Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Kako pravilno popuniti Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi

Popunjavanje formulara nije teško, ali morate pažljivo unositi podatke.

Naši procenitelji često dobijaju polovično ili čak netačno popunjen Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. Svaka greška prilikom popunjavanja formulara može da odloži isplatu štete ili čak prouzrokuje da vaš zahtev bude odbijen. Pitali smo procenitelje za savete kako da ispravno popunite formular, da bismo vas poštedeli briga.

Formular sa ključnim podacima

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi je formular sa svim potrebnim podacima koji se odnose na saobraćajnu nezgodu. Ovaj formular dobili ste prilikom ugovaranja polise auto osiguranja  u vašem osiguravajućem društvu. Pobrinite se da ga uvek imate pri ruci, a najbolje bi bilo da ga čuvate u automobilu.

Formular sadrži prazna mesta koja treba da ispunite i prostor predviđen za skicu saobraćajne nezgode. Podaci se jednostavno unose, polja za unos su numerisana (mesto nesreće, vreme, učesnici, tip automobila, podaci o osiguravajućem društvu) radi razumevanja ukoliko je drugi učesnik saobraćajne nezgode strani državljanin. Ukoliko popunjavate formular na maternjem jeziku, potrebno je samo da pratite uputstva o popunjavanju.

Formular se popunjava ukoliko se desila saobraćajna nezgoda sa manjim oštećenjem (kada su vozila pokretna), kada niko nije fizički povređen i svi učesnici su saglasni oko krivice. U slučaju saglasnosti u pogledu krivice, odgovorni učesnik treba da navede da je odgovoran za nezgodu.

Prema Pravilniku o obliku evropskog izveštaja potrebno je fotografisati vozila nakon nezgode (položaj vozila na licu mesta iz nekoliko uglova, kao i širu sliku lica mesta).

Ukoliko ne možete da postignete saglasnost oko utvrđivanja odgovornosti, pozovite policiju koja će da napravi službeni zapisnik.

7 grešaka koje mogu da utiču na isplatu štete

Evropski izveštaj predstavlja važan izvor informacija za osiguravajuću kuću, naročito ukoliko nema policijskog zapisnika, zato je veoma važno da pravilno unesete potrebne podatke. Naši procenitelji ukazuju na sledeće, moguće, greške prilikom unosa podataka:

  1. Nečitko pisanje. Koristite hemijsku olovku i pišite čitko tako da podaci budu vidljivi i na kopijama.
  2. Većina rubrika ostane nepopunjena. Rubrike ne mogu ostati nepopunjene. Ako se ne odnose na vašu situaciju napišite ”ne važi”. U svakom slučaju, potrudite se da popunite formular sa što više informacija, naročito polja označena brojem 14 – primedbe, uključujući i priznavanje krivice i opis saobraćajne nesreće. Ukoliko niste postigli dogovor o krivici, tada je opis saobraćajne nezgode još važniji. Opis saobraćajne nezgode napišite na posebnom listu koji ćete priložiti uz formular.
  3. Podaci iz zvaničnih dokumenata (broj vozačke dozvole, broj registarskih oznaka, broj šasije automobila… ) nisu tačno navedeni. Ne žurite i proverite nekoliko puta brojeve koje unosite.
  4. Izveštaj nije potpisan od strane oba učesnika saobraćajne nezgode. Kao što je navedeno u samom izveštaju, potpis ne predstavlja priznanje krivice, ali pomaže u bržem rešavanju predmeta. Izveštaj nije važeći bez potpisa oba učesnika saobraćajne nezgode.
  5. Pored potpisa, savetujemo vam da dopišete i broj nekog identifikacionog dokumenta učesnika. Nekoliko puta se desilo da učesnici demantuju vlasništvo potpisa.
  6. Nedovoljno detaljna skica saobraćajne nezgode. Pokušajte da što jasnije prikažete kako je došlo do nezgode. Koristite strelice da pokažete u kojim pravcima su se vozila kretala. Napravite dodatne fotografije mesta saobraćajne nezgode jer će one olakšati proces utvđivanja okolnosti pod kojima je do nje došlo. Budite oprezni kada je u pitanju šteta koja je nastala na automobilima, da kasnije ne bi bilo problema oko iznosa nastale štete.
  7. Popunite jedan izveštaj. Često se dešava da svaki učesnik popuni svoj formular sa svojom verzijom događaja. Dva popunjena formulara nisu potrebna. Nakon potpisivanja formulara, jednu kopiju zadržite za sebe, a drugu ostavite drugom vozaču. Ukoliko su u saobraćajnoj nezgodi učestvovala tri vozila, morate ispuniti dva kompletna izveštaja (krivac saobraćajne nezgode popunjava izveštaj za svakog oštećenog).

Popunjavanje formulara nije teško, ali morate biti pažljivi prilikom popunjavanja jer greška može da dovede do poništavanja čitavog procesa ili čak da jedan učesnik saobraćajne nezgode lažno optuži drugog.

Nakon saobraćajne nezgode se potrudite da što pre obavestite osiguravajuće društvo u kojem je krivac nezgode osiguran. Uz  zahtev za odštetu priložite Evropski izveštaj i bilo koji drugi dokument koji dodatno objašnjava okolnosti saobraćajne nezgode. U principu, izveštaj je dovoljan za isplatu štete pod uslovom da ne postoje druge okolnosti nastanka saobraćajne nezgode.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter