Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

5 saveta pre nego što krenete u vožnju biciklom

Prednosti biciklizma su brojne ukoliko poštujemo osnovna pravila

Ukoliko bismo trećinu kratkih razdaljina koje inače prelazimo automobilom zamenili vožnjom bicikla, stopa srčanih bolesti bi se smanjila za 5 do 10 odsto (izvor:BikeBiz). Prednosti biciklizma su zaista velike, tako da je pravo vreme da probudite vaš bicikl iz zimskog sna. Proverite da li su mu svi delovi ispravni, kako biste sigurno započeli novu biciklističku sezonu.

Kada pogledamo kako se deca snalaze, vožnja bicikla izgleda vrlo jednostavno (neka od njih tu veštinu savladaju i pre nego što nauče da izgovore slovo ”R”), a ipak opasnost preti na svakom ćošku. Dok smo na biciklu, izloženi smo brojnim nepredviđenim situacijama u saobraćaju, a dodatnu opasnost predstavlja i brzina koju možemo da postignemo.

Dobra vest je da nekoliko dobrih poteza i trezveno razmišljanje mogu da osiguraju bezbednost i za nas i za ostale učesnike u saobraćaju. Nije nam potreban vrhunski bicikl, već poznavanje propisa, oprema i malo pripreme.

Koji su to glavni preduslovi za bezbednost? Prema rečima stručnjaka potrebni su vam: dobro opremljen bicikl, kaciga, pumpa i set za popravku da biste mogli da se snađete u slučaju nezgode. Naravno, pre svega, treba da naučite da vozite bicikl. Posebno je važno da drugim učesnicima u saobraćaju jasno pokažete svoje namere, kao i da prepoznate namere ostalih učesnika. Tokom noćne vožnje, kada je smanjena vidljivost, moramo da se pobrinemo da na sebi imamo adekvatnu odeću sa reflektujućim elementima. I nikako ne smemo da zaboravimo poštovanje saobraćajnih pravila!

U saobraćaju moramo da budemo skoncentrisani na vožnju, širom otvorenih očiju: posebno treba obratiti pažnju na prepreke na putu, na rupe, pukotine, pesak i slično.

Ukoliko vozimo po neuređenim biciklističkim stazama, potrebno je više pažnje jer su one opasnije od uređenih staza. Na njima moramo da budemo pažljivi i ne smemo da ugrožavamo šetače ili planinare.

Ukratko, pridržavajte se ovih 5 jednostavnih pravila:

  • Poštujte saobraćajne propise.
  • Održavajte bicikl u ispravnom stanju.
  • Prilikom vožnje sedite na biciklu.
  • Potrudite se da budete vidljivi i oprezni.
  • Osigurajte se od nezgode.

Želimo vam da uživate u vožnji!  

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter