Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Kako postupati tokom oluje?

Sprečite štetu i upoznajte se sa osiguranjem u slučaju da se šteta ipak dogodi

Letnje vreme ne znači samo sunce i visoke temperature, to je takođe i vreme češćih oluja. One mogu da vas iznenade u vašem domu, na putu ili na odmoru. Kako pravilno postupiti da bi se ublažili efekti oluje i šta ako oluja prouzrokuje štetu?

Na našim prostorima letnja oluja je česta pojava, posebno kada se vazduh ubrzano i kontinuirano zagreva. Nastanak oluje možete da prepoznate po sumornoj atmosferi, kumulusnim oblacima, grmljavinom koja se javlja u daljini, sve većom snagom vetra i naglim padom temperature.

Oluja je prirodna pojava koju ne možemo da izbegnemo niti zanemarimo. Međutim, ako sledite neke korisne savete, značajno možete da smanjite štetu.

 Pripremite se za oluju

1. Vodite računa o svojoj sigurnosti

Pri planiranju različitih aktivnosti pažljivo pratite vremensku prognozu i vremenske prilike.

2. Zaštitite Vaše vozilo u slučaju upozorenja o oluji

Ne parkirajte vozilo pored stambenih objekata, na izloženim i nezaštićenim prostorima ili ispod drveća. Parkirajte vozilo tako da prednjim delom vozila budete okrenuti prema vetru. Najbolje je parkirati vozilo u garaži ili drugom zatvorenom prostoru.

Zaštitite vozilo od mogućeg grada posebnim štitnikom (ceradom). Prvo prekrijte krovni prozor, vetrobransko staklo i zadnje staklo, retrovizore i prednja svetla, a zatim vodite računa o krovu Vašeg vozila, vratima i vratima gepeka.

3. Vodite računa o Vašem domu i okruženju

Održavajte okolinu Vaše stambene jedinice: obrezujte drveće, skupite sav alat i igračke, uklonite sve lagane i lako lomljive predmete. Očistite oluke kako biste osigurali nesmetano kretanje kišnice.

Ako živite u području izloženom klizištima, budite svesni mogućih opasnosti koje ona prouzrokuju. Proverite da li će krov Vašeg doma izdržati jake vetrove i grad. Naučite kako pravilno da održavate krov Vašeg doma.

Obezbedite zaštitnu foliju koja će odmah zaštititi prostorije od provale kišnice i grada ako je krov oštećen tokom oluje.

Zaštitite voćnjake, vinograde ili bašte mrežama, pokrivačima ili drugom privremenom zaštitnom opremom.

Za vreme obilnih pljuskova, mogu se javiti i bujice koje uzrokuju direktnu štetu. Ako živite u ugroženom području, obezbedite dodatnu zaštitu.

Zapamtite dva jednostavna pravila: ako prođe 30 sekundi između munje i grmljavine, oluja je i dalje na uslovno sigurnoj udaljenosti od 10 kilometara od vas, a gromovi će vas sustići za 30 minuta od poslednjeg udara grmljavine.

Kad oluja besni

1. Sigurno pod krovom

Najsigurnije mesto tokom oluje nalazi se u većoj zgradi zatvorenoj sa svih strana, opremljenoj gromobranom. Držite se dalje od spoljnih zidova i prozora. Zatvorite sve prozore i vrata (uključujući roletne ili žaluzine).

Izbegavajte manje nezaštićene objekte kao što su šumske kolibe, šupe ili otvorene garaže. Ako ih ne možete izbeći, bićete najsigurniji u središtu takvog objekta skupljeni u čučećem položaju.

Ne koristite fiksne ili druge električne uređaje za vreme oluje. Mobilni telefoni su sigurniji za upotrebu, ali samo ako nisu povezani na električni izvor. Ne koristite ih napolju. Isključite sve električne uređaje ili koristite zaštitu od napona.

Ako ne možete da isključite uređaje iz strujnog kola, ugasite ih i ne koristite. Vodite računa da se Vaši kućni ljubimci takođe nalaze u zatvorenim prostorima tokom oluje.

2. Ukoliko se zateknete na otvorenom

Izbegavajte otvorene površine, vode, jezera, reke, visoke zgrade, drveće i bilo koje predmete koji su delimično ili u potpunosti metalni, poput ograde ili žice. Udaljenost između vas i drugih ljudi trebalo bi da bude najmanje 4,5 metra kako bi se sprečilo da munje lančano pogađaju ljude.

Zaštitite uši da smanjite mogućnost oštećenja sluha od bučnih grmljavina.

U šumi u kojoj je drveće manje-više jednake visine, manja je opasnost. Samo vodite računa i odmaknite se od viših stabala i od ivice šume.

Narodna mudrost da munja ne može da pogodi lipu i bukvu nije istinita.

Ne koristite kišobran tokom oluje jer privlači munje. Ako vas oluja iznenadi u vodi (npr. dok plivate), izađite iz vode što pre i potražite sklonište. Sklonite se što pre sa obale. Obratite pažnju na predmete koje vetar nosi kroz vazduh.

3. Obratite pažnju na put

Vožnju prilagodite uslovima na putu. Budite sabrani, čvrsto držite volan, obema rukama. Obratite pažnju na moguće veće količine vode i nečistoće na putu i imajte na umu mogućnost klizišta ili stene koja može da se odroni ili ošteti put.

Pročitajte savete kako da se zaštitite prilikom nevremena.

Ako vas iznenadi grad, ne zaustavljajte vozilo ispod nadvožnjaka, mostova i tunela. Ako ste na autoputu, vozite do najbliže stanice za odmor ili parkirališta. Ne otvarajte vrata ili prozore, ostanite u vozilu i pričekajte da se grad zaustavi i sigurniji ste od udara groma.

U slučaju naglog naleta vetra, upravljajte vozilom pomerajući volan u suprotnom smeru od vetra.

Za vozila koja vetar može da prevrne, kao što su kamioni, autobusi i prikolice, održavajte odgovarajuću bezbednosnu udaljenost. Strogo se pridržavajte zabrana vožnje za određena vozila.

 Osiguranje u slučaju nevremena

1. Koje osiguranje vozila pokriva šteta na vozilu zbog pada drveta?

Kako biste imali adekvatno pokriće u slučaju pada drveta usled oluje ili drugih vremenskih nepogoda, potrebno je da imate ugovoreno osnovno kasko osiguranje koje omogućava ugovaranje različitih kombinacija dodatnog osiguranja:

  • saobraćajne nezgode kao što je prevrnuće, sudar, udar, skliznuće, pad u provaliju (survavanje) i sl.
  • pada ili udara nekog predmeta
  • požara, iznenadnog termičkog ili hemijskog delovanja spolja, groma
  • eksplozije, osim nuklearne eksplozije, oluje, grada, snežne lavine
  • pada vazdušne letilice ili njenih delova
  • manifestacija i demonstracija, zlonamernih postupaka ili obesti trećih lica
  • oštećenja tapaciranih delova vozila nastala prilikom pružanja pomoći licima povređenim u saobraćajnoj nezgodi ili na neki drugi način
  • namernog oštećenja osigurane stvari u cilju sprečavanja veće štete na stvarima ili ljudima, poplave, bujice ili visoke vode

2. Koje osiguranje pokriva štetu koja nastaje ako oluja sruši drvo koje zatim padne na baštensku ogradu i ošteti je?

Ova vrsta štete pokrivena je paketnim osiguranjem vašeg doma, jer je reč o olujnom riziku, koji je u sva tri paketa uključen u osnovni rizik ukoliko se ugovori pokriće za ogradu ili pomoćne objekte i sl.

3. Šta je sa pokrivanjem štete ako kiša ošteti parket vašeg doma zbog otvorenog prozora?

Ova vrsta štete nije pokrivena nijednim osiguranjem, zbog čega je važno da se zatvore prozori kada se očekuje oluja. Osiguranje bi pokrilo štetu koja bi nastala samo ako bi kiša padala kroz prozor koji je polomljen zbog oluje ili grada.

 4. Šta kada se Vaš krov obruši na auto Vašeg komšije zbog oluje i ošteti ga. Šta se dešava tada sa naknadom štete?

Ovo je viša sila, te se šteta može nadoknaditi ukoliko imate kasko osiguranje.

5. Oluja je oštetila platneni krov na terasi. Da li će osiguranje pokriti štetu?

Šteta nastala na platnenim nadstrešnicama, uključujući njihove mehanizme i konstrukciju, izuzeta je od pokrivanja osiguranja.

Zbog toga vam savetujemo da zatvorite i adekvatno zaštitite sve tende, suncobrane i slične nadstrešnice kada se prognozira oluja. Ne samo da ih oluja može oštetiti, jaki vetrovi mogu da ih oduvaju i nanesu štetu na drugim mestima.

6. Kišnica sa krova poplavila je dnevni boravak, šta će biti sa tom štetom?

Šteta po pitanju kišnice može se ugovoriti kao rizik prodor atmosferskih padavina sa krova, što je dopunski rizik kod ugovaranja osnovnih požarnih rizika paketa osiguranja domaćinstva.

Međutim, morate paziti da se oluci i odvodne cevi redovno čiste i održavaju kako se voda ne bi zaglavila u njima zbog lišća ili druge prljavštine. Ovo osiguranje nije moguće samostalno sklopiti.

7. Oluja sa jakim vetrom ruši ili oštećuje krov, da li će osiguravajuće društvo pokriti štetu?

Ova opasnost je uključena u olujnu zaštitu koja pokriva štetu usled oluje. To je takozvana osnovna opasnost, koja je uključena u sva tri paketa osiguranja vašeg doma.

8. Koliko se jak vetar smatra olujom?

Oluja je vetar brzine od najmanje 17,2 metra u sekundi ili 62 kilometra na sat. Olujom se smatra situacija u kojoj je vetar na mestu gde je nastalo oštećenje polomio grane i stabla i oštetio dobro održavane zgrade.

9. Kako se osigurati od štete prouzrokovane udarima groma?

Društvo za osiguranje razlikuje direktne i indirektne udare groma.

U slučaju direktnog udara groma osiguranje pokriva štetu nastalu direktnim udarom groma u vaš dom na osigurane stvari. Pokrivanje ove vrste štete uključeno je u sva tri paketa osiguranja.

U slučaju indirektnog udara groma nema tačke udara, jer je grom udario negde u blizini, a struja putuje ili se prenosi električnim i drugim vodovima i može oštetiti vaše električne uređaje (televiziju, radio, računar, kućne uređaje).

Međutim, za ovu vrstu štete morate da proširite i uključite pokrivanje osiguranjem od indirektnog udara groma.

10. U oluji je vetar prevrnuo žardinjeru sa cvećem koja je razbila i oštetila balkonska vrata. Da li je pokrivena šteta?

Uslovi osiguranja paketa osiguranja domaćinstva navode da je šteta pokrivena usled direktnog udara predmeta koje je oluja srušila ili bacila na osigurani predmet. Pošto su balkonska vrata sastavni deo objekta, štetu nastalu u ovom slučaju pokriva osiguranje od oluje.

Međutim, žardinjera sa cvećem nije predmet osiguranja u vašem domaćinstvu, tako da šteta na samoj cvetnoj žardinjeri nije pokrivena.

Ali pazite, ponavljamo, oluja znači brzinu vetra od najmanje 17,2 m/s ili 62 km/h. Smatra se da je oluja vetar na mestu na kom je stvar oštećena razbio grane i debla i oštetio dobro održavane zgrade.

Zbog toga vam savetujemo da blagovremeno skladištite baštenski nameštaj kada se prognozira oluja sa jačim vetrom i da se osigura da svi drugi predmeti, poput cvetnih žardinjera, budu čvrsto pričvršćeni ili zaštićeni od vetra.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter