Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Odmor ili putovanje u trudnoći?

Šta treba da znate pre nego što krenete na put?

Pre planiranog odmora proverite svoje zdravlje i kakva je epidemiološka situacija i zdravstveni sistem na mestima na koja idete. Pobrinite se i za odgovarajuće osiguranje i razmotrite uslove za prevoz kući, ukoliko se vaše zdravstveno stanje promeni. Savete za bezbedan i prijatan odmor tokom trudnoće dala nam je dr Nataša Tul Mandić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Za odmor ili putovanje u trudnoći dobro se pripremite

Da biste smanjili mogućnost nastanka problema, odmor dobro isplanirajte i temeljno se pripremite.

Glavni uslov da uopšte počnete da razmišljate o odmoru i putovanjima tokom trudnoće jeste da ste potpuno zdravi i da nemate rizičnu trudnoću. Trudnice koje su na bolovanju, čak i ako se osećaju dobro i imaju dozvolu za šetnje, treba da ostanu u mestu stanovanja. Za trudnice koje su imale komplikacije u prethodnim trudnoćama logično je da se odreknu putovanja tokom trudnoće.

Prilikom planiranja odmora i određivanja datuma putovanja treba imati u vidu visinu trudnoće, godišnje doba, udaljenost destinacije, način putovanja i prevozna sredstva. Pre putovanja treba se dobro upoznati sa situacijom u odredišnoj destinaciji, posebno u vezi sa zdravstvenom službom i epidemiološkim stanjem.

Na odmoru i putovanjima dešavaju se mnogi problemi – saobraćajni zastoji, otkazivanja ili kašnjenja letova, gužve, neadekvatan smeštaj i hrana, trovanja hranom, infekcije, povrede, nedostatak privatnosti, prljavi toaleti itd. Trudnicama je znatno teže da tolerišu sve ove teškoće, naročito ako imaju i malo dete. Pre odlaska dobro razmislite da li zaista želite da krenete na put.

Najbolje je razmišljati o odmoru i putovanjima relativno blizu kuće, na mestima koja poznajete i barem imate solidnu zdravstvenu zaštitu.

Kada je najbolje vreme za putovanje u trudnoći?

Visina trudnoće

U prvom tromesečju, do 12. nedelje, trudnicama je često muka, povraćaju, smetaju im određene namirnice, osetljive su na mirise. Ovo je takođe period povećanog rizika od krvarenja i pobačaja, pa se ne preporučuje putovanje tamo gde je medicinska nega loša. Kada se ne osećate dobro, ne putuje vam se, a pakovanje vas nervira.

Drugo tromesečje je najpogodnije vreme za odmor i putovanja, ali naravno, samo za zdrave trudnice koje nisu u opasnosti od prevremenog porođaja ili neke druge komplikacije.

Međutim, u poslednjim mesecima trudnoće neophodno je da se smirite i pripremite za dolazak novog člana. Tokom ovih meseci češći su umor, lošiji san, otežano kretanje, kao i mogućnost započinjanja porođaja. Zato je preporučljivo da kod kuće budete najmanje mesec dana pre očekivanog termina, jer u suprotnom porođaj može da vas iznenadi negde drugde.

Sezone

Preporučljivo je izbegavati putovanja tokom špica sezone, jer je to vreme najvećih gužvi. Često se, na primer, u redovima za prevoz, prednost daje trudnicama i porodicama s malom decom, ali na to se ne sme računati.

Pametno je odabrati mesece kada je vreme na mestu odmora stabilno, a temperature povoljne, kad nije ni previše vruće ni hladno. Trudnicama je često teško da tolerišu vrućinu, pa je tokom letnjih meseci bolje izabrati odmor u brdskom kraju, selu, kraj jezera ili ostati kod kuće. Najpogodniji meseci za odmor na nama najbližim morima su maj, jun, septembar i oktobar.

Koji način putovanja odabrati?

Bez obzira na prevozno sredstvo, trebalo bi da tokom putovanja redovno pravite pauze uz vežbanje i imate redovne obroke lagane hrane. Iznad svega, obavezno pijte dovoljno tečnosti (po mogućstvu vode). Tokom dužeg sedenja preporučuje se kretanje (npr. kruženje) stopalima i zglobovima, istezanje prstiju i micanje prstiju na nogama. Takođe će vam biti lakše ako ste u udobnoj odeći i obući. Dobro je da u vozilu ima svežeg vazduha (provetravanje) i da je temperatura prijatna.

Automobil

Ako se osećate dobro, možete da vozite, ali je ipak mnogo bolje da ste saputnica. Duža putovanja se ne preporučuju. Za putovanja koja traju više od dva sata savetuju se česta stajanja s kratkim šetnjama. Upotreba pojasa je obavezna.

Avion

Putovanje avionom nije opasno za trudnicu ili fetus, ali postoji pojačano zračenje na visini, što nije problematično na kratkim putovanjima. Za letove duže od dva sata preporučuju se šetnje avionom i redovne vežbe za noge. Ako je moguće, rezervišite sedište uz prolaz kako biste mogli da ustajete više puta i prošetate avionom ili odete do toaleta. Možete nositi kompresivne čarape. Šetnje i čarape smanjiće oticanje nogu i rizik od tromboze. Takođe je važno piti dovoljno vode.

Putovanje avionom se ne preporučuje u poslednjem tromesečju.

Pre kupovine karte, dobro je da se uverite do koje nedelje avio-kompanija dozvoljava trudnicama da lete. Ne zaboravite da izračunate i koliko ćete biti trudni u povratku. Nakon 28. nedelje trudnoće većina kompanija zahteva medicinsko mišljenje da je putovanje bezbedno. Posle 37. nedelje avio-kompanije ne prihvataju trudnice, neke i posle 34. Ima smisla da trudnice koje nose blizance budu još opreznije.

Brod ili trajekt

Tokom trudnoće stomak je osetljiviji, veća je mogućnost pojave morske bolesti, pa je nekim trudnicama teško da tolerišu putovanje na vodi. Stoga, pre odlaska na putovanje brodom treba proveriti da li uopšte prihvataju trudnice i koja je medicinska nega dostupna.

Voz je veoma pogodno sredstvo za putovanje tokom trudnoće, dok se upotreba bicikala ne preporučuje, čak ni za kraće trase.

Gde otići na put ili odmor u trudnoći?

Idite na put gde želite ako je odabrana destinacija dostižna i bezbedna, ali ne i na udaljena mesta po svaku cenu. Daleke destinacije mogu da sačekaju.

Pre odlaska razmislite o tome kako ćete se vratiti u slučaju tegoba i gde ćete dobiti pomoć. Zabeležite gde su najbliže medicinske ustanove u slučaju potrebe za hitnim pregledom.

Proverite, gde god da odete, da li se voda iz česme pije. Ako postoji sumnja, bolje pijte flaširanu ili prokuvanu vodu. Vodite računa o hrani kako biste sprečili infekcije i putničku dijareju.


Primorska odmarališta

Preporučuje se izbegavanje gužvi i vrućina. Idite na plažu ujutru ili kasno popodne. Kupanje u moru i bazenima je dozvoljeno, ali ne tokom podnevnih vrućina.

Ostrva

Letovanje na ostrvima nije preporučljivo za trudnice, jer je putovanje teško, a povratak kući u slučaju problema može biti komplikovan i dug. Takođe, medicinska nega na manjim ostrvima može da bude loša.

Banje

Spa centar je pogodan izbor za praznike tokom trudnoće, treba izbegavati samo tople bazene (džakuzi) i saune. Masaže nisu opasne ako ih izvode kvalifikovani maseri.

Planine

Putovanje na visoke planine i boravak na visini većoj od 1500 metara (osim onih koji su navikli da žive na takvoj visini) ne preporučuju se tokom trudnoće.

Selo

Pogodan izbor za opuštajući odmor je seoski kraj. Treba biti na oprezu kada se konzumira hrana koja ne podleže veterinarskom pregledu, posebno mlečni i sušeni mesni proizvodi.

Veliki gradovi

Veliki gradovi mogu biti veoma naporni za trudnice, pre svega zbog gužve i buke. Zato je prilikom posete velikom gradu preporučljivo isplanirati dovoljno odmora tokom dana.

Bez obzira na to gde idete na odmor ili putujete, budite oprezni i prilagodite fizičke aktivnosti i napore svojim mogućnostima. Odmarajte se dovoljno i izbegavajte aktivnosti koje povećavaju rizik od povreda.

Putovanja na mesta gde je potrebno prethodno uzimanje lekova ili vakcinacija ne preporučuju se trudnicama.

Pre nego što krenete na put

Nekoliko dana pre odlaska na putovanje preporučuje se poseta ginekologu, radi procene rizika i razmatranja mogućih komplikacija, u zavisnosti od visine trudnoće i zdravstvenog stanja.

Po nahođenju, ginekolog savetuje i preglede, posebno ima smisla da se izmeri dužina grlića materice. Posle pregleda daje mišljenje da li je putovanje bezbedno.

Šta poneti na putovanje tokom trudnoće?

Ako idete na odmor ili putovanje u trudnoći, ponesite sa sobom:

  • svu dokumentaciju o trudnoći (izveštaj o krvnoj grupi i druge rezultate),
  • putno zdravstveno osiguranje – proverite šta pokriva i do koje visine,
  • putnu apoteku – flastere, paracetamol, sredstvo protiv alergije koje u apoteci možete da dobijete bez recepta, mast protiv uboda, kremu za sunčanje, sredstvo protiv insekata, vitamine za trudnice, probiotike (za slučaj dijareje). Ako uzimate lekove, potrebno je da ih imate dovoljno tokom celog trajanja putovanja. Savetujemo vam da ponesete i maramice ili gel za dezinfekciju i da ih uvek imate nadohvat ruke,
  • u zavisnosti od epidemiološke situacije, nosite i zaštitne maske i rukavice.

Izvor. Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter