Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Zdravi zubi za zdravo telo

Briga o zdravlju zuba i usne šupljine značajna je jer ima veliki uticaj na ceo organizam

U ustima postoje milioni bakterija iako su nedavno oprani zubi. Redovno pranje zuba nije dovoljno. Bakterije bi trebalo obrađivati i drugim higijenskim tehnikama, poput redovnog čišćenja zubnog kamenca i neposrednog lečenja obolelih zuba.

Bakterije mogu putovati kroz telo i uticati na njegovo zdravlje i doprineti razvoju mnogih bolesti. Stoga se borite protiv njih.

Kada god uživate u svom omiljenom obroku, u usta stavite čitavu gomilu neželjenih mikroba – bakterija, virusa, gljivica i parazita. Počinje njihovo izuzetno brzo umnožavanje, a sa njim i mnogo štetnih efekata.

Briga o temeljnoj oralnoj higijeni i redovni, naročito preventivni pregledi stomatologa koji mogu sprečiti dugotrajno lečenje su od presudnog značaja.

Međutim, očigledno još nismo svesni njihove važnosti, jer je samo 1% svih poseta stomatologu preventivan, što znači da posećujete stomatologa tek kada se problem već pojavio.

Bakterije putuju po telu

Stručnjaci procenjuju da ljudsko telo ima otprilike isti broj ćelija i mikroba – bakterija, virusa i drugih organizama.

Za usnu šupljinu se kaže da u njoj živi oko 20 milijardi bakterija ili između 600 i 1000 različitih bakterijskih vrsta! A neke od njih mogu značajno ugroziti vaše zdravlje.

Zubi sa svojim statičkim položajem idealno su okruženje za ovu bakterijsku menažeriju, posebno ako ih ne uklanjate redovno.

Ako redovno perete zube, na jednom zubu imate do 100.000 bakterija. Inače, na jednom zubu može rasti i do milijardu bakterija, ali ni pranje zuba nije dovoljno.

Naime, bakterije žive i razmnožavaju se intenzivno u mekom i tvrdom zubnom sloju i na jeziku. Stalno se naseljavaju u zubnim brazdama i teško dostupnim interdentalnim prostorima. Tamo se šećeri pretvaraju u kiseline koje napadaju zube i parodontna tkiva.

U takvim uslovima i bez dovoljne oralne higijene, karijes ili propadanje zuba na kraju se razvija u upale desni i parodontitis, koji, ako se ne leče, izazivaju postepeni kolaps kosti ispod zuba i posledično njegov gubitak.

Ovde počinju problemi. Fokus bolesti nastaje u usnoj šupljini, odakle potiču mnoge bolesti koje, čini se, nemaju nikakve veze sa zubima.

Udisanjem vazduha punog mikroba i prenošenjem njegovih komponenti u krv, bakterije iz usne šupljine migriraju po telu. Smanjuje se opšti imunitet i povećava šansa za razvoj čitavog niza sistemskih bolesti.

Mnogi problemi mogu započeti u ustima. Naučnici su kroz brojne studije dokazali da prenos bakterija iz nezdrave usne šupljine može biti povezan sa razvojem težih zapaljenskih respiratornih oboljenja, uključujući upalu pluća i sinusitis.

Takođe je dokazano da ljudi koji imaju parodontitis imaju 19% veću šansu za razvoj kardiovaskularnih bolesti od onih koji to nemaju.

Smatra se da bakterije koje putuju kroz telo doprinose razvoju ateroskleroze, što povećava šansu za srčani udar ili moždani udar.

Bakterije se takođe mogu nakupljati na srčanim zaliscima i uzrokovati bakterijski endokarditis, što može dovesti do trajne srčane insuficijencije ili čak do zatajenja.

Nezdrava usna duplja takođe povezuje se i sa većom šansom za razvoj demencije kod starijih osoba. Prekomerno prisustvo oralnih bakterija takođe pokazuje da pogoršava stanje reumatoidnog artritisa, hronične upale tkiva i organa, a posebno zglobova.

Podaci čak ukazuju da oralne bakterije doprinose komplikacijama u trudnoći, poput prevremenog rođenja i male kilaže novorođenčeta i utiču na razvoj nekih vrsta raka, poput oralnog karcinoma koji je 12. najčešći rak u Evropi.

Stanje u usnoj šupljini takođe bi trebalo simptomatski analizirati. Mnoga stanja koja se razvijaju u ustima mogu ukazivati na prisustvo bolesti poput dijabetesa i Crohnove bolesti, anemije i osteoporoze.

Kako postići opšte zdravlje?

Pored pranja zuba, potrebno je redovno sprovoditi i niz drugih mera za efikasnu oralnu higijenu: mazanje, ispiranje bezalkoholnim sredstvom za ispiranje usta, čišćenje jezika i interdentalnih prostora i redovno uklanjanje zubnog kamenca.

Preventivna nega je stoga osnova i treba uložiti u nju. Međutim, to mora ići ruku pod ruku sa blagovremenim i kvalitetnim otklanjanjem postojećih stanja: lečenjem zuba, njihovih korena, ograničavanjem posledica parodontitisa.

Takođe, redovnim lečenjem karijesa kvalitetnim plombama, vađenjem zuba koji prouzrokuju šire upale i njihovom zamenom kvalitetnim zamenama.

Ako predugo čekate, možda ćete morati da platite svojim zdravljem i novčanikom. Jedan od najskupljih tretmana je lečenje uznapredovalih bolesti usne šupljine.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter