Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Na putovanju: Bela Krajina

Aktivan odmor u oblasti gde se živi mirno i opušteno

Mir, prelepa priroda i gostoljubivi ljudi – sve to vas očekuje u Beloj Krajini, biseru Slovenije. Šta ćete moći da vidite ako krenete u posetu Beloj Krajini i koje su mogućnosti smeštaja, pročitajte u nastavku.

Zanimljivosti

Bele breze, belo cveće i bele narodne nošnje dale su naziv Beloj Krajini. Umesto u modernom luksuzu, ovde ćete uživati u seoskom turizmu, u zidanim kućama među vinogradima i u kampovima pored reke Kupe. Ovo je jedna od najtoplijih, najsigurnijih i najlepših slovenačkih reka. Pored brojnih životinjskih vrsta, ovde ima dovoljno prostora za ljude koji vole da jedre i plivaju, kao i da šetaju i voze bicikl.

U Pejzažnom parku Lahinja možete da se divite vodomarima, dabrovima, vidrama i divljim orhidejama, naučite da igrate belokranjsko kolo, a u Klepčevom mlinu možete da kupite brašno mleveno ne vodeničkom kamenu. U blizini Črnomlja posetite izvor Jelševnik, dom crne čovečije ribice, zatim krenite do izvora reke Kupe s tri vodenice i do pećine Jevrejska kuća gde je nalazište pećinskih školjki.

U Beloj Krajini neće biti dosadno ni hedonistima. Na vinsko-turističkoj turi probajte vina: modra frankinja, rumeni muškat i metilška črnina u karakterističnim vinogradarskim kućicama. Ako ste ovde u maju, uživajte na vinskom festivalu Vinski vigred, na kojem nastupaju brojne folklorne grupe i tamburaši. U junu ne propustite tradicionalno Jurjevanje.

Odmor u Beloj Krajini je mešavina svakodnevnih doživljaja i unikatnih iskustava, kao što je posmatranje crne čovečije ribice

Najbolje vreme za posetu

U proleće, na leto i u jesen, kada se održavaju i različite tradicionalne manifestacije.

Smeštaj

Pored same Kupe nalaze se mali kampovi, u kojima je na prvom mestu druženje uz grupne sportove i logorsku vatru.

Predlozi za smeštaj: Glamping Big Berry, Glamping Kolpa Resort, Eko vasica Rinčica, Župančičev hram, Posestvo Lovšin, Kamp Krasinec ob Kolpi, Hotel Bela krajina, Hotel Smuk, CŠOD Lipa.

Aktivnosti

U Beloj Krajini zaista vam neće biti dosadno, jer za svakog ima ponešto. Između ostalog, možete izabrati planinarenje, vožnju biciklom, veslanje na Kupi, ronjenje, plivanje, rafting, pecanje ili jahanje. U Žužemberku posetite pragove od bigra na reci Krki.

Dobro je znati

Parkovi prirode i pejzažni parkovi su zaštićena područja koja su dom brojnih autohtonih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Da biste ih sačuvali, držite se dobro utabanih staza, ne uznemiravajte životinje i ne berite biljke. Ponesite dobre planinarske cipele, kupaći kostim za kupanje u Kupi i (apsolutno neophodno) sredstvo protiv komaraca i krpelja.

Za savršeno putovanje ne zaboravite da pre polaska ugovorite polisu putnog zdravstvenog osiguranja.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter