Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Bezbedan prevoz skija i opreme

Proverite kako da se pobrinete za siguran transport skija i ski-opreme u automobilu.

Pravilan transport ski-opreme osigurava veću bezbednost putnika i drugih korisnika puteva, a samim tim je i sama oprema zaštićena. Ujedno, tako ju je lakše i spakovati.

Zima nam je dala malo snega, a vi istražujete najinteresantnije skijaške staze na kojima ćete vijugati. Možda već u glavi pravite i listu stvari koje ćete poneti sa sobom. Hoće li biti dovoljno mesta za njih u vozilu? Možemo vam pomoći predlozima kako da bezbedno vozite skije i ski-opremu u vašem automobilu.

Sva skijaška oprema u vozilu treba da bude pričvršćena, jer se tako smanjuje broj udara koji bi mogli ozbiljno da povrede putnike ako dođe do saobraćajne nesreće.

Pomnožite broj skija, štapova, snoubordova, kaciga i toplu ski-odeću s brojem članova porodice, i pred vašim očima pojaviće se čitava planina koja će nekako morati da se složi u automobil. S ovim ćete se lakše uhvatiti ukoštac ako počnete da se pripremate najmanje nekoliko dana pre nego što krenete na put.

Ne radi se samo o tome kako ćete iskoristiti prostor da i se dalje vozite udobno, već i o bezbednosti, što je još važnije. Ski-oprema može biti veoma opasna ako nije pravilno pričvršćena i obezbeđena, naročito ako je prevozite unutar automobila, a ne u posebnom krovnom koferu ili na nosačima.

Krovni koferi za bezbedan prevoz skija

Najbezbedniji i najlakši način za prevoz skija i snoubordova svakako je na krovu, u specijalnom koferu. Tako oprema neće zauzimati prostor u prtljažniku i putničkom delu, pa će vozač imati neometan pogled (čak i u retrovizoru). Skije će biti bezbedne jer krovni kofer ima bravu. A ako opremu stavite u njega nakon skijanja, ostaci snega ili leda neće pokvasiti i isflekati unutrašnjost automobila.

Za one koji se dvoume: tačno je da će biti više otpora vazduha, da ćete kao rezultat toga potrošiti više goriva i da će vožnja biti malo bučnija. Ali to ne bi trebalo da bude argument protiv bezbednog transporta opreme. Bolje se potrudite da odaberete krovni kofer koji će biti pogodan za prevoz skija i snoubordova. Ovde se ne radi samo o dimenzijama, već i o dozvoljenim nosivostima i sistemu montaže na nosačima.

Ako ćete iznajmiti krovni kofer, uradite to nekoliko dana pre puta kako biste imali dovoljno vremena da ga ispravno i bezbedno instalirate.

Stavite opremu u auto

Ako ćete da slažete opremu u prtljažnik, pobrinite se da ispravno raspodelite težinu. Teže komade, kao što su snoubordovi, skije i skijaške čizme, stavite na dno prtljažnika. Ako je moguće, nemojte ih stavljati direktno iza putnika u drugom redu sedišta. Izbegavajte pakovanje opreme u putničkoj kabini, naročito ako ne možete pravilno da je pričvrstite, kako se ne bi razletela u slučaju sudara.

Ukoliko je prtljažnik pun, možete se pobrinuti za dodatnu bezbednost u kabini tako što ćete vezati pojaseve na drugom redu sedišta, čak i ako tamo niko ne sedi. Na taj način se smanjuje mogućnost da bilo koji predmet iz odeljka za prtljag uleti u kabinu ako dođe do sudara.

Zadnja klupa ili drugi red sedišta je pregrada između putnika i opreme u prtljažniku. Nemojte ga obarati ako nije apsolutno neophodno.

Praktično i bezbedno

U slučaju saobraćajne nesreće, čak i najlakši delovi opreme postaju veoma opasni. U sudaru pri 50 km/h, objekat od dva kilograma pretvara se u težinu od 80 kg, što može ozbiljno da ošteti putnike i vozilo. Zato za bezbedan prevoz skija pričvrstite svu opremu koju prevozite u automobilu, čak i onu u prtljažniku. Napregnite montažne kaiševe ili elastične trake preko dijagonala da biste je povezali. Elastična mreža je takođe veoma dobro i lako rešenje, kojim prekrivate predmete u gepeku kako bi ostali na mestu.

Trebalo bi da uzmete u obzir i korita za prtljag koja štite unutrašnjost prtljažnika od vlage, a veće plastične kutije su takođe pogodne za slaganje manjih komada (i olakšavanje nošenja u auto i iz njega). Sa njima nećete biti samo dobro organizovani već ćete voditi računa i o bezbednosti. Oprez nikada nije suvišan.

Šta ako se nesreća desi?

Ponekad, uprkos marljivosti i dobroj pripremljenosti, ne možete sprečiti nesreću. Međutim, možete osigurati da se bilo kakva šteta na opremi ne odrazi na vaš novčanik. Uz kasko osiguranje vozila od osnovnih rizika, kao posebno ugovaranje, možete ugovoriti osiguranje prtljaga u zaključanom vozilu, osiguranje automobilske asistencije, kao i osiguranje nezgode za vozače i putnike.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter