Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Usporiti ili zaustaviti se?

87% ispitanika tačno je razumelo da policajac na slici koju smo im pokazali kaže da moraju da stanu.

Crveno svetlo na semaforu jasno je svima i znači da morate da zaustavite vozilo. Međutim, kada policajac uđe u raskrsnicu, brzo se pojave nejasnoće. Bilo da se krećete ili ne, moraćete možda da skrenete, malo usporite i šta ako se desi da semafor istovremeno radi? Pogledajte šta su pokazali rezultati testiranja kako bi se videlo koliko dobro vozači razumeju znakove policajca.

Nikada nije dovoljno opreza! Zato, pored polise osiguranja od autoodgovornosti preporučujemo da ugovorite i osiguranje vozača i putnika od auto-nezgode, kao i kasko osiguranje vašeg vozila.

Policijski znaci zbunjuju neke vozače

U julu 2017. godine u Sloveniji je sproveden test u kom se proveravalo znanje vozača o znakovima koje policijski službenici daju učesnicima u saobraćaju. Rezultati testa, u kome je do sada učestvovalo više od 10.000 ljudi, pokazali su da vozači policajca na raskrsnici u osnovi razumeju.

Istovremeno, rezultati testa su takođe ukazali da postoje određeni problemi. To potvrđuje i policija, koja primećuje da su vozači često zbunjeni kada saobraćaj reguliše policijski službenik. Ovaj podatak se izvdojio uprkos činjenici da svaki vozač mora da zna znakove koje policajac pokazuje ako želi da položi vozački ispit.

“Tokom poslednje obuke policajaca za regulisanje saobraćaja na raskrsnici, bilo je mnogo slučajeva kada su vozači ušli u raskrsnicu u vreme kada im je policajac okrenuo leđa i na taj način je pravac njihove vožnje bio zatvoren”, kažu u policiji.

Dodaju da oni vozači koji se sa tim ne susreću svakodnevno imaju najviše problema, tako da to znanje može vremenom da izbledi.

A vi? Da li razumete šta vam govori policajac?

Policijski službenici daju znakove položajem ruku tela, uređajima ugrađenim u policijska vozila i drugim svetlosnim i zvučnim signalima: ručna lampa, palica i zviždaljka.

U testu smo predstavili tri različite situacije znakova koje je vozačima pružio policajac koristeći ruke i jedan primer znaka sa zviždaljkom. Da vidimo rezultate.

Policajac vam govori da stanete

Da li znate šta vam policajac govori u ovom slučaju?

Treba da se zaustavite, usporite ili ubrzate? Čak 87% ispitanika tačno je na testu odgovorilo da moraju zaustaviti vozilo.

Ako ovaj znak na policijskoj raskrsnici pokaže saobraćajni policajac, to znači zabranu vožnje za sva vozila. Izuzetak su ona vozila koja su u trenutku kada policajac digne ruku toliko blizu raskrsnice da ne mogu bezbedno da se zaustave.

Policajac obaveštava da treba da usporite

Šta znači ako policajac polako maše horizontalno ispruženom rukom gore i dole otvorenim dlanom okrenutim prema dole?

Tokom testa, čak 86% ispitanika znalo je da im se kaže da treba da uspore.

Skoro polovina pogrešnih odgovora

Policajac primećuje da ste na raskrsnici. Želite da nastavite pravo. Možete li nastaviti? Ili morate skrenuti desno, možda levo? Ovo je pitanje na koje je 47% ispitanika pogrešno odgovorilo. Mislili su da im policajac govori da skrenu desno. Tačno je, međutim, da moraju da se zaustave.

Horizontalno ispružena desna ruka s otvorenom dlanom znači da se učesnici u saobraćaju, čije kretanje preseče pravac u kojem je ruka ispružena, moraju zaustaviti i čekati.

To moraju uzeti u obzir vozači koji voze pravo napred, vozači koji skreću desno, pešaci i ostali učesnici u saobraćaju koji prelaze kolovoz.

Policajac koristi zviždaljku

Kako su ispitanici odgovarali kada su ih pitali šta treba da urade kada policajac zviždi nekoliko puta zaredom i pokaže na vozilo? Skoro 70% ispitanika odabralo je tačan odgovor – da je jedan od učesnika u saobraćaju prekršio saobraćajno pravilo, saobraćajnu signalizaciju ili značenje znaka policajca.

Policajac koji daje ovaj znak mora da pokaže kome se obraća u saobraćaju  i šta taj vozač mora da radi.

Netačan odgovor, koji je odabralo 30 odsto učesnika, kaže da policajac komunicira da biste obratili pažnju na njega, jer će odgovarajućim znakom izraziti određeni zahtev.

Policajac ili semafor?

Policija objašnjava da policijski službenici regulišu saobraćaj na raskrsnicama za vreme gužve kada je saobraćaj zagušen. U slučajevima kada raskrsnice više nisu u stanju da regulišu saobraćaj u svim smerovima, vozila koja inače ulaze u raskrsnicu na zeleno svetlo, ne mogu na vreme da izađu iz raskrsnice. Kao rezultat, čak i oni vozači koji dolaze iz drugih pravaca ne mogu da prođu kroz raskrsnicu i dešava se zagušenje u saobraćaju.

U takvim slučajevima policija ne isključuje semafor, već samo pomaže semaforima na raskrsnici zaustavljanjem vozila koja imaju zeleno svetlo, ali neće moći da isprazne raskrsnicu na vreme kada se semafori uključe.

Učesnici su stoga upitani šta bi trebalo uraditi ako na raskrsnici ima semafora, ali je tu i policijski službenik. Većina ispitanika, dobrih 95%, tačno je odgovorilo da moraju postupati u skladu sa znakovima policajca, čak i ako odstupaju od saobraćajnih pravila i važnosti saobraćajne signalizacije.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter