Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Kako se izboriti sa ubodom pčele, ose, stršljena ili komarca?

Prepoznajte razliku između normalne i alergijske reakcije na ubod i preduzmite odgovarajuće mere.

Topli i sunčani letnji dani pružaju priliku da provedete više vremena u prirodi, gde vam društvo često prave razni insekti. Šta da radite ako vas ubode pčela, osa, stršljen ili komarac? Kako napraviti razliku između normalne i alergijske reakcije i, što je brže moguće, ublažiti simptome ujeda insekta, objašnjava dr med., spec. porodične medicine Nana Fartek.

Kakve su posledice uboda pčele, ose, komarca ili stršljena?

Posledica uboda bilo kog insekta je lokalna reakcija na ubod, koja se dešava odmah nakon ujeda i manifestuje kao ispupčenje različite veličine sa crvenilom koje može da boli ili svrbi. Međutim, posledice ujeda ili simptomi ujeda različitih insekata međusobno se razlikuju.

  • Posle ujeda komarca, pojavljuje se malo ispupčenje i crvenilo koje svrbi.
  • Ubod pčele je bolan, u njegovom predelu može ostati žaoka, koja mora biti uklonjena, jer će u suprotnom koža biti iritirana i reagovati jače.
  • Ubod ose je sličan ubodu pčele – javljaju se bol i otok.
  • Stršljen je jedan od većih insekata, pa je njegov ubod najbolniji, a reakcija nakon uboda najjača, što znači veći otok i crvenilo.

Često se dešava da je reakcija na ubod jača usled izloženosti insekta mogućim otrovima iz okoline, ukoliko je zagađena.

Tako i ubodi manje opasnih insekata mogu da izazovu jače reakcije od očekivanih.

Kako razlikovati uobičajenu reakciju na ubod od ozbiljne alergijske reakcije?

Uobičajena reakcija je lokalna reakcija na ubod, koja može da bude različite jačine, ali nije alergija.

Ozbiljna reakcija je alergija na ubod određenog insekta, obično pčele, ose ili stršljena. Alergija na neku supstancu podrazumeva momentalnu reakciju nakon ujeda, koja se može manifestovati kao:

  • osip na koži – koprivnjača (crvenilo koje se širi na površini kože i svrbi);
  • otok usta, lica, dlanova, područja oko očiju, ušiju;
  • promuklost ili nedostatak daha.

Blagi oblik alergije manifestuje se kao osip na koži i manji otok, bez oticanja grla ili jezika, koje je prisutno kod teže alergije. U najtežem obliku, alergijska reakcija se može manifestovati kao pad krvnog pritiska i nesvest.

Osobama koje pate od alergije, ako se ne osećaju dobro, imaju otok u grlu, promuklost, vrtoglavicu ili otežano disanje, treba što pre dati odgovarajuću dozu adrenalina. Oni koji znaju da su alergični, obično je nose sa sobom.

Ako osobu sa alergijom ubode insekt na koji je alergičan, ne treba čekati moguću reakciju organizma, već odmah delati: popiti pilulu koja se nalazi u kompletu za samopomoć (dve tablete antihistaminika i kortikosteroid u odgovarajućoj dozi). Međutim, ako dođe do teže forme alergijske reakcije, primena adrenalina je neophodna.

Aplikacija adrenalina je jednostavna i mora se sprovesti hitno. Tako se  spasava život osobe koja pati od alergije, a ni na koji način joj se neće nauditi.

Postupak primene adrenalina

  • Primenu adrenalina započnite tako što injekciju s adrenalinom ubodete u butni mišić i, po ubodu iglice, sačekate 10 sekundi da se čitava doza izlije u mišić.
  • Odmah potom morate pozvati Hitnu pomoć, zbog toga što je osobi koja je primila adrenalin neophodan medicinski nadzor.
  • Ako posle 5 do 15 minuta osećaj malaksalosti potraje, možete ponoviti primenu adrenalina.

Uklanjanje žaoke

Uklanjanje žaoke nakon uboda je neophodno za osobe koje pate od alergija, a najbolja metoda je da je uklonite pincetom. Ako žaoka ne bude uklonjena i ostane u koži, može produžiti ili čak pogoršati alergijsku reakciju.

Čak i ako nemate alergiju na ubod, preporučuje se da uklonite žaoku, jer ona inače ostaje u koži i samim tim je više iritira.

Kako se osloboditi simptoma uboda?

Crvenilo i otok u većoj meri obično traju dan posle ujeda, a zatim, u manjoj meri, još dva do tri dana. Ali to zavisi kako od pojedinca, tako i od insekta.

Mesto uboda koje je otečeno, bolno i crveno možete da hladite. Da bi tegobe brže prošle, pomaže antihistaminik u gelu ili kremi, koji se može kupiti u apoteci.

Međutim, za jače reakcije efikasnija je kortikosteroidna mast, koja se može dobiti uz recept. Nanosi se na otok dva puta dnevno tri do pet dana, a pogodna je za ljude kod kojih su posledice bolnije i duže traju.

Domaće alternative koje pomažu kod ujeda

Ako kod sebe nemate posebne lekove, hlađenje otečenog i crvenog dela kože može biti od pomoći. Masaža zahvaćenog područja kockom leda takođe je delotvorna.

Ubod pčele sadrži kiselinu te bolno mesto možete pokušati da smirite sodom bikarbonom koju razmažete na mestu uboda, odmah nakon uboda. Međutim, u slučaju uboda ose, koji sadrži baznu supstancu, možete sebi pomoći kiselinom, na primer sirćetom ili limunom.

To su laički „tretmani” koje ne preporučuje zvanična i dokazima poduprta medicina, ali nije naodmet da ih isprobate.

Kako sprečiti ubod insekata?

Najbolji način da sprečite ubode insekata je da nosite odgovarajuću odeću, kao što su dugi rukavi i pantalone dugih nogavica. Posebno budite oprezni kada konzumirate zaslađene napitke iz flašica ili konzervi, u kojima lako može da se sakrije neka osa.

Mogu da pomognu i repelenti koje nanosite na odeću.

Kada se pojave zdravstveni problemi, razgovor s lekarom na daljinu takođe može da ublaži zabrinutost. Lekari Zdravstvene tačke – medicinskog kontakt centra Triglav osiguranja, na raspolaganju su u svakom trenutku, 24/7, na broju telefona 011 34 04 948.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter