Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Proverite šta vam je potrebno za skijanje u inostranstvu

Imate li već sve što vam je potrebno za odmor?

Idete na skijanje u inostranstvo? Kako biste bili opušteni na ski stazama, neophodna je i odgovarajuća oprema i zaključivanje osiguranja. Da bismo vam olakšali planiranje zimskog odmora i omogućili vam da uživate punim plućima, proverili smo šta vam je sve potrebno za ovu avanturu.

Za bezbednost na ski stazi

Bez obzira u koju zemlju idete, osvežite svoja znanja o pravilnom ponašanju učesnika na ski stazama. Da biste osigurali sopstvenu bezbednost i bezbednost drugih skijaša, obavezno je pridržavanje 10 međunarodnih FIS pravila. Pravila pokrivaju odgovorno ponašanje svakog učesnika na ski stazama, u cilju sprečavanja nezgoda i povreda.

Pored poštovanja osnovnih pravila, odgovarajuća i dobro održavana ski oprema ključna je za bezbednost na skijalištu. Posebno morate biti oprezni kada birate pravu obuću, koja ne bi trebalo da bude premala ili prevelika, inače možete brzo da se prehladite, a zbog neadekvatne veličine i oslonca obuće možete da se povredite. 

Za skijanje je potrebna i dobra fizička sprema. Pre odlaska na skijalište, zato je preporučljivo da se dobro zagrejete, uradite vežbe istezanja i ponovite ih nakon skijanja. 

Ne treba zaboraviti ni skijašku kacigu. Iako ovo možda nije obavezno za odrasle, svakako se preporučuje, jer može pomoći u sprečavanju ozbiljnijih povreda u slučaju nesreće. Činjenica da ste nosili kacigu takođe utiče na potencijalnu isplatu premije osiguranja.

U inostranstvu samo uz odgovarajuće osiguranje

Za svaku posetu inostranstvu, a ne samo ako idete na skijanje, preporučljivo je da unapred ugovorite polisu putnog osiguranja, sa kojim možete da se pobrinete za sve one nepredviđene situacije koje vam se mogu desiti, kada ste van naše zemlje.

Putno osiguranje pokriće troškove nekih hitnih usluga, koje mogu biti nužne ukoliko vam se na skijalištu dogode nezgode: 

  • prevoz povređenog iz inostranstva u Srbiju,
  • helikopterski prevoz do bolnice i
  • prevoz sankama za spasavanje sa ski staza. 

Navedeni troškovi su pokriveni samo ako imate putno zdravstveno osiguranje.

U slučaju nezgode ili bolesti u inostranstvu naš partner Europ Assistance dostupan Vam je 24 sata na tel: + 381 11 41 44 105. Ukoliko imate pristup internetu/WiFi mreži osigurani slučaj možete prijaviti jednostavnim skeniranjem QR koda sa naše web stranice ili besplatnim pozivom putem linka: https://eoperation.europ-Assistance.hu/webrtc/M_Triglav_RS

 Putno zdravstveno osiguranje pokriva mnogo više

U ovo osiguranje smo uključili mnoga druga pokrića za koja mislimo da će vam možda trebati dok putujete, između ostalog: u okviru ugovorene osiguravajuće sume za pokriće troškova u slučaju hitnog lečenja i transporta, organizovanje pravne pomoći upućivanjem na advokata, razne savetodavne usluge u vezi hitnog putovanja. Korisnicima smo omogućili i ugovaranje proširenje pokrića za slučaj bolesti Covid-19 izazvane virusom SARS COV-2, do ukupnog maksimalnog podlimita od 5.000 evra. U okviru limita polise pokrivaju se:

a) neophodni pregledi ovlašćenog lekara i medicinski opravdano testiranje na bolest Covid-19, ako dođe do ispoljavanja simptoma, u cilju dijagnostifikovanja i pružanja hitne medicinske pomoći;

b) nabavka lekova u vanbolničkom lečenju, ukoliko se potvrdi infekcija;

c) bolničko lečenje;

d) repatrijacija.

Da li vam je svako spuštanje niz bele padine takmičenje ili više volite da skijate polako i pažljivo? Uz pomoć našeg testa proverite koliko ste siguran i odgovoran skijaš.

Osiguranje od odgovornosti

Od 1. januara 2022. osiguranje od odgovornosti za sve učesnike na ski stazama je obavezno za skijanje u Italiji. Osiguranje od odgovornosti za štetu koju nanesete trećim licima je već uključeno u putno zdravstveno osiguranje, a visina pokrića zavisi od paketa.

Ovo pokriće se preporučuje i za skijališta u Austriji, Francuskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj, jer trenutak nepažnje može da povredi drugog učesnika na skijalištu, koji protiv vas može da podnese odštetni zahtev, a vi onda sami pokrivate štetu. Prosečna šteta od odgovornosti u takvom slučaju može da iznosi 3.000 evra.

Pogledajmo ostale posebnosti i pravila koja važe za skijališta u nekim popularnim evropskim zemljama.

Skijališta u Italiji

Kao što smo već spomenuli, posebnost skijališta u Italiji je u tome što im je potrebno osiguranje od odgovornosti. 

Upotreba kacige je obavezna za sve posetioce italijanskih skijališta mlađe od 18 godina, a postoji i granica sadržaja alkohola od 0,5 promila. 

Skijališta u Austriji

Upotreba kacige je obavezna za decu do 15 godina.

Skijališta Švajcarske, Francuske i Nemačke

Na skijalištima ovih zemalja upotreba kacige nije obavezna ali je svakako preporučljiva.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter