Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Kako opremiti dečju sobu

Pročitajte 6 saveta arhitekata o tome kako da uredite kutak za najmlađe.

Sa stručnjakom za dizajn enterijera Jasminom Nukić iz arhitektonskog biroa Nooktura razgovarali smo o zamkama, trikovima i savetima kako da opremite dečju sobu. Saradnja sa arhitektom neće predstavljati trošak, već investiciju koja će se isplatiti u godinama koje dolaze.

1. Koje su najčešće greške prilikom dizajniranja dečje sobe, odnosno sobe za mlade? Šta je bolje izbeći?

Postoji nekoliko faktora na koje treba obratiti pažnju. Moja prva smernica prilikom dizajniranja dečje sobe jeste da moramo predvideti uzrast deteta i u skladu s tim pripremiti sobu koja će se godinama lako prilagođavati detetu. Pri planiranju moramo uzeti u obzir aspekt održivosti. Cilj je da se obezbedi dugoročan i pametan dizajn sobe.

Sledeći, često zanemaren, faktor jeste ulaganje u trajnije i kvalitetnije materijale i izradu, koja će nam dobro služiti tokom dužeg perioda korišćenja. Česte greške uključuju i zaboravljanje na funkcionalnost sobe, odgovarajuće prirodno i veštačko osvetljenje i adekvatan dizajn sobe, koji u jednom prostoru obezbeđuje dovoljno mesta za odlaganje/čuvanje i pogodne uglove za učenje, igru i odmor.

Arhitekte, osim funkcionalnih faktora, takođe obraćaju pažnju na estetski aspekt, koji detetu pruža prijatan i divan prostor u stanu.

2. Zašto je korisna saradnja s arhitektom ili dizajnerom enterijera prilikom opremanja dečje sobe?

Ako ste u prilici, bar se na vreme posavetujte s arhitektom, odnosno pre nego što počnete s renoviranjem ili opremanjem. Ako imate mogućnost, s njim realizujte projekat opremanja dečje sobe, jer ćete zajedno sa stručnjacima biti adekvatno ‘opremljeni’ novim znanjem, idejama i rešenjima, a istovremeno podržani u samom izvođenju, koordinaciji projekta i realizaciji.

Bićete pošteđeni nepotrebnih grešaka koje zahtevaju vreme i novac te izazivaju stres, a vama i vašem detetu biće omogućen dugoročan prijatan boravak, lako prilagođavanje sobe i prelaz između različitih perioda odrastanja, odnosno po redosledu: beba – mališan – dete – tinejdžer – mlada odrasla osoba. Na kraju krajeva, dobro osećanje u sobi u kojoj dete odrasta i provodi mnogo vremena, od izuzetnog je značaja. 

3. Kako dizajnirati sobu koja će „rasti” s detetom?

Dizajn sobe koja raste ‘zajedno’ s detetom jedan je od važnijih faktora. Planiramo unapred i predviđamo, na primer, da će u roku od tri godine krevetac za bebu zameniti krevet, verovatno niže visine i manjih dimenzija, a kasnije krevet za jednu osobu, minimalnih standardnih dimenzija 90 cm x 200 cm.

Pri tome moramo obratiti pažnju na odgovarajuće postavljanje ostale opreme/nameštaja i obezbediti da zamena preostalih komada nameštaja neće biti brzo potrebna.

Baš kao i krevet, sto za igru će u početku biti zamenjen pisaćim/radnim stolom, koji će tokom godina zahtevati više prostora i površina za odlaganje/čuvanje.

Oprezni smo kod postavljanja nameštaja i pristupačnosti, u skladu s potrebama, sposobnostima i mogućnostima deteta.

4. Na šta treba da obratimo pažnju prilikom planiranja i uređenja kako bismo smanjili mogućnost opasnosti ili nezgoda?

Deca su živahna, ponekad neoprezna i nisu uvek svesna svih nezgoda koje mogu da se dese.

Prilikom planiranja vodimo računa da je oprema čvrsta, a zatim pravilno i adekvatno montirana.

Proveravamo stabilnost većih ormara, pobrinemo se da su police dobro pričvršćene, a najčešće zanemarujemo fioke, podne police, stolove za presvlačenje, koji se lako mogu prevrnuti kod nestrpljivog penjača ili čak prilikom pogrešnog otvaranja.

Kad otvorimo sve fioke komode, ona se može prevrnuti napred, zbog težišta, ako nije dodatno pričvršćena za zid. Takođe, treba da zaštitimo utičnice i odaberemo odgovarajuće zidne, podne ili stone lampe. Ako postavljamo zavese u sobu, pazimo da izaberemo takve da dete ne može da visi s njih ili da su bar pričvršćene na tanke ili lake karniše. Kod manje dece vodimo računa o oštrim ivicama i izboru materijala.

5. Kako možemo opremiti dečju sobu na što održiviji način? Zašto je ovo tako važno? 

Održivo dizajniranje je važno kako sa ekološkog, tako i sa finansijskog aspekta. Kao što je već pomenuto, dugoročno planiranje dečje sobe od ključnog je značaja. Ormar ili nameštaj za malo dete može se unapred isplanirati za školarca/tinejdžera. Ako imamo dovoljno prostora, u sobu možemo postaviti krevet dimenzija 120 cm ili 140 cm x 200 cm, koji će kasnije moći koristiti i tinejdžer. Upotreba odgovarajućih boja, adekvatnih dekoracija ili tapeta, koje dopunjujemo dodacima i pokretnim komadima, omogućava dugoročnije korišćenje sobe.

Planiranje neutralnog osvetljenja koje nije vezano za uzrast takođe se isplati.

U kvalitetno osvetljenje ulažemo jednom, a ono nam zatim služi dugo. Česta kupovina i menjanje opreme podrazumeva finansijsko opterećenje, ekološko opterećenje i dodatni stres za roditelje. Kao arhitekte, predviđamo sve ove faktore i uključujemo ih u vaš projekat.

6. Koliko je prikladno uključiti tehnologiju u sobu? Kada ima smisla uključiti tehnologiju i kakvu? 

Tehnologija zavisi od samog kapaciteta koji nam stan ili kuća omogućava. Pametne instalacije koje omogućavaju regulaciju temperature, uključivanje svetla, podešavanje spoljnih zastora u zavisnosti od vremena, osunčanosti ili elektromotorni pokret, posebno su korisne u domaćinstvima koja su već opremljena pametnim instalacijama. Ako smo u prilici, možemo se odlučiti i za centralno ili lokalno mehaničko provetravanje (ventilacija) kako bismo detetu omogućili uvek svež i prethodno zagrejan vazduh u njegovoj sobi. U većini slučajeva to je povezano s mogućnošću mehaničkog provetravanja u celom objektu ili stambenoj jedinici.

Osnovna tehnologija koju možemo obezbediti u svakoj dečjoj sobi treba da se odnosi na odgovarajuće električne priključke, i to za televizor, računar i osvetljenje.

Pre svega, u prvoj fazi razgovaramo o pristupu roditeljstvu i o tome šta nam je prihvatljivo. Neki se ne slažu da televizor bude u dečjoj sobi. Ako vam se to čini prihvatljivim, dobro je da se prilikom dizajniranja dečje sobe unapred postave instalacije i predviđeno mesto gde će biti postavljen televizor.

Računar za školski rad je neophodan u savremenom svetu, tako da instalacije i dovoljan broj utičnica treba da pripremimo na mestu gde će stajati ili stoji radni sto. Takođe, možemo u svakoj sobi obezbediti odgovarajuće ambijentalno osvetljenje i prikladno tehničko osvetljenje, koje je po mogućstvu regulisano i prigušivo. Ne zaboravimo na neophodno svetlo za čitanje pored kreveta i odgovarajuće radno osvetljenje pored radnog/pisaćeg stola.

Izvor: Vse bo v redu.

Ključne reči: osiguranje domaćinstva, nepokretnosti, održavanje domaćinstva

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter