Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Dečiji kutak: Selimo se, krećemo ka novim avanturama!

Nikome nije lako da se preseli, pa čak ni roditeljima. Ipak, selidba može biti prilika za nova iskustva.

Ako planirate porodično preseljenje, verovatno ćete imati mnogo toga na umu. Šta je sa vašim starim komšijama i društvom koje će vam nedostajati? Da li će vrtić ili škola morati da se promene? Kako se spakovati tako da se tokom preseljenja ništa ne izgubi?

Ne brinite, vaši roditelji će se pobrinuti da sve ide onako kako treba i postoji mnogo toga što možete da učinite. Možda će biti i zabavno! Pročitajte šta vam savetujemo da biste olakšali preseljenje.

Ne želim da se selim!

Ponekad moramo da se preselimo zato što roditelji dobiju novi posao ili zato što želimo više prostora ili čak veću terasu, dvorište i baštu, ali preseljenje nikada nije lako.

Ni vaši roditelji nisu doneli odluku o preseljenju naprečac i dugo su razmišljali o tome. Mislili su i te kako na tebe, veruj nam. Razmišljali su o lepim stvarima koje će ti se dopasti, kao i onima koje te brinu.

Roditelji mogu da nađu sjajna rešenja za vaše probleme, oni znaju kako da vas uteše i pomognu. Zato recite roditeljima ili bilo kome drugom kome verujete šta vas opterećuje. Zajedno ćete biti jači i pobedićete brige i probleme.

Šta je sa mojim aktivnostima i prijateljima?

Kada novi kraj još ne poznajete, čini vam se da tamo neće biti moguće da radite toliko zabavne stvari kao ranije u kraju u kom ste se godinama navikli i na društvo i na okruženje. Verovatno niste u pravu.

Zajedno sa roditeljima, možete da proverite pre nego što se preselite da li postoji neko zanimljivo igralište u blizini na kome možete da radite i neke stvari koje niste ranije radili. Možda vam je i neka aktivnost bliža koja vam se dugo vremena činila zanimljivom, ali nije bilo mogućnosti za nju.

Šta je sa vašim prijateljima? Od roditelja možete da tražite da organizuju žurku pre preseljenja. Na njoj možete da kažete svojim prijateljima da ih volite i da želite da nastavite druženje.

Podelite telefonske brojeve, poštanske adrese i druge podatke za kontakt da biste ostali u vezi. Možda ćete moći da se vidite sa svojim prijateljima i nakon preseljenja. Takođe, možete svakom prijatelju da napišete nešto lepo, neku poruku koju će on ili ona čuvati.

Ne zaboravite da ćete sigurno sresti divne komšije i prijatelje u vašem novom kraju, u novoj školi ili vrtiću.

Kids, Party, Play, Funny

I novi dom može da bude zabavan!

Čak i ako možda sada ne mislite tako, preseljenjem će se desiti mnogo zanimljivih i zabavnih stvari. Istražite okolinu svog novog doma. Možda postoji lepa priroda u kojoj možete da puštate zmaja ili šuma u ​​kojoj možete da šetate.

Možda je u blizini vašeg novog doma najbolja poslastičarnica ili dečiji zabavni park. Selidba je takođe divna prilika da svoju sobu ili kutak uredite na svoj način.

Pazite na svoje stvari

Pakovanje je naizgled dosadno. Sve treba da se dobro pregleda, sortira, očisti. Tokom ovog zadatka pronalazite mnogo stvari koje vam više ne trebaju i beskorisno zauzimaju prostor.

Šta god da nađete što vam više ne treba, možete da date svom prijatelju da ga podseti na vas. Možete naići na zaboravljenu knjigu, igračku ili odeću.

Zato pregledajte svoje stvari i pažljivo ih spakujte. Igračke u jednu kutiju, knjige u drugu, odeću u treću, školski pribor u četvrtu, sportsku opremu u petu.

Stavite svoje omiljene stvari na vrh, tako da možete odmah da ih postavite na mesto na koje želite u svom novom domu.

I pravac ka novim avanturama.  Uživajte u svom novom domu!

Ne zaboravite!

Preseljenje je veliki događaj. Da ne biste nešto zaboravili, mi vam pomažemo spiskom koji je poželjno da sledite.

Zapišite šta želite u svom novom domu (i svojoj sobi) i razgovarajte sa roditeljima o tome (želite određenu boju zidova u svojoj sobi, ljuljašku ili police u obliku nekog super junaka).

Pokušajte sa roditeljima da saznate što više o vašem novom mestu prebivališta. Sa roditeljima se dogovorite i pripremite oproštajnu zabavu u vašem starom domu, školi ili vrtiću.

Sačuvajte telefonske brojeve, adrese i druge informacije i kontakte prijatelja.

Saznajte svoju novu kućnu adresu. Recite je i prijateljima.

Proverite svoje stvari. Odbacite beskorisne stvari, poklonite ih nekome.

Spakujte odeću, igračke, knjige, školski pribor i sportsku opremu odvojeno.

Skinite slike i crteže sa zidova i pažljivo ih spakujte.

Ako imate skrovište za posebne stvari, ispraznite ga.

Na svaku kutiju napišite ili nacrtajte šta se nalazi u njoj. Takođe možete da fotografišete sadržaj kutije.

Ukoliko nađete tokom pakovanja neki pozajmljen predmet, vratite ga vašem prijatelju od koga ste ga pozajmili.

Ako je nešto vama još uvek potrebno ostalo kod nekog vašeg druga, zamolite ga da vam vrati pozajmljeni predmet.

Ako se neko drugi useljava u vaš stari dom, napišite mu lepu poruku koja će mu izmamiti osmeh.

Očistite svoju staru sobu.

Dajte ključeve starog doma roditeljima.

Water Fight, Children, Water, Play, Child, Summer, Fun

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter