vozom. Mnoge strane železničke kompanije nude jeftine karte za mlade:

  • Trenitalia – Vozne karte za Italiju namenjene su kako mladim, tako i odraslim i starijim putnicima. Možete birati između osnovne Easy karte ili Comfort karte, koja vam daje malo više udobnosti. Treba samo da podesite broj putovanja i spremni ste da posetite ovu prelepu zemlju bogate istorije.
  • Deutsche Bahn – Strani posetioci mogu da putuju po Nemačkoj s jeftinim kartama, čija cena zavisi od broja dana.
  • Renfe Pass – Karta španskih železnica namenjena je strancima i omogućava putovanje samo jednim vozom u jednom smeru dnevno. Ako presedate, morate dodatno platiti.

Iako Srbija trenutno nije dobro železnički povezana sa svojim susedima, ako se već nađete u inostranstvu i želite da proputujete Evropom ili nekom evropskom zemljom, razmislite o putovanju vozom koje je znatno jeftinije od troškova najma automobila ili avionske karte.

Koje su prednosti putovanja vozom i na šta treba obratiti pažnju?

Kada putujete vozom, možete uživati u posmatranju često vrlo slikovitog okruženja i sticanju dobre predstave o mestima duž puta. Sedišta su udobna, tako da imate više prostora za noge nego u avionima ili autobusima. Takođe, možete šetati po vozu, što je posebno korisno na dužim putovanjima koja mogu postati izuzetno neudobna nakon više sati sedenja. Putovanje vozom je i manje stresno: nema dugih procedura kao što su bezbednosne provere na aerodromu, a ne morate ni da budete na peronu dva sata pre polaska. Za svaki slučaj, budite na stanici barem 15 minuta ranije da ne biste jurili u zadnji čas.

Nosite odgovarajuću odeću. Leti u klimatizovanom vozu može biti prilično hladno, pa je korisno imati majicu dugih rukava ili džemper. Jastuk za vrat će učiniti odmor prijatnijim. Noviji evropski vozovi su opremljeni električnim utičnicama, ali ako ne možete da putujete bez svojih elektronskih uređaja, razmislite o nošenju dodatne baterije (power bank) za telefon ili tablet. Obavezno ponesite slušalice: niko ne želi da sedi blizu putnika koji puštaju muziku ili naglas gledaju akcione filmove. Takvo ponašanje je nepristojno i zabranjeno u posebno označenim tihim vagonima.

Dodatni podsetnik: vodite računa o svojim stvarima.

Pazite na svoj prtljag, posebno na novčanik i druge dragocenosti. Uvek držite vredne stvari kod sebe ili na sigurnom mestu.

Ako putujete s mnogo prtljaga, mali katanac za bicikl može biti od koristi za sprečavanje lopova koji bi pokušao da izvuče nešto iz vaše torbe.

Osiguranje znači sigurnije putovanje

Putovanje vozom može biti divno iskustvo, a verovatno ćete ga pamtiti po prelepim mestima, sjajnom društvu i trenucima istraživanja. Ali ako ne budete imali sreće, obavezno se pre putovanja u inostranstvo osigurajte kako biste izbegli nepotrebne troškove u slučaju bilo kakvih problema.

Putno zdravstveno osiguranje pruža finansijsku sigurnost pokrivanjem troškova nepredviđenih događaja, kao što su, na primer, troškovi hitnog medicinskog transporta do najbliže medicinske ustanove, potrebnih medicinskih tretmana u slučaju bolesti ili povrede, evakuacije do naše zemlje u slučaju ozbiljnije bolesti ili povrede itd.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter