Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Kada je bezbedno nakon noćnog provoda sesti za volan?

Čak i vožnja u stanju mamurluka je opasna

Zbog alkohola se smanjuju naše sposobnosti bezbednog učestvovanja u saobraćaju, svesnost, praćenje situacije na putu i procena. Veliki broj saobraćajnih nezgoda nastane kao posledica vožnje u alkoholisanom stanju. A mi smo proverili i koliko je opasna vožnja nakon noćnog provoda, odnosno u stanju mamurluka i kada je bezbedno da ponovo sednete za volan.

Uticaj alkohola na vozačke sposobnosti

Alkohol negativno utiče na našu sposobnost bezbedne vožnje: sužava se vidno polje, slabi sposobnost prepoznavanja nijansi svetlosti, slabije prepoznajete boje i osećaj za kretanje, udaljenost i slično. Usporena je i brzina reakcije, slabija je koordinacija ruku i nogu. Lakše se razbesnite, postanete agresivni ili pak hrabriji u proceni sopstvenih mogućnosti.

Koliko vremena alkohol ostaje u krvi?

Zahvaljujući brojnim akcijama o podizanju svesti o negativnom dejstvu alkohola, sigurno znate dosta o tome. Međutim, premalo se govori o vožnji nakon noćnog izlaska i tome kada je bezbedno da ponovo sednete za volan.

Pogledajmo prvo koliko vremena alkohol ostaje u krvi. To zavisi od više činilaca, kao što su godine života, pol, vrsta alkoholnog pića, koliko ste brzo pili, šta ste i koliko jeli, kao i od vaše težine. Na ljude sa manjom kilažom mogu da utiču veoma male količine alkohola. Dejstvo alkohola mogu da pojačaju i određene bolesti i lekovi koji istovremeno mogu da dovedu do toga da se koncentracija alkohola u krvi razlaže veoma sporo.

U proseku se 0,15 grama alkohola (0,07 miligrama po litru izdahnutog vazduha) po kilogramu krvi razgrađuje jedan sat.

Pogledajmo jedan primer: Žena teška 60 kilograma popije litar piva, što je 40 g alkohola.

Koncentraciju alkohola u krvi možemo da procenimo tako što količinu konzumiranog alkohola podelimo sa težinom telesnih tečnosti kojima se alkohol distribuira. Kod žena tečnosti u telu čine 60 odsto telesne mase, a kod muškaraca 70 odsto.

Kada 40 grama alkohola podelimo sa 36 kilograma, koliko bi iznosila težina telesnih tečnosti u našem primeru, dobijamo procenu koncentracije alkohola u krvi 1,1 gram po kilogramu krvi. To je 0,52 miligrama po litru izdahnutog vazduha.

Ako žena tu količinu alkohola popije, recimo, oko ponoći, oko dva sata ujutru imaće 1,1 gram alkohola po kilogramu krvi. Telu je inače potrebno nekih pola sata da u krv dođe približno dve trećine konzumiranog alkohola, a ostatak u narednih 60 do 70 minuta.

Ukoliko uzmemo u obzir gore navedeno, da se u proseku 0,15 grama alkohola na kilogram krvi razgrađuje jedan sat, onda će ova žena oko 6 sati ujutru još imati 0,5 grama alkohola po kilogramu krvi odnosno 0,24 miligrama po litru izdahnutog vazduha.

Kazne za vožnju pod dejstvom alkohola

Prema proračunu, i dan nakon konzumiranja, alkohol je i dalje prisutan u našem telu, iako nam se tako ne čini. Možete da imate osećaj da ste potpuno trezni, samo malo umorni. A policija upozorava da su već pri 0,5 grama alkohola po kilogramu krvi, vaša pažnja i sposobnost blagovremenog zaustavljanja smanjene. Negativnih dejstava ima još više.

Verovatnoći da ćete prouzrokovati saobraćajnu nesreću, dodajte i mogućnost da dobijete kaznu.

Zakon o saobraćaju propisuje da vozač ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju na putu niti da otpočne upravljanje vozilom ako je pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i / ili alkohola, odnosno ako ima više od 0,20 mg/ml (ili g/L ili promila) alkohola u krvi.

Prisutnost alkohola policija utvrđuje pomoću indikatora alkohola i meračima (etilometri), koji pokazuju vrednost alkohola u organizmu u miligramima alkohola po litru izdahnutog vazduha.

Ukoliko se ne slažete sa rezultatom testa alkoholisanosti pomoću indikatora, policija može da vam uradi test meračem alkohola u izdahnutom vazduhu (etilometrom) ili stručni pregled koji podrazumeva uzimanja krvi ili i krvi i urina.

Moramo tome da dodamo i stanovište osiguravajuće kuće. Ukoliko prouzrokujete saobraćajnu nezgodu pod uticajem alkohola, psihoaktivnih lekova ili drugih psihoaktivnih supstanci, izgubićete prava po osnovu osiguranja. Tako, recimo, za štetu na vozilu koju napravite sami ne biste mogli da ostvarite pravo na auto kasko osiguranje, ukoliko bi se na osnovu policijskog zapisnika ustanovilo da ste vozili pod uticajem alkohola.

Osiguravajuća kuća uzima u obzir nalaze policije – vožnja pod uticajem alkohola znači da u krvi imate više od 0,20 mg/ml (ili g/L ili promila) alkohola u krvi.

Ako je u saobraćajnoj nezgodi nastala šteta trećem licu, tom licu se isplaćuje nadoknada štete po osnovu osiguranja od automobilske odgovornosti, a od vas kao uzročnika štete, odnosno osiguranika, osiguravajuća kuća naplaćuje regres zajedno sa kamatama i troškovima.

Mamurluk traje i kada u krvi više nema alkohola

Do sada smo pisali o alkoholu u krvi. Šta se dešava sa našim telom kada se alkohol već izluči? Dr Sally Adams, članica istraživačkog tima odeljenja psihologije na Univerzitetu u Batu u Velikoj Britaniji, kaže da se alkohol obično izluči iz tela nakon približno 12 sati posle poslednjeg gutljaja pića. Međutim, kao što navodi istraživanje američkog Nacionalnog instituta za sprečavanje zloupotrebe alkohola i alkoholizma, simptomi mamurluka, kao što su umor i glavobolja, najteži su kada nivo alkohola u krvi padne na nulu i mogu da traju do 24 časa.

Zato nakon noćnog izlaska nećete moći bez problema da vozite ili obavljate svoj posao.

Takođe, meta analiza istraživača sa Univerziteta u Batu pokazala je da efekte mamurluka ne možete da odagnate snom i da sledećeg dana budete sasvim u redu, iako se vama možda čini drugačije. Istraživanje koje je uključivalo više od 1100 ljudi pokazalo je da se u stanju mamurluka smanjuje sposobnost da se pojedinac skoncentriše, pogoršava se psihomotorna brzina, kao i kratkoročno i dugoročno pamćenje.

„Zbog ovih negativnih dejstava, dan nakon konzumiranja alkohola pojedincu je teže da se skoncentriše, loše pamti i sporije reaguje,“ kaže Craig Gunn, autor spomenutog istraživanja.

Zato vam savetujemo da dan nakon mamurluka sačekate sa vožnjom, uprkos tome što ste „bezbedni“ od policije, jer test ne bi pokazao prisutnost alkohola. Biće bolje da se postarate za to da budete bezbedni za volanom.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter