Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Budite oprezniji kada vozite noću

Noćna vožnja ima svojih prednosti, ali i opasnosti.

Ako krećete na put noću, uverite se da ste spremni za vožnju i da možete bezbedno da stignete na odredište.

Noću na putevima uglavnom nema gužvi, temperature su prijatnije nego danju, deca mirno spavaju na zadnjim sedištima: sve su to argumenti za putovanje noću. Da li ikada sednete za volan u vreme u koje biste inače bili u krevetu? U tome nema ničeg lošeg, ali budite oprezni: vozite samo kada ste dovoljno odmorni i sabrani kako ne biste ugrožavali sebe ili druge na putu. Ako odlučite da putujete noću, pripremite se za to i, pre svega, ne potcenjujte izazov koji takva vožnja može da predstavlja.

Umor može da ima iste efekte na vožnju kao i alkohol

Ako je pred vama duga noćna vožnja, možete sebi pomoći ukoliko sledite nekoliko jednostavnih pravila.

1. PRAVILO: Na put krenite odmorni 

Počnite s planiranjem putovanja nekoliko dana ranije i odvojte vreme da odspavate bar jedno popodne pre polaska. Celodnevna vožnja je stresna, a ako na put krenete umorni, rizik od nezgode je odmah veći.

Ako ste ukupno budni 18 sati, može se desiti da za volanom pravite iste greške kao i osoba s pola grama alkohola po litru krvi.

Ali ako odlučite da vozite celu noć i budni ste ukupno 24 sata (npr. za volanom ste od trenutka kada ustanete ujutru do sedam ujutru sledećeg dana), vaše stanje je već uporedivo sa osobom koja ima jedan gram alkohola po litru krvi.

2. PRAVILO: Ne dozvolite da vam sat diktira tempo

Ne žurite! Ponekad se vozači osećaju umorno, ali ne prave pauzu jer gledaju na sat i računaju koliko još kilometara i sati imaju do odredišta. Neko ko je na službenom putu veruje da ne sme da propusti jutarnji sastanak na koji juri stotinama kilometara daleko, dok neko ko je noću krenuo na odmor, na primer, računa da li će uhvatiti trajekt koji će ga odvesti do njegovog konačnog odredišta.

Izbegavajte vremenska ograničenja. Dozvolite sebi mogućnost da stanete i odmorite se ako primetite da vas sustiže umor.

Možete bezbedno da nastavite putovanje i nekoliko sati kasnije. Sastanak će morati da sačeka, a trajekt će ponovo doći, pre ili kasnije.

3. PRAVILO: Ne potcenjujte pospanost

Imam samo još pola sata do cilja, ma znam svaki kilometar ove rute, mogu da se naspavam sutra na cilju: ako vam takve misli prolaze kroz glavu tokom vožnje, verovatno ste već umorni. 

Ako zevate, postajete nemirni, primećujete da sporije reagujete i da vam um odluta negde drugde ili ako korigujete smer kretanja volanom češće nego inače – to su znaci da ne bi trebalo da nastavite da vozite.

Veoma umoran vozač može da doživi izuzetno opasne epizode ​​mikrosna kada zatvori oči na nekoliko sekundi.

Opasnost mikrosna

Može vam se dogoditi da u toku u vožnje samo na trenutak zatvorite oči, a da toga niste ni svesni. Znate onaj osećaj kada uveče kod kuće gledate TV i propustite trenutak ili dva? Ta pojava se zove mikrosan, a ako vam se desi tokom vožnje, izuzetno je opasna.

Ukoliko vozite brzinom od sto kilometara na sat i nesvesno zaspite na tri sekunde, automobil je za to vreme prešao više od osamdeset metara.

Za to vreme vaš automobil može da skrene s puta ili u suprotnu traku, a posledice mogu biti tragične.

Prepoznajte znakove mikrosna. Znajte da se približava kada:

• preterano trepćete, žmirkate i stalno zevate;

• vaša glava iznenada „pada” napred ili vam se telo strese;

• niste svesni šta se dogodilo u poslednjim sekundama;

• teško vam je da organizujete svoje misli ili se osećate izgubljeno.

Šta može da nam pomogne tokom noćne vožnje?

Ako shvatite da ste doživeli epizodu mikrosna, vreme je da stanete i odspavate barem nakratko. Međutim, ako ste samo malo umorni, preduzmite neke mere da povećate svoju sposobnost za bezbednu vožnju noću.

  • Priuštite sebi pauzu za stajanje i popijte kafu ili energetski napitak. To će vam pomći da budete fokusiraniji i manje pospani. Ali nemojte da preterujete sa stimulansima i istovremeno vodite računa da pijete dovoljno vode.
  • Povremeno se zaustavljajte na odmorištima, izađite iz automobila, razgibajte se i uverite se da ste i dalje u formi za vožnju.
  • Ako imate putnike u kolima, bilo bi dobro da bar jedan od njih ostane budan i razgovara s vama u toku vožnje. Sagovornik će ponekad primetiti da ste umorni čak i brže od vas samih. 

Nikada ne potcenjujte opasnost i realno procenite da li ste još uvek u stanju da reagujete na događaje na putu. Noću je vidljivost slabija, a reakcije umorne osobe sporije, pa nemojte ubeđivati sebe da ste i dalje u stanju da vozite uz navedene znakove.

Auto takođe treba da bude u besprekornom stanju

Sama vaša optimalna priprema nije dovoljna za bezbednu noćnu vožnju. Na to utiču i drugi faktori. Ne samo da je vidljivost slabija noću već ima i više neočekivanih događaja. Divlje životinje prelaze puteve, posebno lokalne, češće nego tokom dana. Pošto životinja može da iskoči na put bukvalno iz mraka, ima znatno manje vremena za reagovanje nego kada bi se to desilo tokom dana.

Zato je važno da vaš automobil bude spreman za noćnu vožnju.

Vaša svetla imaju posebnu bezbednosnu ulogu noću: ako su neadekvatna, nefunkcionalna, prljava ili pogrešno orijentisana, povećavaju rizik od saobraćajne nezgode.

Isto važi i za (ne)pravilno korišćena duga ili kratka svetla. Naravno, sa dugim možete videti dalje, ali ako ih uperite u druge vozače i sprečite ih da bezbedno voze, opet rizikujete da se nešto neželjeno desi.

Noćna vožnja svakako ima svojih prednosti i možete bezbedno doći do željene destinacije čak i po mraku. Ali pazite da ne potcenjujete noćne uslove na putu i ​​precenjujete svoje vozačke veštine.

Kako biste bili bezbrižni na putu, vodite računa o odgovarajućem osiguranju automobila, koje bi trebalo da uključuje pomoć na putu.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter