Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Trening nije neophodan samo vrhunskim skijašima

Pre nego što kažete „tri, četiri, sad” i krenete da skijate, potrebno je bar nekoliko dana da se fizički pripremite. Pogrešna procena vaše kondicije, u kombinaciji sa zamorom mišića, može dovesti do katastrofe.

Ne mislimo da su vam potrebne rigorozne fizičke ili posebne visinske pripreme, niti specijalne dijete. Naime, instruktori skijanja kažu da je dovoljno par dana redovnog trčanja i malo vežbanja u teretani. Trebalo bi da se fokusirate na vežbe za jačanje mišića nogu, ali je važno ojačati i ostale grupe mišića, odnosno celo telo.

Koji se mišići najviše koriste tokom skijanja?

 • Prednji mišići butina moraju biti jaki, jer njima održavate ravnotežu i jačate kolena. Vežbe koje su korisne za ove mišiće su čučanj i iskorak.
 • Dok skijate, vaše telo je savijeno zahvaljujući zadnjim nožnim mišićima i mišićima zadnjice, što od njih zahteva dosta energije kako bi pomogli u održavanju ravnoteže tela.
 • Unutrašnji i spoljašnji mišići butina. Unutrašnji mišići butina su oni uz pomoć kojih vaše skije držite jednu pored druge. Spoljašnji mišići, međutim, pomažu u održavanju stabilnosti i omogućavaju vam lakše skijanje. Možete ih ojačati podizanjem noge u stranu.
 • Trbušni i leđni mišići. Zbog položaja u kojem se nalazite tokom skijanja, trpe i leđa. Trbušni mišići su tu da pomognu u rasterećenju vaše kičme.
 • Ruke. Uz mišiće leđa, ruke vam pomažu u korišćenju štapova za skijanje. Zato ne zaboravite vežbe koje će ojačati bicepse i tricepse.

Poboljšajte kondiciju

 • Cilj je da poboljšate kondiciju, ali je najvažnije da vežbate sa zadovoljstvom. Nakon završetka treninga, spremni ste za skijanje.
 • Izaberite aktivnost koja vam se najviše dopada i praktikujte je tri do pet puta sedmično. Najbolje aktivnosti za pripreme za skijanje su trčanje, vožnja rolera, vežbe na eliptičnom trenažeru i steperu, kao i step-aerobik.
 • Pridržavajte se rasporeda koji ste napravili (na primer: trčanje – ponedeljkom; trbušnjaci – utorkom…), a koji sadrži raznovrsne vežbe. Ako zaista želite da budete bolje pripremljeni, stručnjaci savetuju kružni trening, što znači da primenjujete različite vežbe za različite delove tela.
 • Poštujte principe zdrave ishrane. Dakle, jedite dosta voća i povrća, uz velike količine vode i nemojte vežbati praznog ili punog stomaka.
 • Budite motivisani i nemojte odustajati. Ako se u nekom trenutku obeshrabrite, pokušajte da vežbate u društvu ili uz dobru muziku; možete uzeti i pauzu pa onda nastaviti spremni za nove pobede.
 • Možda će vam najbolja motivacija biti postignuti rezultati. Na svakih nekoliko dana proverite šta ste postigli, koliko brzo možete da pokrenete telo ili koju težinu tegova možete da podignete – i zamislite onda kako ćete vladati ski-stazama.

Izvor: svecebitiuredu.triglav.ba

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter