Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Na putovanju: Bohinj

Posetite kraljevstvo zlatoroga.

Veći deo teritorije opštine Bohinj prostire se u Nacionalnom parku Triglav, gde ćete moći da istražite prelepe osamljene kutke i netaknutu prirodu. Sve o mogućnosti smeštaja na području Bohinja, aktivnostima i informacijama koje je dobro znati pre polaska, možete pronaći u nastavku.

Zanimljivosti

Duboka, tiha voda Bohinjskog jezera i moćni planinski vrhovi koji ga okružuju inspirisali su najveće slovenačke pesnike i pisce. Stoga nije neobično što i dalje dolaze putnici koje mame tradicija alpskog skijanja i zadivljujuća priroda.

Već na ulazu u dolinu, u kojoj se nalazi najveće slovenačko jezero, dočekuje vas idilična slika starog kamenog mosta i crkve u Ribčevom Lazu. Prva sledeća stanica obično je vodopad Savica, do kojeg se penje preko 553 stepenika. Ali vredi!

Bohinj je pravi raj za sve planinare, jer je ispresecan stazama raznih nivoa težine.

Za početnike je pogodna i staza do Vodnikovog vidikovca, koja počinje pored crkvice na Koprivniku. Posle pola sata hoda, table će vas odvesti do vidikovca s krstom i klupom, s kojeg se pruža fantastičan pogled na dolinu, jezero i Julijske Alpe. Tu je inspiraciju pronašao pesnik Valentin Vodnik, opevavši lepotu slovenačkih planina.

Najbolje vreme za posetu

U Bohinju možete doživeti različita iskustva u bilo koje doba godine. Izaberite ono koje vam je najbliže srcu ili posetite Bohinj nekoliko puta i otkrijte šta sve nudi u različitim godišnjim dobima.

Smeštaj

Hotel Bohinj, Hotel Center, Kamp Bohinj, Kamp Danica, Hotel Kristal, Hostel pod Voglom, Koča Zala Vogel, Planinska koča Merjasec.

Aktivnosti

Planinarenje, pešačenje, biciklizam, paraglajding, jahanje, alpinizam, vožnja kanuom ili kajakom, plivanje leti i skijanje u ski-centru Vogel zimi.

Dobro je znati

Za plovidbu Bohinjskim jezerom čamcima, kajacima, kanuima i drugim plovilima potrebno je obezbediti dozvolu i platititi naknadu. Pristup jezeru plovilom dozvoljen je samo na predviđenim ulazno-izlaznim mestima i prstaništima.

Pošto je vreme u Bohinju prilično promenljivo i brzo se menja, budite spremni za sve vremenske prilike.

Pored tela, ovde možete da vežbate i mozak. U auto-kampu Bohinj, u Ukancu pronađite knjižicu sa zadacima i krenite sa decom na Zlatorogov put. Izazovi iz knjižice vodiće vas kroz lepote pejzaža i učiniti šetnju dinamičnom.

Šetnja od Stare Fužine prema dolini Voje pogodna je i za šetnju sa decom, a usput se mogu videti bajkovita korita i bazeni koje je isklesala reka Mostnica.

Za planinare početnike pogodan je i kružni put do Planine u Lazu s polaznom tačkom na planini Blato. Popećete se kroz četinarsku šumu na viši položaj, gde caruju ariši koji u jesen poprimaju prelepu žutocrvenu boju. Planina u Lazu je prošarana pastirskim kolibama u starom alpskom stilu. Stambeni prostori su iznad štale, krovovi su pokriveni šindrom, a usred sela je zajednička sirana. Ukoliko ste u poseti tokom leta, pokucajte na vrata i probajte svežu skutu i pastirski sir. Posle se osvežite izvorskom vodom s planine i napunite svoje boce vodom.

Šta vas još čeka?

Bohinj je nadaleko poznat po svojim mlečnim proizvodima. Mleko krava koje se hrane alpskom travom i biljem mnogo je ukusnije od običnog. Svaki dobar vlastelin imao je na planinama svoje pastire koji su se brinuli o životinjama. Na boljim livadama su pasle krave, a na siromašnijim ovce i koze.

U zajedničkim siranama, kao što je Bohinjska sirana, i danas se proizvode skuta, albuminska skuta, tvrđi bohinjski sir i meki mohant. Mlečne proizvode možete kupiti u seoskim prodavnicama i na štandovima pored jezera. Pogledajte prezentaciju pastirskog života u Planšarskom muzeju u Staroj Fužini.

Pozvani ste i na Kravlji bal, gde svake jeseni u Ukancu gomile gledalaca svečano dočekuju čobane koji s planina spuštaju stoku na zimovanje. Ili možete otići u neko od domaćinstava na putu Bohinjskog sira, gde će vam, između ostalog, ponuditi domaća jela, poput žganaca s kiselim mlekom i hleba sa sirom.

Leti belu boju snega zamenjuje zelena, a umesto skijaša, srešćete planinare, planinske bicikliste i smele avanturiste koji se spuštaju paraglajderima. U blizini donje stanice gondole u ​​Ukancu nalazi se još jedna od dobro čuvanih i dirljivijih tajni Bohinja. U tišini šume iza gvozdene ograde nalazi se vojno groblje sa drvenom kapelom i 282 groba mladih austrougarskih vojnika palih na Sočkom frontu u Prvom svetskom ratu. Natpisi na drvenim krstovima podsećaju da su ratovi besmisleni, a životi veoma dragoceni.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter