Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

9 saveta da vam auto ne zapleše na kiši

Sistemi asistencije mogu da pomognu, ali najvažnija je prilagođena vožnja

Neki vozači strahuju od vožnje po kiši iako nema razloga za to. Treba slediti samo nekoliko saveta, a čak i kišni dani mogu biti veoma prijatni za volanom. Iako statistika kaže da se mnogo (teških) nesreća dešava tokom vedrog vremena, sledeći saveti će vam pomoći da ostanete bezbedni čak i na kiši.

Pre svega, pobrinite se za dobru vidljivost, jer vlaga često ometa. Recept je lak. Ako imate klimu, uključite je uprkos nižim temperaturama, pošto klima suši i stakla. Zatim imajte na umu da sigurnosnu distancu treba prilagoditi klizavom terenu, držite odstojanje i ne oslanjajte se na činjenicu da i dalje imate dobre reflekse.

Mudri vozači kažu da nije problem voziti brzo, već se brzo zaustaviti.

Kako savremena tehnologija može da vam pomogne?

Savremeni sistemi za asistenciju mogu biti od velike pomoći vozaču, ali treba imati u vidu da tehnologija nije svemoguća. Ako imate automatske LED farove, ne možete pogrešiti jer ste vidljiviji na putu i vidite se mnogo bolje. Tu je i radarski tempomat koji automatski drži rastojanje od vozila ispred vas. Naročito ako je vozilo ispred vas slabo osvetljeno, detektuje ga brže od ljudskog oka i pre počinje da smanjuje brzinu. Po kiši, koristan je i sistem prevencije nenamernog prelaska trake, poznat i kao Lane Assist. Međutim, ako kiša ozbiljno lije, ne možete se oslanjati isključivo na ova pomagala, već morate vratiti uzde u svoje ruke.

Putanja kočenja na vlažnom terenu duža je nego na suvom, ali pomaže ako gume imaju što izraženiji profil. Takođe je važno da nisu prestare. Gume starije od pet sezona se stvrdnu, što je posebno primetno kod zimskih guma, a to putanju kočenja može da poveća za trećinu i više.

Ako auto naiđe na vodu

Opasnost koja je uvek prisutna na kiši jeste rafting ili akvaplaning. Za one koji to, srećom, ranije nisu iskusili: u pitanju je trenutak kada vozite prevelikom brzinom po previše vode – to bi mogla da bude veća bara ili bujica koja teče po putu ili da budete prebrzi u odnosu na uobičajenu količinu vode na putu – a gume izgube kontakt s površinom.

Tada ne treba da paničite, pošto bi panično okretanje volana moglo da dovede do nesreće, nego da volan okrećete najmanje moguće kako biste savladali nepovoljno tlo. Sve dok prednji točkovi plivaju, ne mogu da utiču na pravac kretanja automobila, ali kada ponovo dođu u kontakt s tlom, automobil će se nasilno okrenuti ka mestu gde su točkovi okrenuti. Ukoliko imate auto s manuelnim menjačem, možete se spasti i korišćenjem kvačila koje odvaja motor od točkova i oslobađa pogonski točak dodatnih snaga koje bi mogle da prebace ravnotežu i dovedu do iskliznuća, pri čemu volan treba držati što je moguće stabilnije ili ga samo nežno okretati u pravcu u kom želite da automobil krene kada šara guma dođe u kontakt s tlom. Pored toga, posmatrajte put ispred sebe. Velike količine vode koje izazivaju probleme obično se mogu videti unapred.

Saveti za bezbednu vožnju po kiši:

  1. Redovno održavajte brisače. Kada počnu da ostavljaju tragove po staklu, vreme je za zamenu. Takođe se pobrinite da imate dovoljno tečnosti za pranje stakala. To će posebno pomoći po laganoj kiši i duž mokrog puta.
  2. Posebno budite oprezni kada pada kiša posle dužeg perioda suvog vremena. Tada se na putu akumuliraju prašina, motorno ulje, mast i ostala prljavština. Kada se sve to pomeša s vodom, put postaje veoma klizav. S vremenom kiša, naravno, spere sve, ali je prvih nekoliko sati najopasnije.
  3. Izbegavajte ivicu puta, jer se voda tu često sakuplja. Vozite sredinom svoje trake.
  4. Ako ispred sebe vidite veliku baru, pokušajte da je izbegnete ili se zaustavite ispred nje, pošto je teško proceniti njenu dubinu i ono što se tu krije. Izbegavajte nagle manevre, jer biste mogli da izgubite kontrolu nad vozilom. Ako uđete u baru samo jednom stranom automobila, auto može da počne da se zanosi. Ukoliko vozite po predubokoj bari, voda može da ošteti električne sisteme ili motor.
  5. Ako auto zapliva, nemojte naglo kočiti ili naglo okretati volan kako biste izbegli zanošenje kada se točkovi vrate u kontakt s tlom.
  6. Ako vaš automobil ima dnevna svetla, obratite pažnju da li ste osvetljeni pozadi. Neki automobili su tokom korišćenja dnevnih svetala osvetljeni samo napred, zato u slučaju kiše i smanjene vidljivosti, uključite oborena svetla tako da mogu da vas vide vozila koja idu iza vas.
  7. Smanjite brzinu. Kada pada jaka kiša, teško je videti druga vozila, putokaze i put, pa vozite sporije. Ako vozite prebrzo, biće vam potrebno više vremena da se zaustavite ili prilagodite okolnostima na putu.
  8. Ne prilazite preblizu velikim kamionima ili autobusima. Ispod njihovih velikih točkova voda široko prska, što dodatno smanjuje vašu vidljivost. Takođe, budite oprezni prilikom preticanja.
  9. Naročito u naseljima, obratite pažnju na pešake i bicikliste kako ih ne biste zalivali vodom preko koje prelazite. Smanjite brzinu i pokušajte da vozite pored bara i dalje od ivice puta.

Izvor: vsebovredu.triglav.si

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter