Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Šta ako vam drvo padne na kuću?

Šta da radite ako drvo padne na kuću i kako da se osigurate od nepredviđenih troškova.

Pad drveta na kuću može da prouzrokuje ogromnu štetu i ugrozi vašu bezbednost. Uz redovno održavanje drveća u blizini kuće, većina takvih nesreća može da se izbegne. Ali ako se to i dalje dešava, morate da da postupite ispravno.

Uzroci pada drveta na kuću?

Najčešći uzrok pada drveta na kuću su vremenske neprilike: jaki vetrovi, oluje i težina snega mogu da slome pojedine grane ili obore celo stablo. Visok rizik predstavljaju oštećena stabla i velika, stara stabla koja izgledaju zdravo, ali su već delimično istrulila ili uvenula. Profesionalno i redovno održavanje drveća oko kuće znatno smanjuje rizik.

Ako postoji realna opasnost da se drvo sruši ili da mu otpadne grana, ne prilazite mu i ne ostavljajte predmete u njegovoj blizini. Ograničite kretanje u okolini drveta, a zatim obavestite odgovarajuću službu.

Kako sprečiti pad drveta na kuću?

Redovno održavanje drveća ključno je za očuvanje njihove lepote, zdravlja i sprečavanje potencijalnih katastrofa. Pravilna nega drveća zahteva profesionalno znanje.

Prvi korak je redovno orezivanje, kojim se uklanjaju mrtve grane. Osim uklanjanja oštećenih grana čiji pad bi mogao da izazove štetu na kući ili okolnim zgradama, orezivanje usmerava i dalji rast stabla.

Druga ključna mera je zalivanje. Drveću je potrebna odgovarajuća vlaga, naročito tokom sušne sezone. Na kraju, preporučuje se redovna provera zdravlja drveta i utvrđivanje mogućeg prisustva štetočina, s obzirom na to da rano otkrivanje bolesti, kao i kod svakog živog bića, olakšava izlečenje ili delovanje.

Ukoliko sami nemate iskustva, preporučujemo da savete o održavanju urednog okruženja vašeg doma potražite od iskusnog baštovana.

Kako bezbedno oboriti bolesno ili oštećeno drvo?

Uklanjanje bolesnog ili oslabljenog drveta koje je blizu kuće zahteva oprez, iskustvo i pravu opremu. Ako drvo pokazuje znake bolesti, oštećenja ili slabljenja, trebalo bi da se konsultujete sa specijalistom za obaranje drveća. Zatim odredite vreme pogodno za uklanjanje, po mogućnosti van sezone razmnožavanja ptica ili životinja. Tražite dozvolu, ako je potrebna, i pridržavajte se lokalnih propisa.

Drvo se mora ukloniti deo po deo, uz pažljivo rezanje grana i sečenje debla. Pazite na susedne zgrade i dalekovode. Nakon uklanjanja stabla, uverite se da je koren potpuno uklonjen kako biste sprečili ponovni razvoj stabla.

Mogu li dobiti nadoknadu ako mi drvo padne na kuću?

Ključ je u uzroku zbog kojeg je drvo palo. Da li je palo zbog oluje? U tom slučaju, šteta bi već bila pokrivena rizikom od oluje, što je jedna od osnovnih opasnosti koja je pokrivena osiguranjem domaćinstva.

Šta ako komšijsko drvo padne na vašu kuću?

Istina, ovo je veoma neprijatna situacija, ali da vidimo kakvi su izgledi. Možete da tražite odštetu od osiguranja vašeg suseda kao vlasnika drveta, ali će biti neophodno da dokažete da je odgovoran za štetu. Naime, komšija ima obavezu da brine o svom drveću i njihovom granju, kao i o ostaloj svojoj imovini, kako ne bi naneo moguću štetu tuđoj imovini ili trećim licima. Dobar domaćin najbolje vodi računa o svojim interesima kako pažljivim rukovanjem, tako i osiguranjem od odgovornosti. Logično je da svaki vlasnik nekretnine, kuće ili stana razmišlja o odgovornosti za naknadu štete.

Želite li da saznate više o osiguranju domaćinstva, koja pokrića uključuje i koliko košta? Pogledajte na sajtu, posetite nas ili kontaktirajte zastupnika.

Uklanjanje srušenog drveta i popravka oštećenja

Uklanjanje drveta koje je palo na kuću zahteva poseban postupak kako bi se sprečila dalja oštećenja. Nikada ne pokušavajte sami da uklonite drvo. Pozovite iskusne specijaliste koji imaju odgovarajuću opremu i iskustvo.

Pre svega, oni će proceniti položaj drveta, moguću štetu na kući i neposrednu opasnost. Ako je drvo oštetilo dalekovode, isključite napajanje. Uklanjanje stabla možete olakšati tako što ćete prvo odseći manje grane, a zatim drvo ukloniti postepeno, počevši od vrha. Odnesite ostatke drveta na organski otpad u skladu s lokalnim propisima, a veće delove stabla možete koristiti i za grejanje.

Kada se palo stablo potpuno ukloni, vreme je da se sanira šteta na kući. Unajmite arhitektu ili građevinara da proceni stanje strukture i predloži odgovarajuću proceduru renoviranja.

Izvor: vsebovredu.triglav.si.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter