Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Pljuvačka – prva na liniji odbrane

Tokom prosečnog života dva olimpijska bazena pljuvačke proteku kroz naša usta. Opsežan rad koji obavljaju tri para pljuvačnih žlezda – bukalne, sublingvalne i submandibularne – nije uzaludan.

ZAŠTO TELO SVAKOG DANA luči oko litar tečnosti, a da pritom za to troši energiju i vodu, koji su potrebni i drugim delovima tela? Pljuvačka je zaista 99 odsto vode, ali suština njenog kompleksnog značaja leži u jednom procentu.

Čini se da je njena jedina funkcija da omekša hranu tako da lakše putuje kroz sistem za varenje. Ali ona obavlja mnogo više od toga. Enzim amilaza razlaže skrob u lakše svarljive oblike. Minerali u njemu su isti kao i minerali u gleđi, koji je stoga štite i sprečavaju karijes i bolesti desni. Među više od 50 naučno potvrđenih i po zdravlje korisnih supstanci, nalazi se i aktivni sastojak koji tera sisare da instinktivno ližu rane.

Dokazano je da protein histatin uništava štetne bakterije i ubrzava zarastanje rana. Verovatno zato oralne rane zarastaju brže od sličnih rana na koži.

Bakterije mogu putovati kroz telo i uticati na njegovo zdravlje i doprineti razvoju mnogih bolesti. Kako da se borite protiv njih? Pročitajte u našem tekstu Zdravi zubi za zdravo telo

Pljuvačku čini 99 odsto vode, ali suština njenog kompleksnog značaja leži u jednom procentu.

U hiljadama godina staroj kineskoj medicini pljuvačka je po važnosti u istom rangu kao i krv. Nedostatak pljuvačke, njena gustina i miris bili su povezivani sa bolestima i neravnotežom u telu. Njen dijagnostički potencijal sve više prepoznaje i savremena medicina. Predviđa se da bi pljuvačka i krv uskoro mogle da podele dijagnostički tron. Stručnjaci zato savetuju da obratite pažnju da li vam je pljuvačka lepljiva, gorka, kisela ili grudvasta. Svako od ovih stanja može da ima svoj medicinski uzrok. Suva usta su izuzetno važan signal za preživljavanje. Ako je nedostatak pljuvačke trajan, može da ukazuje na trajno smanjenje njenog lučenja, kserostomiju, koja mora da se leči. Kada je suvoća povremena, vaše telo vas upozorava da niste vodili računa o dovoljnom unosu tečnosti.

Pljuvačka štiti, pomaže i čak leči. Zbog toga je važno omogućiti telu da je luči u dovoljnoj meri. Njeno lučenje može da se pospeši i vežbama, na primer, okretanjem jezika oko usta. Da bi pljuvačka imala najpozitivnije dejstvo na organizam, nemojte je izbacivati pljuvanjem, već je progutajte.

Za očuvanje zdravlja važna je preventiva i pravovremena reakcija. Proverite koliko je sa Triglav dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjem lako dobiti medicinski savet lekara, zakazati specijalistički pregled u vreme i ustanovi koja vama najviše odgovara.

Izvor: PAZI NASE

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter