Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Kako poboljšati koncentraciju?

Jednostavnim vežbama do savršene koncentracije.

Da li vam se ikada dešava da prekinete rad zbog zvona ili vibracije telefona? Iako ste samo želeli da pogledate obaveštenje, 10 minuta kasnije i dalje gledate u telefon. U vreme kada nas ometa čitav niz smetnji, čini se da je pažnju sve teže održati.

Poboljšajte koncentraciju

Sposobnost fokusiranja može da se vežba, a to se i preporučuje jer je bez koncentracije ljudima teško da funkcionišu. Koncentracija pomaže i da se smanji stres i tako poboljša mentalno zdravlje.

Vreme pažnje

Sigurno ste imali frustrirajući osećaj da neki zadatak ne uspevate odjednom da završite od početka do kraja jer vam nešto ili neko odvlači pažnju.

Ništa čudno. Dobro poznato Majkrosoftovo istraživanje pokazalo je da, iako se mogućnost izvršavanja zadataka sa informativnim zasićenjem povećala, pažnja prosečne osobe smanjila se sa 12 sekundi u 2000. na 8 sekundi u 2015. godini.

Kako zadržati pažnju?

Čak i ako je zadatak jednostavan, kao što je, recimo, čitanje ovog članka, dovoljan je telefonski poziv, obaveštenje da je prispela poruka, zvuk radija, televizora ili druge osobe da vam prekine pažnju i misli odvuče na drugu stranu. Možete da kontrolišete ove smetnje – da utišate telefon, isključite radio i TV, povučete se i zamolite ljude oko vas za mir.

Međutim, ako vaše misli prečesto odlutaju bez razloga, uzrok nemogućnosti fokusiranja možda leži negde drugde.

Poremećaji pažnje

Na koncentraciju mogu u velikoj meri da utiču poremećaji pažnje i bolesti kao što je ADHD (deficit koncentracije i hiperaktivni poremećaj), a problemi mogu biti povezani i s hormonalnim oscilacijama. Na pažnju utiču i mentalni poremećaji, kao što su depresija ili anksioznost.

Mogući uzroci mogu biti i stres, preopterećenost ili osećaj „pune glave”, drugi problemi, umor, pa čak i neadekvatna ishrana.

Ako ova situacija traje duže vreme, obavezno razmislite da li patite od nekih gorenavedenih problema. Međutim, ako vam se pomanjkanje pažnje dešava samo povremeno i ako želite da poboljšate svoju koncentraciju, možete da radite odgovarajuće vežbe i napravite neke promene.

Vežbe za pribranost, tj. koncentraciju

Kada upadnete u spiralu dekoncentrisanosti, iz nje vas može izvući nekoliko jednostavnih vežbi. Niz studija pokazuje da se kognitivne sposobnosti, uključujući koncentraciju, mogu ojačati, kao što se i mišići mogu ojačati sportom. Stoga, ohrabrite i roditelje i decu da rade vežbe koje poboljšavaju koncentraciju. Ako svakog dana posvetite samo nekoliko minuta vežbama, na kraju ćete poboljšati svoju sposobnost da se koncentrišete toliko da više nećete morati naporno da se trudite kako biste se koncentrisali.

  1. Aktivno slušajte sagovornika, podkast, TV ili radio pet minuta. Pokušajte da zapamtite što više detalja i posle pet minuta rezimirajte čega ste se setili.
  2. Pročitajte i pokušajte da zapamtite što je više moguće. Posle pet minuta, rezimirajte čega ste se setili. Članak koji upravo čitate je prilično pogodan za takvu vežbu.
  3. Sabirajte i pokušajte da stignete što dalje. Počnite sa 1 + 1, zatim sa 2 + 2 i nastavite po ovom obrascu. Takođe možete i da množite.
  4. Zamislite predmet, posmatrajte ga u svom umu iz svih uglova i perspektiva i pokušajte da ga opišete nekome.
  5. Igrajte se memorije. Pronađite neki šablon u svom okruženju, pažljivo ga posmatrajte, a zatim pokušajte da ga nacrtate ili opišete. Ne škodi ni igrati igrice poput pamćenja redosleda knjiga na polici.

Pogledajte i druge vežbe koje poboljšavaju vaše kognitivne sposobnosti. Kada poboljšate svoj fokus, biće vam lakše da se latite meditacije koja dokazano pomaže koncentraciji. Bićete efikasniji na poslu, a zadaci koji zahtevaju vašu punu pažnju više vam neće izazivati toliki stres.

Ako se stanje ne poboljša, posavetujte se sa svojim lekarom.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter