Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Mitovi o osiguranju automobila

Otkrivamo šta je istina o osiguranju automobila, a šta zabluda.

Kada se tema odnosi na osiguranje automobila, mišljenja se razlikuju. Zbog toga Vam otkrivamo šta je istina, a šta je zaista samo mit.

Osiguravajuću kompaniju takođe zanima boja automobila koju osiguravate

Možda je tačno da vozači crvenih automobila plaćaju više novčanih kazni za prebrzu vožnju, ali to ne znači da se njihove premije osiguranja povećavaju zbog toga. Osiguravajuće kompanije su više zainteresovane za vrednost, model i godinu automobila, kao i snagu motora. Vožnja bez iskustva najčešće se smatra povećanim rizikom, dok starost vlasnika vozila doprinosi smanjenom riziku.

Da bismo vas savetovali o potrebnim paketima osiguranja, postavićemo vam neka od pitanja poput: koliko kilometara pređete godišnje, da li imate garažu, jer tada vozilo nije izloženo prirodnim uticajima i manje je izloženo krađi ili uglavnom vozite na prometnim mestima pošto se statistički većina nesreća dešava tamo i da li vozilo ostavljate na parkingu tokom dana kada postoji veća verovatnoća manjih oštećenja koja izazivaju druga vozila, kao i krađe ili provale.

Niko neće ukrasti stari automobil, pa je osiguranje od krađe potpuno nepotrebno.

Nije istina. Prema istraživanjima, češće se kradu starija vozila. U Srbiji se, prema nezvaničnim podacima, godišnje ukrade blizu 3.000 automobila, dok u Beogradu svakog dana u proseku nestanu četiri automobila.

Imam osiguranje koje mi nudi zaštitu ako mi se automobil ukrade, uništi ili ošteti od vetra, vatre ili poplava.

Ne postoji univerzalno osiguranje vozila koje bi odgovaralo svima, ali zato postoji osnovno osiguranje plus dopunski rizici u skladu sa važećim uslovima Triglav osiguranja.

Dakle, najčešće rizike pokriva osnovno kasko osiguranje, koje pokriva incidente u saobraćaju i u mirovanju, štetu nastalu usled akcije trećih lica i štetu usled posebnih događaja poput požara, oluje, udara groma, grada, snežne lavine i drugih uzročnika. Ovome možete dodati različite željene kombinacije delimičnog kasko osiguranja. Uz osnovno auto kasko osiguranje možete ugovoriti i različite kombinacije dodatnog osiguranja. Naši klijenti se najčešće odlučuju za kombinacije koje uključuju osiguranja od rizika krađe i loma i/ili oštećenja standardno ugrađenog stakla na motornom vozilu osim stakala svetlećih tela i ogledala.

Bez obzira da li se odlučite za osnovno osiguranje vozila ili dodate delimične kombinacije osiguranja, zaštita koju vam pruža osiguravajuća kuća zavisi od iznosa osiguranja, od toga koje osiguranje vam treba, za koji oblik finansiranja se odlučujete i za koje potrebe. Kontaktirajte zastupnika i saznajte koje su najbolje opcije za vas.

Koju franšizu odabrati, koja je doplata za mladog vozača, koje kombinacije delimičnog kaska mogu biti prave za mene?

Da li još uvek imate pitanja u vezi kasko osiguranja automobila? Objašnjavamo najvažnije stvari o osiguranju automobila.

U slučaju starijih vozila, osiguravajuće kompanije često obračunavaju ekonomski totalnu štetu.

Kada je cena popravke takva da ona više nije opravdana iz ekonomskih razloga, pristupa se obračunu ekonomski totalne štete koja predstavlja razliku između tržišne vrednosti vozila i procenjene vrednosti iskoristivog dela ostatka.

Novonabavna vrednost vozila se utvrđuje na osnovu kataloga Auto moto saveza Srbije koja se koriguje na osnovu Kataloga cena i nomenklatura vozila u izdanju AMSS uzimajući u obzir starost vozila u trenutku štete, pređenu kilometražu i druge parametre koji mogu uticati na tržišnu vrednost npr. stanje vozila, ulaganja i sl. Prodajni katalozi obično nisu autoritativni, jer u tim slučajevima to nije cena u trenutku prodaje vozila, već samo ponuda/potražnja.

Osiguravajuće društvo je dužno, ukoliko je odštetni zahtev osnovan, da nadoknadi oštećenom ili osiguraniku štetu koja mu je na vozilu naneta. Štetu može nadoknaditi popravljanjem u nekom od servisa ukoliko je popravka ekonomski prihvatljiva. Druga opcija je plaćanje naknade za štetu na vozilu, koja zajedno sa vrednošću olupine ne može preći vrednost vozila pre oštećenja. Osiguravajuća kompanija ne rešava štetu na vozilu obezbeđenjem drugog vozila tj. zamenom.

Osiguranje od autoodgovornosti za štete pričinjene trećim licima (AO) je obavezno i pokriva samo štetu koju ste drugima naneli. Ako želite da se osigurate, morate uzeti osiguranje za sebe kao vozača, osiguranje od nezgode za druge putnike i sveobuhvatno osiguranje za vaš automobil. Uvek imajte u vidu da nam se obratite kada je pomoć potrebna. Na raspolaganju smo vam svakog radnog dana od 8.30 do 16.30 h na broju telefona Korisničkog centra 011/3305-150.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter