Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Dečiji kutak: Pođite sa nama u patrolu

Ušteda energije može biti zabavna. Proverite sa decom kako.

Da li više volite kupku u kadi ili vam je prijatnije da se tuširate? Kada se tuširate, koristite manje vode. Ušteda energije, kao što su struja i voda, može biti zabavna. Svakako je i korisno. Pridružite se energetskoj patroli vašeg doma!

Saznajte može li porodica da uštedi energiju poput struje. Ako ugasite svetla i izvadite uređaje iz utičnica, uštedećete novac. Zvuči dobro, zar ne? Pored toga, pomažete i prirodi koju zagađujemo tokom proizvodnje električne energije. Što manje električne energije koristimo, manje se i proizvodi, što će očuvati prirodu.

Ugasite svetla

Zašto bi se palila svetla po celom stanu? Uključite ih tamo gde su vam neophodna. Tako će roditelji manje plaćati struju. Ono što uštedite možete da sačuvate u vašoj kasici prasici.

Napunite mašine za pranje sudova i odeće

Ako perete sudove ili veš u polupraznim uređajima, treba ih češće uključivati. Na taj način trošite više vode i struje nego što biste inače, a uređaji se brže kvare. Pored toga, sortiranje odeće i stavljanje u mašinu može biti zabavno. Ne verujete? Probajte.

Zatvorite frižider

Frižider je samo dobar uređaj koji iznutra hladi, ali spolja se zagreva. Potroši puno električne energije. Što duže imate frižider otvoren, topliji vazduh iz kuhinje će ulaziti u njega i duže će biti potrebno da se ponovo ohladi na niske temperature.

Klima se uključuje samo ako je to neophodno

U kasno proleće i posebno leti, temperatura vazduha može da bude neprijatno visoka. Srećom, uveče temperatura vazduha barem malo pada i tada možete solidno da ohladite stan. Tokom dana, kada je toplo, bolje je da vreme provedete u prirodi.

Ako imate klima uređaj, uključite ga samo kad je jako vruće jer troši puno električne energije. Intezivno korišćenje klima izaziva veliko opterećenje na elektro instalacijama te se poslednjih godina nalazi na visokom mestu uzročnika kućnih požara. Osigurajte svoj dom kako biste bili bezbrižni, za slučaj da se desi nešto nepredviđeno.

Osvežite vazduh

Kakve veze imaju biljke sa energijom? Ne samo što biljke proizvode kiseonik, već upijaju nečistoće iz vazduha i na taj način ga pročišćavaju. Razmislite o tome koliko je svež vazduh u šumi. Što više imate biljaka u svom kraju, što više sadite drveće u blizini vašeg doma ili ma gde drugde, to je manji uticaj zagađenja.

Isključite utikač iz utičnice

Ako napunite bateriju na bilo kom uređaju, dobro je isključiti je čim se napuni. Čak i kada je pun, svaki aparat i dalje troši struju. Uz to, baterije se znatno brže razgrađuju i oštećuju. Te baterije se moraju baciti, a nažalost su jedan od najotrovnijih otpadaka.

Odvojeni otpad

Ako pažljivo odvojite otpad, kompanije koje ga sakupljaju takođe ga mogu reciklirati. Stara plastika i staklo stvaraju nove flaše i plastične predmete, tako da novi materijal nije neophodan. I papir može da se napravi od papirnog otpada.

Zatvorite vodu

Voda je dragocena, ne samo zato što moramo da je platimo. Potrebna je svim živim bićima – životinjama, drveću i drugim biljkama u prirodi. Kada odvojimo vodu iz prirode za kućnu potrošnju, potrebne su nam godine da je vratimo u potoke, reke i podzemne vode. Zbog toga svaka litra koja nije potrošena vredi mnogo.

Izvor: Vso bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter