Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Jedina greška je ne pomoći

Upoznajte se sa osnovnim postupcima reanimacije kroz dijalog.

Nikada ne znate kada bi se moglo dogoditi da život nekog vama bliskog ili potpunog stranca zavisi od vaše reakcije u datom trenutku. Kako pomoći, koji su osnovni postupci reanimacije? Za savet o osnovnim procedurama reanimacije smo pitali lutku za obuku.

Prvo, molim Vas predstavite se i recite nam nešto više o sebi?

Biće mi zadovoljstvo. Ja sam lutka za obuku za osnovno kardiopulmonarno reanimiranje (CPR). Potičem iz velike i raznolike porodice lutaka i svi imamo zajedničku misiju: možete nas koristiti kao ljude da vežbamo osnovne tehnike reanimacije. Ja sam lutka „torzo“, što znači da imam glavu i grudi, ali nemam udove, jer to nije važno za učenje.

Predstavljam osobu prosečne veličine, ali da budem potpuno iskrena, otprilike centimetar manja.

Napravljena sam od veštačkih materijala, uglavnom plastike i gume, koji pružaju prikladan osećaj na dodir i lako se čiste. Imam veoma dobro napravljenu glavu koja se naginje unazad i dozvoljava disajnim putevima da se opuste. Moj torzo je veoma detaljan, jer se glavne anatomske karakteristike, kao što su rebra, grudni koš, grudna kost i pupak mogu videti i osetiti.

Ja sam lutka na kojoj šira javnost može naučiti osnove CPR-a. Ali moja porodica je veoma velika, jer uključuje i lutke celog tela, dečije lutke i lutke za bebe na kojima stručnjaci (medicinski radnici, spasioci…), konsoliduju svoje znanje.

Vi ste zaista raznolika grupa. Pomenuli ste lutke za bebe i decu. Da li to znači da su osnovni postupci reanimacije kod njih drugačiji?

Da, potrebno je pristupiti malo drugačije, jer deca nisu minijaturni odrasli. Razlika je u tehnici kompresije grudnog koša i veštačkog disanja. Kod dece reanimacija se započinje sa pet početnih udisaja vazduha, a zatim nastavlja u odnosu 30:2. Dakle, 30 kompresija grudnog koša i 2 udisaja.

Kod manje dece pritiskate korenom dlana jedne ruke, a kod starije, kao i kod odrasle osobe, obema rukama. Kompresije grudnog koša kod deteta izvodite malo brže nego kod odrasle osobe.

Tehnika oživljavanja kod beba je malo drugačija, pošto njihov grudni koš pritiskate sa dva prsta i dajete veštačko disanje istovremeno, i na usta, i na nos. Tehnika pritiska je takođe drugačija, jer za bebe koristite dva prsta, kod deteta koren dlana jedne ruke, a kod velike dece, isto kao kod odraslih osoba, obe ruke.

Kod dece su primarni razlozi zastoja srca respiratorni problemi, dok je kod odraslih razlog najčešće u funkcionisanju ili bolesti srca.

Kako se reanimira odrasla osoba?

Najpre želim da istaknem da je osobi koja ne daje znake života važno prići bez straha. Moramo da shvatimo da je jedina greška koju možemo da napravimo da ne pokušamo da pomognemo.

Pre nego što započnete sa procedurom reanimacije, prvo se pobrinite za svoju bezbednost i bezbednost žrtve. Kada to uradite, protresite je i probajte da razgovarate s njom. Ako ne reaguje, otvorite joj disajne puteve i proverite da li diše. Ukoliko primetite da ne diše, odmah pozovite 194. Uključite zvučnik na telefonu i počnite sa kompresijom grudnog koša i veštačkim disanjem u odnosu 30:2.

Kompresije grudnog koša izvodite sa frekvencijom od 100-120 kompresija u minuti, odnosno otprilike 2 kompresije svake sekunde. Može vam biti od pomoći ritam pesama: Bee Gees – Stayin’ Alive ili Rihanna – Diamonds.

Kako da znamo da postupamo ispravno?

Kad god pružate pomoć, radite pravu stvar. Jedina greška bi bila da ništa ne uradite. Da biste bili sigurni, ako dođete u takvu situaciju, dobro je da tu i tamo malo osvežite svoje znanje.

Uradite test i proverite koliko dobro poznajete osnove prve pomoći.

Naravno, najbolje je da ljudi provere svoje znanje na meni, jer dobijaju i grafički displej i uz pomoć svetlosnih signala mogu da vide kada oživljavanje rade kako treba.

Ukoliko još nismo prošli obuku, možete li nam reći koliko snažno treba da pritisnemo grudni koš? Šta da radimo ako nemamo dovoljno snage? Kako prevazići strah da ćete nekoga povrediti?

Oživljavanje osobe je zaista težak posao, jer kod odrasle osobe grudi moraju biti stisnute takvom silom da se spuštaju oko 5-6 cm. Zbog toga svakako preporučujem da vam neko u tome pomaže i da se smenjujete tokom reanimacije. Ako nemate dovoljno snage da to uradite, stisnite što jače možete. Zapamtite da možete pomoći osobi, zato budite hrabri!

Pri reanimaciji, ključna je odluka da ćete probati da pomognete žrtvi. Kada ste to odlučili, već ste napravili veliki korak.

Da li pri tome možemo da povredimo osobu i još više pogoršamo njeno stanje?

Ne, ne možete da pogoršate stvar, jer čoveku najviše štetite ako mu ne pomognete. Prilikom oživljavanja osobe moguće su povrede, ali ovde se radi o spasavanju života. Ovo ima apsolutnu prednost u odnosu na, recimo, slomljeno rebro. CPR obično rezultira manjim povredama, kao što su povrede rebra ili grudne kosti. Oštećenja pluća i drugih unutrašnjih organa su retka, ali to nikako nije posledica kompresije grudnog koša.

Bolje živ čovek sa slomljenim rebrima nego mrtav sa netaknutim!“

Koliko dugo traje reanimacija? Kada možemo da prestanemo?

Možete da prestanete kada tim hitne pomoći stigne i preuzme kontrolu, ili ako osoba kojoj ste pružili CPR počne da pokazuje znake života. Dakle, da počne da kašlje, da se kreće… To je prava pobeda.

A veštačko disanje, usta na usta?

Veštako disanje je takođe važno, ali ako se desi da možete da uradite samo kompresije grudnog koša, niko vam neće zameriti. Već ste učinili mnogo za opstanak ovog čoveka.

Najbolje je ako pri davanju veštačkog disanja možete da se zaštitite zaštitnom jednosmernom membranom, koja se, na primer, nalazi u kompletu prve pomoći u automobilu. Tu su i razne džepne maske kroz koje možete bezbedno dati veštačko disanje i tako se zaštititi. Ali ne zaboravite na odnos 2 udisaja, 30 kompresije grudnog koša. 

Često čujemo koliko je važno koristiti i defibrilator.

Defibrilator je odličan uređaj, ali ne može da zameni osnovne procedure reanimacije. U svakom slučaju, ne šteti. Predlažem da ga koristite kad god možete. Ovaj uređaj je od najveće važnosti jer vas vodi kroz proces i obezbeđuje električni stimulans za otkucaje srčanog mišića.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter