Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Da li znate kako da pravilno napunite prtljažnik?

Kako složiti prtljag da vožnja bude bezbedna?

Porodica koja na godišnji odmor putuje automobilom suočava se sa izazovom slaganja prtljaga u prtljažnik. Jedan od problema skoro uvek je velika količina stvari, naročito ako imate veliku porodicu i malu decu. Proverite kako da pravilno složite prtljag, da u toku vožnje ne biste bili izloženi opasnim situacijama.

Veće i teže stvari na dno, lakše na vrh

Dimenzije automobila povećavaju se iz generacije u generaciju, a povećava se i prostor za prtljag. Ako se slaganje prtljaga ne obavlja sa pažnjom i ne slede osnovna pravila, sigurnost putnika može biti ugrožena, a sve je vrlo jednostavno. Najveći i najteži komadi idu na dno, a manji i laganiji predmeti na vrh. Ukoliko u automobilu postoje dodatni delovi za osiguranje prtljaga, kao što su mreže, kukice ili pregrade, iskoristite ih.

Ako imate previše stvari i morate ukloniti zaštitnu pregradu, potrudite se da ne prelazite dozvoljenu visinu i svakako mrežom odvojite deo za putnike od dela gde se nalazi prtljag. Prilikom naglog kočenja ili sudara i lagani predmeti mogu postati opasnost i ugroziti sigurnost putnika. Na primer, paket od šest velikih flaša vode tokom sudara može vrlo lako da dostigne težinu od preko 700 kg.

Preopterećeno vozilo se kreće drugačije

Ne zaboravite i to da vozilo opterećeno teretom pretpostavlja mehaničko opterećenje vozila. Pređena granica nosivosti može napraviti značajnu razliku tokom sudara, jer je put kočenja znatno duži.

Obratite pažnju i na aspekt energetske efikasnosti. Ukoliko to uslovi dozvoljavaju, spremite sav prtljag unutar gepeka. Svaki dodatni džep vazduha se ogleda u povećanoj potrošnji goriva, a samim tim je i veća potrošnja novca.

Vožnja opterećenog automobila mora biti smirena i bez naglih poteza, jer su dinamičke mogućnosti i vozne karakteristike automobila narušene. Zato izbegavajte i penjanje na trotoar i loše puteve.

Kupujete novi auto? Uzmite u obzir nosivost krova i potencijal prtljažnika

Ako ste aktivna porodica koja mnogo putuje, uzmite u obzir svoj način života i potencijal organizacije prtljažnika kada kupujete novi automobil. Razmislite o prevozu dugačkih predmeta – neki automobili, posebno minivanovi, krosoveri i neki karavani, nude mogućnost preklapanja suvozačkog sedišta. Ali budite oprezni, u ovom slučaju prtljag mora biti propisno upakovan, obezbeđen i fiksiran!

Uzmite u obzir kapacitet vuče prtljažnika, nosivost krova i nosivost samog vozila. Kuke, mreže, dodatni prostor za odlaganje, osvetljenje, gumeni patosnici mogu značajno poboljšati korisnost prtljažnika.

Prtljag u vozilu ili na njemu možete osigurati

Ukoliko automobilom često prevozite stvari veće vrednosti razmislite o dodatnom osiguranju prtljaga, uz Triglav osnovno auto-kasko osiguranje moguće je zaključiti dopunsko osiguranje prtljaga. U zavisnosti od obima ugovorenog pokrića rizika osiguranje će pokriti štetu nastalu na prtljagu zbog oštećenja, uništenja ili nestanka usled osiguranih opasnosti.

Ukoliko je ugovoreno, osiguranje pokriva i štetu nastalu zbog krađe, i to ako je: ukradeno vozilo, stvari iz zaključanog vozila u garaži, stvari iz zaključanih prostorija u hotelu, restoranu, prenoćištu, odnosno u stanu izvan mesta vlasnikovog prebivališta.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter