Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Izliv vode iz mašine za pranje sudova

Koje mere treba da preduzmete kako biste sprečili izliv vode iz mašine za pranje sudova.

Izliv vode iz mašine za pranje sudova je jedna od naših najgorih noćnih mora. Važno je voditi računa o tome da li mašina ima dvostruku zaštitu od izliva vode kako iz cevi kojima je mašina povezana, tako i iz same mašine. Ukoliko već imate mašinu koja nema zaštitu od izliva vode, potrudite se da ventil za dovod vode uvek bude zatvoren. Otvorite ga samo dok mašina radi. Dakle, zaboravite na pranje sudova dok niste kod kuće.

Šta ukoliko se voda izlije?

Ukoliko je voda počela da curi iz mašine za sudove, prvo zatvorite ventil, a zatim što je brže moguće pokupite vodu, naročito onu ispod kuhinjskih elemenata. Najjednostavnije je da to uradite pomoću krpe i kante ili usisivačem koji može da usisava vodu.

Nemojte koristiti usisivač koji nema opciju za usisavanje vode i ne sušite fenom određene površine; nije bezbedno i rizikujete kvar tih uređaja.

Kada pokupite vodu s poda, odmah provetrite prostoriju, a posebnu pažnju posvetite podovima koji su možda već upili dosta vode. Ukoliko su podovi osetljivi na vlagu (laminat, meko drvo…), provetravanje prostorija neće biti baš od pomoći. Podovi od tvrdog drveta ili pluta dosta su otporniji na vlagu i njima voda ne bi trebalo da napravi veliku štetu.

Sanacija oštećenog poda

Sanacija oštećenih podova zavisi od vrste poda i obima štete. Laminat koji se postavlja na klik lako je zameniti, dok sanacija laminata koji se lepi zahteva više posla. Lamelni parket je lako sanirati, uz malo upornosti može se osušiti i ponovo postaviti.

Klasičnom parketu, ukoliko je natopljen vodom, provetravanje prostorije neće puno pomoći, jer je voda verovatno pomerila parket i stvorila pukotine. U principu, sanacijom ne može da se vrati isti izgled kao što je pod imao pre nastanka štete. Zamena kompletnog parketa je prilično složena, jer zahteva uklanjanje kompletnog nameštaja, saniranje podloge na koju se slaže parket pa tek nakon toga postavljanje parketa i vraćanje nameštaja, kao i ukućana u kuću. Manje popravke možete sanirati sami dok za one složenije preporučujemo da angažujete stručnjaka.

Ukoliko imate Triglav paket osiguranja domaćinstva, u najkraćem mogućem roku prijavite štetu osiguravajućem društvu. Ukoliko je moguće, napravite nekoliko fotografija kako biste imali dokaze kada procenitelj dođe.

O poplavama i izlivanju vode koje mogu zadesiti vaš dom i načinima na koje možete da se osigurate od njih, pročitajte na Sve će biti u redu.

Koju vrstu poda izabrati?

Izbor podova u kuhinji nije jednostavan. Uvek se desi da nam nešto padne ili nešto prolijemo kada radimo u kuhinji. Prvi uslov za odabir poda mora biti lakoća održavanja, a drugi izdržljivost. Laminat je prilično osetljiva podloga, dok su furnirani podovi, čiji je izgled sličan laminatu, otporniji i imaju jaču strukturu. Veoma zahvalne podne obloge jesu one napravljene od plastike (PVC, linoleum) ili plastificirane plute. Parket je manje pogodan, jer nakon nekoliko godina na mestima koja su najviše izložena postaju vidljiva oštećenja, pa je s te tačke gledišta poželjno da parketi budu masivni i s više slojeva. U poslednje vreme popularni su uljani parketi koji zahtevaju redovno održavanje. Brodski pod je takođe zahvalna podna obloga s tačke gledišta održivosti, ali je u pogledu čišćenja dosta zahtevna.

Ono što je najpraktičnije jesu keramičke pločice, a najmanje su pogodni tepisi. Kada birate podove, obratite pažnju i na estetski aspekt, da se slaže uz zid, plafon, opremu i kuhinjske elemente.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter