Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Na putovanju: Perast u zalivu Boka Kotorska

Romantično srednjovekovno zalivsko mestašce u Crnoj Gori.

Ako na ulazu u Bokokotorski zaliv pogledate daleko u unutrašnjost, primetićete malu belu tačku. Priđite joj čamcem i ona će se polako pretvoriti u gradić Perast. Šta se tamo može videti i kakva je ponuda smeštaja?

Šta sve možete videti?

Ribarsko mesto koje danas ima oko 250 stalnih stanovnika, nekada je bilo važno pristanište na pomorskim trgovačkim putevima. Procvetalo je pod Mlecima, koji su ovde osnovali prvu školu za moreplovce na Jadranu. Iz vremena njihove vladavine ostala je većina od dobro očuvanih 17 crkava i 19 baroknih palata.

Sa vrha zvonika Crkve Sv. Nikole nahranite dušu pogledom na Bokokotorski zaliv i dva poznata ostrvca ispred grada. Na ostrvcetu Sveti Đorđe nalazi se benediktinski manastir iz 12. veka.

Drugo ostrvce, Gospa od Škrpjela, nastalo je kao odlagalište dotrajalih brodova i kamenja koje nije moglo da se iskoristi za gradnju. Svake godine, u julu, u gradu se organizuje festival „Fašinada” kada meštani na ovo ostrvce dovoze novo kamenje i nastavljaju tradiciju. 

Mešavina raznorodnih uticaja, mora i blage mediteranske klime ostavila je trag i u peraškim kuhinjama. Na tanjirima vladaju riba, školjke, hobotnice i rakovi, uz sezonsko povrće, mlečne proizvode sa okolnih brda i cenjeno crnogorsko vino.

Jedan od popularnih restorana s noćenjima je „Conte”, koji priprema i domaći specijalitet – tortu Perast od orašastih plodova, džema od smokava, bundevinog ulja i sladoleda. O fantastičnom pogledu s terase ne treba trošiti reči.

Najbolje vreme za posetu

Perast je najživlji tokom leta, ali ako više volite mir, posetite ga u kasnu jesen ili zimu.

Smeštaj

Hotel Conte & Restaurant, Hotel Per Astra, Guesthouse Žmukić, Bluemarine Rooms & Apartments

Aktivnosti

Vožnja čamcem, (planinski) biciklizam, ronjenje.

U okolini možete pecati, a takođe i obići Bokokotorski zaliv, istraživati grad Kotor, selo Orahovac i maslinjake u Morinju električnim tuk-tukom, jedrilicama ili čamcima.

Dobro je znati

Crkva Sv. Juraj i Gospa od Škrpjela na ostrvima ispred Perasta su sakralni objekti. Posetite ih prikladno obučeni. Kada idete na plažu, ne zaboravite kupaći kostim, peškir i dobru knjigu. 

Ne zaboravite na putno osiguranje

Budite bezbrižni dok otkrivate nova mesta, plaže i skrivene kutke i sa samo nekoliko klikova ugovorite online putno zdravstveno osiguranje.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter