Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Šta ukoliko vas zadesi šteta na parkingu?

Kada imate pravo na odštetu u slučaju štete na parkingu.

Možete je izazvati sami ili to može učiniti neko drugi. Dobro je znati koje osiguranje vam može pomoći i kada ispunjavate uslove za isplatu naknade.

Pogledajmo detaljno razlike od slučaja do slučaja:

Drugo vozilo ošteti vaše parkirano vozilo

Vraćate se na parking. Na zadnjim vratima vašeg vozila primećujete ostatke farbe sa drugog vozila i manje udubljenje. Šta prvo treba da uradite? 

Naši procenitelji savetuju da pozovete policiju i uradite policijski zapisnik, čim primetite štetu. Zato je korisno da automobil svaki put makar kratko pregledate pre nego što sednete u njega i stavite pojas.

Zatim fotografišite štetu što je preciznije moguće, da se na slici vidi položaj vozila u odnosu na regulaciju saobraćaja i potom sve to, uključujući prikupljene dokumente, prijavite osiguravajućem društvu.

Koje osiguranje ćete koristiti za nadokandu štete?

  1. Ako ne znate ko je počinilac, možete prijaviti štetu po vašoj polisi auto kasko osiguranja.
  2. Ako znate ko je prouzrokovao štetu, troškove popravke će pokriti osiguravajuće društvo iz njegovog osiguranja od automobilske odgovornosti.

Zastupnik objašnjava: najvažnije o auto osiguranju

Namerna šteta na parkiralištu

Čak i u slučaju da vam neko zlonamerno prouzrokuje štetu, proces je isti kao što je već navedeno. Ako je počinilac nepoznat, imate na raspolaganju vaše auto kasko osiguranje, koje uključuje i štete obesnih radnji trećih osoba.

Kako prijaviti štetu po auto kasko osiguranju, pročitajte u tekstu Prijava štete po osnovu auto kasko osiguranja.

Pad predmeta na vaše parkirano vozilo

Na vaše vozilo može pasti led, sneg, drvo, grana ili nešto drugo. Auto kasko osiguranje će pokriti i ovu vrstu štete, bez obzira na vrstu predmeta.

Šteta koju na parkingu prouzrokujete sami

Ako svojim vozilom udarite drugo parkirano vozilo i na taj način nanesete štetu vašem vozilu, šteta na vašem vozilu je pokrivena isključivo kasko osiguranjem. Oštećenje vozila u koje ste udarili pokriva osiguranje automobilske odgovornosti.

Vrlo je važno da oštećenom ostavite svoje kontakt podatke na osnovu kojih će prijaviti osiguranju nastalu štetu. Neophodno je da na licu mesta potražite vlasnika oštećenog vozila i da po potrebi popunite evropski izveštaj ili pozovete policiju kako bi se uradio policijski zapisnik. Ukoliko ne možete da pronađete vlasnika oštećenog vozila, neophodno je da pozovete policiju kako bi se slučaj evidentirao a vi kao učesnik podvrgli alko-testu.

Uvek imajte na umu kako bi vama bilo ako bi vam neko naneo takvu štetu, a da vas ne obavesti ili ponudi mogućnost otklanjanja posledica ovog dela.

Ne razmišljajte o tome koliko će vas koštati ako će štetu nadoknaditi vaša osiguravajuća kuća, jer će vaš finansijski teret biti simboličan.

Važno je da znate da u slučaju izazivanja udesa morate ili popuniti evropski izveštaj ili pozvati policiju, jer u suprotnom, u slučaju napuštanja lica mesta udesa bez izvršenog alko-testa gubite pravo iz osiguranja i naknada koju vaše osiguranje isplati oštećenom licu se potom potražuje od vas.

Izvor: Vse bo v redu

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter