Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

12 zlatnih pravila skladištenja hrane

Nepravilno skladištenje hrane može predstavljati rizik po naše zdravlje.

Verovatno smo svi svesni da neuravnotežena ishrana može dugoročno dovesti do raznih zdravstvenih problema. Većinu vremena ne mislimo da nepravilno proizvedena ili pripremljena hrana može predstavljati mnogo direktniji rizik po naše zdravlje.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) više od 200 bolesti može se preneti hranom, do kontaminacije može doći u bilo kom trenutku tokom procesa proizvodnje, prerade, skladištenja, transporta i distribucije. Teško da mi sami možemo da utičemo na ove procese, ali je jednako važno kako se u kući odnosimo prema hrani.

Možemo mnogo da uradimo pridržavajući se pet osnovnih mera:

  1. vodimo računa o čistoći,
  2. odvajamo kuvanu i sirovu hranu,
  3. koristimo čistu vodu i sirovine za pripremu hrane,
  4. pravilno termički obrađujemo hranu i
  5. održavamo je na odgovarajućoj temperaturi.

Upravo pri skladištenju hrane ima najviše nedoumica. Zamolili smo stručnjake da za nas sumiraju osnovna pravila:

  1. Najvažnije je da mesta na kojima se čuva hrana uvek budu čista, hladna i suva.
  2. Frižider treba podesiti na temperaturu do 6° C, a zamrzivač na -21° C.
  3. Većina pripremljenih namirnica može da se čuva u zamrzivaču do 1 meseca (zavisi od posude). Pečurke su najosetljivije.
  4. Jaja se mogu čuvati u frižideru do 14 dana. Čuvamo ih do isteka roka trajanja. Pokvareno jaje smrdi, belance i žumanca imaju zamućen izgled.
  5. Svinjetina i piletina mogu da se čuvaju u frižideru (do 5°C) do 3 dana, govedina i divljač do 10 dana. Ako snizimo temperaturu, rok trajanja se može produžiti.
  6. Sveža riba može da se čuva u frižideru do 3 dana od dana kada je uhvaćena.
  7. Vazduh u frižideru cirkuliše na isti način kao i u prostoriji (u smeru kazaljke na satu), što utiče na temperaturu u svakom delu frižidera. Prilagodite distribuciju hrane: kiselo, kuvano povrće, otvoreni džemovi na gornjoj polici (gde je najhladnije), mlečni proizvodi na srednjoj, piće, sosovi, jaja na vratima, povrće, voće na dnu fioke.
  8. Ako odmah ne pojedete kuvanu ili podgrejanu hranu, držite je na toplom dok je ne pojedete ili je odmah ohladite i čuvajte na hladnom mestu. Hranu ne treba čuvati na toplom ili na sobnoj temperaturi, niti je treba polako hladiti na sobnoj temperaturi, jer su takve temperature idealne za brzo razmnožavanje bakterija.
  9. Ječam, mahunarke, spelta koriste se odmah po pripremi, a ne skladište se.
  10. Krompir se može podgrevati ako je prethodno pravilno uskladišten (brzo ohlađen i čuvan u frižideru do 5°C).
  11. Ne podgrevajte pečurke.
  12. Sveže je najzdravije, pa je gotovu hranu najbolje jesti čim se skuva.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter