Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Kad se upali ulje na šporetu

Stavite sigurnost u svoj dom na prvo mesto. Osiguranje od štete nastale požarom spada u osnovna pokrića Triglav polise za osiguranje doma.

Kako pravilno ugasiti vatru i šta pogrešna odluka može da znači

Još jedan u nizu sasvim običnih dana. Nakon što ste došli sa posla, počinjete da spremate večeru za vašu porodicu. Bez razmišljanja, stavljate tiganj na šporet, dodajete malo ulja, a istovremeno pomažete u rešavanju domaćih zadataka. Trenutak nepažnje. Ulje na šporetu se zapali! Da li ćete znati kako pravilno da ugasite požar?

Većina požara u kući počinje u kuhinji

Naši procenitelji otkrivaju da se u kuhinji najčešće događaju kućni požari, uglavnom zbog zaboravljene hrane na šporetu. Sa tim saglasan je i Boštjan Žagar, komandant 2. smene Vatrogasne jedinice Ljubljana. Boštjan, koji je podelio svoja iskustva sa našim kolegama iz Slovenije, kaže da je čak polovina požara u domaćinstvu povezana sa upotrebom ulja. Kada je ulje zaboravljeno na šporetu, neminovno će se zapaliti.

I najmanja količina ulja može biti kobna. Za samo deset minuta nekoliko kašika ulja može se zagrejati do tačke koja može imati katastrofalne posledice.

Ulje na šporetu se zapali iz dva razloga

Zbog čega se zapali ulje kada ga zaboravite?

Prvi uzrok paljenja je taj što kapljice pregrejanog ulja lete naokolo. To znači da su i spoljna strana peći i šporet masni i mogu se zapaliti kada ih dodirne plamen.

Drugi razlog je taj što se ulje u tiganju samo zapali ako je predugo bilo na šporetu. Možete brzo da shvatite šta se dešava i preduzmete neophodne mere za suzbijanje plamena na vreme jer će zagrevanje ulja prouzrokovati neprijatan miris čak i kada niste u neposrednoj blizini. Takođe, ovakva situacija je praćena gustim dimom. Ali pazite, može da se upali i ulje koje se upravo pregrejalo ukoliko pokušavate da ga polijete vodom!

Što je ulje toplije, to je dim gušći.

Kako sprečiti požar u kuhinji?

Postoji nekoliko preventivnih mera koje možete da upražnjavate tokom kuvanja kada koristite ulje:

Ne ostavljajte šporet nasamo bez vaše pune pažnje uključen tokom kuvanja, to je ključna stvar. Zbog toga se savetuje da ne radite druge stvari dok kuvate.

Ne uključujte ringlu na najjače i koristite manju količinu ulja.

Vodite računa o tome da uvek imate čistu radnu površinu, kao i aspirator koji se za slučaj nužde može brzo aktivirati.

Kako ugasiti vatru kada ulje gori na šporetu?

Video objašnjava kako ugasiti vatru nastalu paljenjem pregrejanog ulja uz pomoć vatrogasaca. Takođe ćete videti kakve mogu biti posledice lažnog požara.

Dakle, vatru nastalu na taj način ne gasite vodom, već samo vlažnom krpom ili poklopcem. Međutim, ako se vatra već proširila i shvatate da je teško savladati na pomenut način, tada koristite aparat za gašenje požara. Prema Boštjanu Žagaru, ovo je najefikasniji metod i nanosi najmanje štete. Ako ga nemate, koristite aparat za gašenje požara koji bi trebalo da bude u svakom hodniku stambene zgrade.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter