Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Kako da podržite dete kada bira srednju školu?

Uzmite u obzir detetove želje i budite uz njega.

Upis u srednju školu je jedna od ključnih prekretnica u odrastanju tinejdžera. To je i jedinstven izazov za roditelje, jer je tanka linija između savetovanja deteta na tako važnoj prekretnici u životu i donošenja odluke umesto njega. Za savet kako postupiti, pitali smo stručnjaka, specijalistu psihijatrije dr Petru Jelenko Rota.

Opšte, stručno i tehničko obrazovanje? Gimnazija koja je odlična osnova za nastavak školovanja na univerzitetskom nivou, ili stručna, ili tehnička škola koja utire brži put ka zanimanju i zapošljavanju? Svake godine ova pitanja postavlja čitava generacija učenika osnovnih škola i njihovih roditelja, razmišljajući o upisu u srednju školu. Neki već imaju odgovor, dok drugi i dalje prikupljaju informacije i razmatraju različite opcije. Možda ste i vi među njima.

Slušajte šta će vam reći u školama

Informišite se na vreme, saslušajte šta imaju da kažu srednje škole koje su odlučile da se predstave osnovcima. O nastavnom programu, predmetima i mogućnostima karijere obavestite se putem sajta i materijala koji objavljuju škole. Učenicima osnovnih škola mogu da pomognu i orijentacioni upitnici, dok nastavnici i školski psiholozi takođe igraju važnu ulogu u donošenju odluke o upisu u srednju školu. Čak i ako je vaše dete već odlučilo gde će se upisati, nastavite da se informišete.

Zašto? Ako u školama ima više kandidata nego slobodnih mesta, prioritet u školama u Srbiji dobijaju oni koji imaju više bodova stečenih na osnovu postignutog uspeha u VI, VII i VIII razredu, uspeha na završnom ispitu i uspeha na takmičenjima. Možda vaš budući srednjoškolac neće imati dovoljno bodova za školu s prvog mesta njegove liste želja, zato je dobro imati informacije o alternativama.

Tinejdžer koji raste je osetljiv, treba ga razumeti

Period pre upisa u srednju školu je stresan za celu porodicu. Neki roditelji potpuno preuzmu uzde u svoje ruke, drugi odluku prepuštaju detetu. Ali svi želimo isto, da svojoj deci obezbedimo ono što je najbolje za njih. Kako im pomoći?

„Odluka o upisu u srednju školu je veoma važna, ali ne i prva u životu tinejdžera. Roditelji koji su uspostavili odnos poverenja sa svojom decom znaju šta ona žele, do čega im je stalo i u kojim oblastima su dobra. Imamo posla s mladim ljudskim bićem koje želi da misli i živi bar malo na svoju ruku. Tako je i kada se bira škola i profesija. Mozak u ovim godinama još uvek sazreva, tinejdžeri tek počinju da uče o svetu oko sebe. Ne možemo očekivati da će, dok još uvek razvijaju apstraktno razmišljanje i predviđanje dugoročnih posledica, moći baš precizno da isplaniraju svoj životni put”, objašnjava specijalista psihijatrije dr Petra Jelenko Rot.

Ne držite predavanja, već slušajte i bolje objašnjavajte

Kako roditelji treba da razgovaraju s tinejdžerima o izboru srednje škole? Kako da im ubedljivo objasnimo da je u pitanju važan korak?

„Ne držite im pridike. Neće hteti to da slušaju. Tinejdžeri su uglavnom već uključeni u svoju vršnjačku grupu, a mišljenje roditelja nekima može biti poslednja briga. O izboru srednje škole mnogo razgovaraju na časovima, a mogu da se okrenu i školskim savetnicima. Kod kuće, pričajte s njima kada ste smireni. Pokušajte da im kažete kako ste i vi ili neko koga vaše dete poznaje i ceni prolazili kroz ovaj period – osim ako, naravno, ne ponavljate istu priču po pedeseti put”, kaže dr Jelenko Rot.

Roditelji dece koja se nisu odlučila za određenu srednju školu ili još uvek nisu zainteresovana za to, mogu da se nađu u velikoj nevolji zbog osećaja bespomoćnosti. Tinejdžeri razmišljaju sami, ne sagledavaju posledice na isti način kao njihovi roditelji i možda im se na taj način odupiru. Mnogi se takođe i plaše jer započinju novo poglavlje u životu. Roditelji mogu da pomognu deci da prepoznaju šta ih zaista čini srećnim, u čemu su dobri i šta će biti srećni — ili bar ne s previše otpora — da uče.

„Pozitivna afirmacija, dobro samopoštovanje, čak i vreme koje će dete imati za hobije i druženje: imajte ovo na umu kada tražite pravu školu. Tako će kroz četiri srednjoškolske godine biti manje problema, kolaborativnog učenja i sukoba”, kaže ekspert, i dodaje da se roditeljima stavlja na dušu ako se dete stidi zbog toga što nije u „najboljoj” ili najpoželjnijoj školi.

Školu birate za dete, ne za sebe

„Voleli bismo da budemo ponosni na naše dete, želeli bismo da se hvalimo njime, da mu priuštimo sve najbolje u životu. Poredimo se s drugima jer igramo igru ‘Ja sam rejting’. Teško je bezlično prihvatiti uspeh ili neuspeh deteta (za koji imamo sopstvene kriterijume) jer ga doživljavamo kao sopstveni”, upozorava dr Petra Jelenko Rot. Međutim, ona naglašava da roditeljske ambicije, društvene norme ili čak konkurencija ne bi trebalo da budu kriterijum za izbor srednje škole.

„Ne insistirajte po svaku cenu na sopstvenom izboru škole, umesto na izboru svog deteta, jer se ta cena može pokazati kao previsoka.”

Budite radoznali. Pokušajte da vidite svoju bebu kao da ste je videli prvi put, a ne kao da vam je sve već jasno. Ovom mladom biću ste još uvek potrebni, umiruju ga stabilnost i predvidljivost doma kojem se vraća. Ali je takođe dovoljno staro da više ne treba mi da odlučujemo umesto njega.

A ako ne bude teklo sve po planu? Srednja škola je važan korak, ali dete ima drugu šansu ako se ispostavi da prva odluka nije bila prava. Ovo, naravno, nije optimalno, ali je bolje od stresa koji škola može da izazove celoj porodici. Ako su glavna tema razgovora samo ocene, ispitivanja i testovi, a neuspeh narušava samopouzdanje tinejdžera, onda je bolje ponovo razmisliti i, možda, iskoristiti mogućnost promene srednje škole.

U septembru će novo srednjoškolsko okruženje doneti novo društvo i druženje, kao i nove izazove…

Odluka o upisu u srednju školu nije laka. Ali bi trebalo da je lakše doneti odluku o adekvatnom osiguranju. Osiguranjem od nezgode za decu i mlade obuhvaćene su posledice nesreća u školi, tokom slobodnog vremena, kao i tokom odmora kod kuće ili u inostranstvu.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter