Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Mikrosan: nevidljivi neprijatelj u vožnji

Kako prepoznati i izbeći mikrosan?

Da li vas je nekada uhvatio san dok ste vozili automobil? U pitanju je gubitak koncentracije usled nedovoljno sna, koji se dešava u deliću sekunde a da vi to i ne primetite. Nažalost, u tim momentima niste svesni sveta oko vas. Sekunda ili delić sekunde u vožnji može predstavljati značajnu razdaljinu i za to vreme se svašta može dogoditi.

Ova pojava se naziva mikrosan i veoma je česta, a podatak da može da traje i do deset sekundi zaista je zastrašujuć. Kako pokazuje istraživanje koje je sprovelo Britansko udruženje za bezbednost na putevima „Brake”, od 1000 ispitanih 45 odsto je priznalo da su doživeli mikrosan od nekoliko sekundi jednom ili više puta. 

Procenjuje se da je mikrosan odgovoran za najmanje 20 odsto saobraćajnih nezgoda na auto-putevima.

Kako izgleda mikrosan u praksi?

Umor vozača se najčešće javlja na dugim deonicama auto-puta. Očni kapci počinju da se zatvaraju i polako gubite kontakt sa stvarnošću dok mozak jednostavno ne zaspi. Nakon nekoliko trenutaka iznenada se probudite, najčešće usled naglog pokreta glave koji je siguran znak da ste doživeli mikrosan. Mozak ne pamti toliko kratak san, potrebno je barem minut ili dva sna da bi ga upamtio. Mikrosan vas drži u stanju između stvarnosti i sna.

Kako prepoznati opasnosti koje nosi mikrosan?

Znakovi mogu biti različiti: stalno zevanje, smanjena koncentracija, umorne i bolne oči, usporene reakcije, dosada, retki ali nagli pokreti volanom, ignorisanje saobraćajnih znakova i otežano održavanje pravca. Kako kažu stručnjaci, ovo su više nego jasni znakovi da je u pitanju mikrosan.

Mikrosan se pojavljuje iznenada i bez najave

Kada prepoznate znakove mikrosna, najbolje je da odmah napravite pauzu, malo prošetate, popijete kafu ili neko drugo piće s kofeinom.

U svakom slučaju, za eliminaciju vozačkog umora najbolje je spavanje. Stići ćete malo kasnije na krajnje odredište, ali barem bezbedno.

Autor: Matija Janežič

Poseduje iskustvo od dve decenije kao automobilski novinar, trenutno piše za reviju „Auto magazin”.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter