Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Vrata za psa – da ili ne?

Odluka o ugradnji i korišćenju vrata za psa može doneti dodatnu udobnost domu sa četvoronošcem. Pročitajte kada i kako.

Kućni ljubimci donose ogromnu radost u naše živote, ali i niz izazova. Praktično rešenje za vlasnike pasa, koji su istovremeno vlasnici nekretnine sa baštom ili atrijumom, jesu vrata za psa, koja vašem krznenom prijatelju pružaju lak izlazak napolje. Ali, njihova ugradnja takođe zahteva pažljivo razmatranje. Pročitajte šta treba da znate o vratima za psa.

Otvori ili vrata za psa su otvori u vratima ili zidovima koji omogućavaju životinjama da slobodno ulaze i izlaze iz kuće. Dostupna su u raznim veličinama i s različitim karakteristikama, tako da se prilagođavaju rasama i potrebama pasa.

Privikavanje psa na korišćenje vrata ili otvora za pse

Najbolje je da psa naviknete na korišćenje vrata dok je još štene. Ali to ne znači da stariji psi ne mogu da nauče kako da ih koriste. Ključ je da se učenju pristupi strpljivo, bez prinude i postepeno.

Koraci za učenje korišćenja vrata za psa:

  1.  korak: Pas prvo treba da na miru pregleda vrata kada su zatvorena. Zatim ostavite otvoren otvor za pse kako bi se navikao na ideju otvaranja.
  2.  korak: Nagrađujte prolaz kroz vrata poslasticama ili igračkama kako biste podstakli stvaranje pozitivne veze psa prema vratima.
  3.  korak: Koristite komande kao što su „iznutra” i „napolje” da biste podstakli ponašanje koje želite.

Kada pas savlada upotrebu vrata, brzo ćete se složiti da su vrata za psa praktično rešenje koje omogućava vašem ljubimcu slobodan pristup spoljašnjosti bez vaše pomoći.

Na taj način će se smanjiti mogućnost da pas razvije neželjena ponašanja, kao što su lajanje, ujedanje, uništavanje nameštaja…

Prolazak kroz vrata krznenom prijatelju ne pruža samo mogućnost obavljanja potreba već i kretanje, istraživanje i zabavnije provođenje vremena dok je sam kod kuće, odnosno mentalnu stimulaciju, a sve to utiče na njegovo blagostanje.

Kako voditi računa o sigurnosti vrata za psa?

Pas će najverovatnije biti oduševljen slobodnim izlaskom, ali dok razmišljate o tome da li je otvor za psa zaista prava odluka za vaš dom, trebalo bi da procenite i potencijalni rizik.

Neovlašćen pristup kroz vratašca za psa

Neka vrata za pse mogu omogućiti i drugim životinjama (vašim ili tuđim) pristup unutrašnjosti vašeg doma. Kroz vrata ili otvore za veće pse čak je i ljudima moguć neovlašćen pristup. Zato je prilikom izbora važno raspitati se o mogućnostima zaključavanja takvih vrata.

Na tržištu postoji mnogo dostupnih rešenja koja omogućavaju različite aplikacije – samo unutra, samo napolje, otvorena, zaključana… Postoje i magnetni portovi i elektronski portovi koji detektuju magnetni ili radiofrekventni signal ključa koji pričvršćujete na ogrlicu psa. Kada vaš ljubimac priđe vratima, on ima slobodan prolaz, a kada kontakt nestane, vrata se zaključavaju.

Nije samo otvor za pse taj koji može da podstakne izgrednike da nepozvani uđu u vaš dom, zato vodite računa o odgovarajućoj zaštiti i osiguranju doma , koje bi trebalo da uključuje i osiguranje od provale i krađe.

Bezbednost dece i vrata za psa

Ukoliko se odlučite za vrata za psa koja mogu da se zaključavaju i tako samo vašem psu omogućite ulazak u kuću, dobro ćete zaštititi svoj dom i sprečiti moguća materijalna oštećenja. Ali možda najveću opasnost pseći otvor može da predstavlja za decu.

Dete može da se zaglavi, povredi ili da izađe iz kuće, ne znajući kako da se vrati.

Ako vrata za psa još nisu postavljena dok je na putu novi član porodice, vredi kasnije o njima razmišljati ili preduzimati neke dodatne mere predostrožnosti prilikom izbora i instaliranja. Barem dok dete ne nauči da vratanca služe samo za psa.

Bez obzira na to što su psi poznati po svojoj odanosti i bezuslovnoj ljubavi, veoma je važno pažljivo kontrolisati interakcije između psa i deteta (posebno šteneta i bebe) u početnim fazama razvoja njihovog odnosa.

Pred vama je definitivno prijatan, ali ne i lak zadatak, jer ćete morati da obratite pažnju na oboje. Pravilan trening i postavljanje granica i psu i detetu ključni su za obezbeđivanje sigurnog okruženja za oboje.

U svakom slučaju, preporučljivo je da psu priuštite više vežbe i aktivnosti kada beba stigne, a vrata za psa vam mogu biti od pomoći. Ali pazite, pas koji boravi blizu otvora pri ulasku može da se uplaši i negativno reaguje ili da uplaši dete.

Više o tome koja rasa pasa je prava za vas, pogledajte u članku Koji pas je pravi za mene

Vodite računa o bezbednosti psa

Odlukom da imate psa ujedno ste preuzeli odgovornost za njegovu bezbednost i zdravlje. Dakle, ako razmišljate o ugradnji vrata za psa, od suštinskog je značaja da razmislite može li pas prilikom izlaza da bude ugrožen ukoliko dođe u kontakt sa opasnim životinjama, biljkama ili supstancama…

Potrudite se da i kod kuće zaštitite okolinu kako biste bili sigurni da je pas bezbedan prilikom izlaska, uprkos vašem odsustvu.

Opredelite se za vrata za pse samo ako će vaš četvoronožni prijatelj i porodica od njih imati koristi. Iako vrata za psa nisu izgovor da ne povedete krznenog prijatelja u šetnju i pružite mu aktivnosti i mogućnost da kvalitetno provede vreme s vama, ona su prilika da malo olakšate život sebi i svom psu.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter