Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Pet pravila za dobru lozinku

Zaštitite svoj identitet na mreži jakom lozinkom

Istraživanje koje je uradila kompanija SplashData o najčešćim lozinkama na vebu pokazuje da ljudi nisu svesni važnosti dobre lozinke. Uprkos mnogim upozorenjima stručnjaka, redosled brojeva „123456” i dalje je najčešće korišćena lozinka. Slovenački centar za intervencije na mrežnim incidentima SI-CERT savetuje kako da odaberete dobru lozinku i ukazuje na njenu važnost.

Dobra lozinka u pet pravila:

1. Trebalo bi da ima najmanje osam znakova.

2. Treba da sadrži: mala i velika slova, brojeve i znakove interpunkcije koje sajt dozvoljava.

3. Ne upotrebljavajte:

  • 123456 ili kombinacije tih brojeva,
  • kombinacije imena i prezimena,
  • kombinacije imena i datuma rođenja,
  • QWERTZ ili drugi niz slova na tastaturi,
  • najgori mogući izbor – „lozinka”.

4. Ne koristite istu lozinku za sve korisničke naloge. Kreirajte različite lozinke za e-poštu, Facebook, forume, onlajn bankarstvo itd. S obzirom na dimenzije naših digitalnih života, to je gotovo nemoguće, jer bismo morali da pamtimo veoma veliki broj lozinki. Zato pokušajte da kreirate hijerarhiju usluga. Za one najvažnije onlajn usluge, npr. elektronsko bankarstvo, koristite jake, jedinstvene lozinke, a za manje važne možete više puta da „reciklirate” istu lozinku, uz neke manje ispravke.

5. Ne čuvajte zapisanu lozinku u blizini računara. Za čuvanje lozinki možete koristiti posebne programe za upravljanje lozinkama (tj. menadžere lozinki), npr. KeePass, LastPass itd.

S lozinkama radite isto što i sa četkicama za zube – nemojte ih deliti s drugima i menjajte ih redovno!

Najlakši način da zapamtite svoju lozinku

Već neko vreme dobra lozinka ne mora da bude samo jedna reč – možete koristiti celu rečenicu, koja će takođe biti lakša za pamćenje: DanasJeLepDan9. Naravno, kada je zapišemo, ova lozinka više nije prikladna za upotrebu.

Recept: Uzmite samo prva slova rečenice ili stiha koje ćete lako zapamtiti i dodajte brojeve i velika slova. Primer: Sunce sija na planinama – 20SSnp13.

Možete izmisliti svoj algoritam, npr. kreirajte jedinstvenu lozinku za svaku uslugu, od korisničkog imena, imena onlajn usluge i nekog dodatnog karaktera.

Od pomoći mogu da vam budu i dva primera opisana na www.dailyblogtips.com i www.acleandesign.com.

Zašto se uopšte mučiti s lozinkama?

Često čujemo da neko kaže: „Čak i da mi ukradu lozinku, ja ništa ne krijem!” To je skroz pogrešno razmišljanje, jer onlajn prevarante ne zanima sadržaj vaše komunikacije, već mogućnost da koriste vaše poštansko sanduče za dalje prevare. Zbog toga je važno, iz više razloga, da zaštitimo naš onlajn identitet jakim lozinkama. Dimenzije zloupotrebe mogu biti mnogo gore pošto jedna lozinka štiti nekoliko povezanih servisa (npr. Gugl nalog je sada mnogo više od e-pošte).

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter