Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Deset malih trikova za bezbednost dece

Kako zaštititi opasna mesta u kući?

Mališani su osvajači – znatiželjno, živahno, s entuzijazmom otkrivaju svet. Čim počnu da puze, žele da uživaju u slobodi i hvataju se za sve do čega mogu da dođu. A tek kada prohodaju! Ipak, oni nisu svesni opasnosti koje im prete. Pročitajte nekoliko saveta mama Petre Slapar i Cice Gajić o tome kako na jednostavan i jeftin način da zaštitite opasna mesta u domu.

1. Zalepite kablove

Kablovi su mališanima vrlo privlačni, ali teško ih je postaviti tako da istovremeno zaštitite decu i ulepšate dom. Pokušajte sa ukrasnom lepljivom trakom!

Potrebni su vam ukrasna lepljiva traka u boji i makaze. Isecite 5 cm trake i preklopite je napola. Na preklopu nacrtajte listić ili lik prema želji. Ostavite dovoljno prostora za kabl. Lik zatim isecite, razvucite trake i zalepite kabl.

2. Kablove uvežite vezicama

Duže kablove savijte u osmicu i pričvrstite vezicom. Lepljivim trakama i vezicama možete efikasno zaštititi kablove koji bi inače visili sa stola, pulta ili ormara i mamili „malog šeprtlju” na igru – i tako povuče na sebe računar, lampu, kuhinjske uređaje i slično! Na ovaj način možete da izbegnete nezgode.

3. Sredstva za čišćenje odložite na visoke police

Radoznalost ne poznaje granice. Naravno, podstičite je, ali kada mali radoznalac dođe do opasnih sredstava za čišćenje, pobrinite se da ne može da ih dohvati. Jednostavno rešenje je da ih odložite na dovoljno visoko mesto do kojeg neće moći da se popne.

4. Oko ručki ormara omotajte gumice

Šta se to nalazi u ovom ormaru? Mališani znaju: šta god to bilo, vrata treba otvoriti, istražiti unutrašnjost i iz ormara izvući sav sadržaj. Šta mislite, kako bi izgledalo dečje istraživanje vaših ormara? Na šta bi sve mogli da „nalete”? Koliku bi štetu mogli da prouzrokuju i koliko su po dete opasni sklonjeni predmeti?

To možete jednostavno da izbegnete tako što ćete oko ručki omotati gumice. Neka ih bude više pa će se mališan tokom pokušaja skidanja umoriti!

5. Fioke zaštitite kašikom za cipele

Fioke su posebno zanimljive jer mališani mogu na njih da se oslone. Tako mogu da se ohrabre za penjanje po njima i za istraživanje privlačnog sadržaja i oni koji još ne stoje stabilno.

Dugom kašikom za cipele možete da zaštitite i dve fioke istovremeno. Uklanjanje prepreke prevazilazi sposobnosti male dece.

6. Manjim igračkama zaštitite prstiće pri zatvaranju fioka

Male plastične igračke mogu da zaštite prste mališana od modrica. Životinjice zalepite sa unutrašnje strane fioke tako da štite detetove prste prilikom svakog zatvaranja.

7. Postavite zaštitu od pene

Modrice na glavi mališana možete da sprečite i takozvanim penastim „crvom”. Nožem ili makazama isecite željenu dužinu i uzduž celog „crva” napravite otvor dubok oko jedan kvadratni centimetar (u zavisnosti od debljine stola ili vrata). Zaštitu od pene postavite na ivicu i tako osigurajte da udarci budu bezbolni.

8. Sprečite klizanje pomoću linoleuma

Stepenice predstavljaju poseban izazov kada je u pitanju razvoj motorike mališana i ostvarivanje željenih ciljeva. Ipak, na stepenicama najbrže zadobiju povrede.

Linoleumom možete da sprečite klizanje. Isecite traku linoleuma veličine 5 cm i presavijte ga preko ivice stepenice, iznad i ispod. Na taj način ćete omogućiti da se dete sigurnije penje i spušta po stepenicama jer će linoleum sprečiti klizanje.

9. Zaštitite utičnice

Utičnice su posebno privlačne, ali vrlo opasne. Da biste izbegli udar struje, kupite posebne štitnike za utičnice. Jeftini su i jednostavno se postavljaju, a efikasni su.

10. Pobrinite se za klizave površine

Pokrivači ili lagani tepisi za igru na podu opasni su za decu, posebno kada prohodaju. Kada stane na njega, dete može da se oklizne i padne. Najopasniji su padovi na leđa.

Gumena protivklizna podloga koja se pričvršćuje na pod omogućava nesmetanu igru. Postoje i gumene podloge protiv klizanja koje se postavljaju ispod običnog tepiha ili pokrivača – mališan će moći sigurno da se igra, a i vi ćete biti sigurniji kad stanete na nju.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter