Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Sigurni na belim padinama

Predstavljamo nekoliko saveta koji će vam uz pravilnu tehniku skijanja omogućiti bezbedno uživanje na ski stazi

Skijaška sezona je u punom jeku. Iako se pravila nekim iskusnim skijašima mogu činiti suvišnim, njihova je osnovna svrha da obezbede sigurnost na snegu. Većina nas dobro poznaje pravila u saobraćaju, dok na snegom pokrivenim padinama, gde se opuštamo i tražimo dozu adrenalina, neki od nas ponekad zaborave na njih i odgovorno ponašanje. Poznavanje i poštovanje znakova na ski stazama – posebno u gužvi i pri većim brzinama– ključni su za sigurnost. Evo nekoliko kornih saveta za sve one koji se pripremaju za zimski odmor.

Kondicija i fizička sprema

Neki ljubitelji belih strmina zimi traže jednostavne skijaške staze, pogodne za odmor sa porodicom, a drugi one odvažnije koje će zadovoljiti želju za uzbuđenjem. Bez obzira na izbor, važno je biti fizički pripremljen i odabrati pravu skijašku opremu. Pored toga, bitno je da naučimo kako da kontrolišemo brzinu i prilagodimo skijanje svojim sposobnostima.

Fizička priprema i pravilan odabir opreme

Prvo pitanje odnosi se na vašu fizičku spremu – kondiciju. Za uobičajen dan na skijalištu dovoljno je da se tokom godine bavite nekom umerenom fizičkom aktivnošću. Ako spadate u one koji su „ se malo uspavali“, ne bi bilo loše da se tokom jeseni u nekoj meri aktivirate. Osim toga, ako tokom skijanja primetite da ste umorni, zaustavite se i napravite kratku pauzu. Primereno se hidrirajte i dajte telu dodatnu energiju, tako što ćete pojesti neku voćku, energetsku pločicu ili čokoladicu.

Zagrevanje i rastezanje

Vrlo je važna neposredna priprema za spust. Telo ćete aktivirati izvođenjem nekoliko vežbi za zagrevanje. Osim što će vam olakšati skijanje, na taj način sprečavate povredu ili istegnuće mišića. Rastezanje započnite vratnim mišićima, kruženjem glave, potom ramena, pa ruku. Sledi razgibavanje kukova i istezanje nogu. Ako su nam mišići pravilno istegnuti, smanjujemo mogućnost povrede.

Kako odabrati opremu u skladu sa nivoom na kome skijamo?

Oni koji nisu česti posetioci belih padina, pri odabiru skija ne treba da uzimaju u obzir samo sopstvenu visinu, nego i oblik skija i njihovu namena. Razlika je da li planiramo da se takmičimo ili rekreiramo. Takođe, važni su vaše predznanje skijanja i vaša očekivanja. Skije koje su ispod vezova za pancerice široke oko 70 mm namenjene su najspretnijima, dok su šire, tzv. all-round skije, namenjene svim terenima i kombinovanju više tehnika skijanja. Preporučuju se svima onima koji se skijanjem bave rekreativno.

Obuća je poseban deo opreme. Modeli namenjeni takmičarima su grublji, a rekreativcima se preporučuje udobna skijaška obuća.

Nošenje kacige je na nekim skijalištima, za neke uzrasne grupe obvezno. No, i tamo gde nije, veoma je preporučljivo. Iako ona neće sprečiti nezgodu, u najvećem broju slučajeva umanjiće ozbiljnost eventualnih povreda. Uz to, štitnici za leđa preporučuju se deci i skijašima starije životne dobi.

Dužina štapova određuje se tako što ga okrenete ručkom prema dole i uhvatite neposredno ispod kapice. Ako podlaktica i nadlaktica prave prav ugao, odabrali ste pravu veličinu štapa za alpsko skijanje.

Samo ako ste dobro pripremljeni i opremljeni moći ćete na skijaškim stazama da iskoristitie sve prednosti moderne opreme i istinski uživate u zimskim radostima. Povrh svega, moći ćete da maksimalno brinete o vlastitoj sigurnosti i sigurnosti ostalih učesnika na stazi.

Da li vam je svako spuštanje niz bele padine takmičenje ili više volite da skijate polako i pažljivo? Uz pomoć testa proverite koliko ste siguran i odgovoran skijaš.

Pravila ponašanja na skijalištu

Prvo i osnovno, stalno moramo da imamo na umu da nismo sami i svoje ponašanje prilagodimo tome. Pridržavajte se pravila Međunarodne skijaške federacije (FIS) o sigurnosti na skijalištima.

FIS pravila

  • Poštujte druge

Imajte u vidu skijaše oko vas i nemojte dovoditi u rizik ni sebe ni druge. Niste sami na stazi.

  • Prilagodite brzinu

Skijaš mora svoju brzinu i pravac kretanja, kao i način skijanja, da prilagodi svom znanju i veštini, a zatim i vremenskim i ostalim uslovima na terenu.

  • Izbor putanje kretanja

Ako skijate iza nekoga, na vama je odgovornost izbora putanje kretanja, tako da ne ugrozite skijaše ispred sebe.

  • Preticanje

Obilaziti druge skijaše možete i sa leve i sa desne strane, ali uvek na udaljenosti koja onom koga obilazite ostavlja dovoljno prostora za kretanje, uključujući i promenu pravca.

  • Izlazak na stazu

Svaki skijaš koji izlazi na stazu ili je stajao pa ponovo kreće mora prethodno pogledati uz i niz stazu, da se uveri da svojim kretanjem ne ugrožava druge skijaše.

  • Zaustavljanje

Nije dozvoljeno zaustavljanje na nepreglednim i suženim delovima staze. Ako ste pali, što pre se sklonite, jer na takvom mestu predstavljate opasnost po sebe i druge.

  • Penjanje i hodanje po stazi

Dozvoljeno je penjanje samo sa strane, ivicom staze. Isto važi i za skijaše koji silaze pešice.

  • Znakovi

Poštovanje znakova i upozorenja je dužnost i obaveza svakog skijaša.

  • Pružanje pomoći

Dužni ste da ponudite i pružite pomoć u slučaju povrede drugog skijaša. Takođe ste dužni da obavestite o nezgodi nadležne službe (GSS, ski patrole, radnike na žičarama).

  • Legitimisanje

Svako ko je svedok ili učesnik nesrećnog slučaja, bez obzira da li ga je sam izazvao ili ne, dužan je da na zahtev odgovornog lica pokaže svoju ličnu kartu ili odgovarajući identifikacioni dokumenat.

Na stazi je potrebno posebno obratiti pažnju na tzv. uska grla i mesta na kojima se staze ukrštaju. Ona su adekvatno označena, ali se dešava da ih skijaši previde, što može uzrokovati nezgodu. Svoje skijanje moramo da prilagodimo i drugima koji se nalaze na skijalištu. Kontrola brzine govori o tome koliko smo iskusni i oprezni skijaši, a na nju nas često podsećaju i oznake uz staze.

Za svaku posetu inostranstvu, a ne samo ako idete na skijanje, preporučljivo je da unapred ugovorite polisu putnog osiguranja, sa kojim možete da se pobrinete za sve one nepredviđene situacije koje vam se mogu desiti, kada ste van naše zemlje. Putno osiguranje pokriće troškove nekih hitnih usluga, koje mogu biti nužne ukoliko vam se na skijalištu dogode nezgode.

U slučaju nezgode ili bolesti u inostranstvu naš partner Europ Assistance dostupan Vam je 24 sata na tel: + 381 11 41 44 105. Ukoliko imate pristup internetu/WiFi mreži, osigurani slučaj možete prijaviti jednostavnim skeniranjem QR koda sa naše web stranice ili besplatnim pozivom putem linka: https://eoperation.europ-Assistance.hu/webrtc/M_Triglav_RS

Svim skijašima, uz povoljne vremenske prilike, želimo mnogo uživanja, više sportskog adrenalina i sigurnost, pre svega!

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter