Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Otkrivamo vam najlepše destinacije zemalja Grupe Triglav: tri predloga za posetu Bosni i Hercegovini

Domaćini preporučuju mesta u kojima možda niste bili, a vredi ih videti.

Bogata istorija, prirodne lepote i dobra hrana – mnogo je razloga da posetite Bosnu i Hercegovinu. Kolege iz Sarajeva i Banje Luke pomogle su nam da pronađemo neke od najatraktivnijih destinacija. Koliko su njihovi predlozi dobri, proverite već na sledećem putovanju.

BOSNA I HERCEGOVINA

Broj stanovnika: 3,79 miliona

Glavni grad: Sarajevo

Najpoznatija hrana: pite, ćevapi i čorbe

Najbolji period za obilazak: proleće/leto

Šta posetiti?

Mostar

Mostar je poznat po čuvenom kamenom Starom mostu na Neretvi, koji je upisan na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Most, koji je u 16. veku podigao sultan Sulejman Veličanstveni, imao je tada najveći luk na svetu.

Vredi obići i Stari grad, koji potiče iz perioda turske vladavine. Možete da posetite i jednu od crkava i džamija, među kojima je najstarija Ćejvan-ćehajina, podignuta 1552. godine, ili videti zanimljive turske kuće. Najpoznatije su Muslibegovića kuća, Kajtaz kuća i Bišćevića kuća (Bišćevića ćošak).

Trebinje

Na samom jugu Hercegovine, na obali reke Trebišnjice, ispod planine Leotar, nalazi se Trebinje, grad sunca, vina i platana. Centar grada je izgrađen u mediteranskom stilu, dominiraju stare austrijske građevine i ogromna stabla platana.

U srcu grada, u Dučićevoj ulici, možete da vidite spomenik ovog pesnika i diplomate iz Trebinja, katoličku katedralu iz 19. veka, prvi spomenik Njegošu i živopisnu pijacu sa spomenikom podignutim u čast heroja, ratnika i žrtava Prvog svetskog rata. U blizini je prelep park u kome se nalaze pravoslavna crkva, centar kulture, spomenici, fontane itd.

Mnogi strani i domaći turisti posećuju i znamenitosti iz turskog doba: Perovića most iz 16. veka, Osman-pašinu džamiju i stari zamak (Kaštel) iz 18. veka na desnoj obali Trebišnjice. Na brdu Crkvina iznad grada nalazi se veoma lep kompleks: hram Hercegovačka Gračanica sagrađen po uzoru na manastir Gračanicu, galerija ikona, amfiteatar, muzej koji, prema nekim procenama, tokom sezone poseti oko 100.000 turista.

Lukomir

Lukomir je planinsko selo na južnim obroncima Bjelašnice, na 1495 metara nadmorske visine. To ga čini najvišim naseljenim mestom u Bosni i Hercegovini i jedinim iznad 1300 metara. Kanjon Rakitnice se nalazi između planina Bjelašnice i Visočice, a Lukomir je na samoj ivici.

Selo je poznato po kamenim kućama pokrivenim šindrom od trešnje. Kada padne sneg, pristup je često moguć samo na skijama ili pešice. Lukomir je poznat i po tradicionalnoj nošnji, a žene i danas nose istu odeću kao i pre nekoliko vekova.

Bilo da vaša putovanja podrobno planirate nedeljama unapred ili volite spontanost trenutka, uz online putno osiguranje uštedite novac i vreme i bezbrižno se prepustite lepotama Bosne i Hercegovine.

Izvor: Vse bo v redu

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter