Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Šta je nezgoda?

Obašnjavamo šta znači nezgoda u osiguranju od posledica nezgode.

Otišli ste na trčanje s prijateljem i on vam se požalio na jak bol u kolenu koji ga muči već neko vreme. Nekoliko metara nakon toga vi ste pali. Na kraju ste obojica završili kod lekara, vi sa slomljenom nogom, a on s jakim bolovima. Povredu imate obojica, ali samo je jedan od vas dvojice imao nezgodu.

Okolnosti događaja

Osiguravajuća društva u uslovima osiguranja od posledica nezgode, posebno objašnjavaju okolnosti događaja. Tako se nezgodom smatra iznenadni, nepredviđen i od volje osiguranika nezavisan događaj, koji delujući uglavnom spolja i naglo na osiguranikovo telo i ima za posledicu: njegovu smrt, trajni invaliditet, prolaznu nesposobnost za rad, smeštaj i lečenje u bolnici ili nastanak troškova lečenja.

Kao što je pomenuto u prethodnom primeru – ako ste prilikom trčanja slučajno pali, npr. sapleli se o nešto i povredili nogu, do povrede je došlo usled spoljašnjih uticaja. Zbog nezgode ste bili privremeno nesposobni za rad. Da se radilo o većoj nezgodi, mogla je da prouzrokuje trajnu invalidnost, boravak i lečenje u bolnici, te nastanak troškova za oporavak, a u najgorem slučaju i smrt.

Kod osoba koje se bave trčanjem najčešće su povrede nožnih mišića, uganuća gležnja i povrede kolena. Ali, u slučaju vašeg prijatelja, bol nije posledica nezgode i zato se tu ne radi o nezgodi. Isto važii i za hronične probleme ili probleme koji su prisutni duže vreme, te nisu rezultat slučajnosti.

Od rođenja pa do pozne dobi izloženi smo riziku nastajanja nesretnih slučajeva. Bez obzira na to koliko bili pažljivi, nesreće se dešavaju na radnom mestu, na ulici, u školi, u obdaništu, na fakultetu, kod kuće, na utakmici, treningu i slično. Pri ugovaranju osiguranja od posledica nezgode važno je da izaberete onaj oblik osiguranja koji je za vas odgovarajući.

Šta se može dogoditi upravo sada, danas do kraja dana, sutra ili prekosutra nemoguće je predvideti. Ugovaranjem osiguranja od posledica nesretnog slučaja (nezgode) ne možete da sprečite neželjeni događaj, ali pravovremenim razmišljanjem možete da umanjite njegove posledice.

Povrede kod dece su česte u igri i van nje, pročitajte kako da predupredite nezgode kod dece.

Šta uraditi kada dođe do nezgode?

Kod nesrećnog slučaja usled kojeg je došlo do povrede, odmah se javite vašem lekaru zbog pregleda i pružanja potrebne pomoći i držite se saveta i uputstva lekara u pogledu načina lečenja i rehabilitacije.

Po završetku lečenja i rehabilitacije odmah prijavite nesrećani slučaj. U prijavi o nesrećnom slučaju osiguravaču je potrebno pružiti sve potrebne izveštaje, nalaze i podatke, posebno o mestu i vremenu kada je slučaj nastao, potpuni opis događaja, lekarski nalaz o vrsti i težini telesne povrede kao i o nastalim eventualnim posledicama.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter