Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Iznajmljujem stan: Kako da izbegnem potencijalne probleme sa stanarom?

Kome iznajmiti stan i kako naći dobrog stanara ključna su pitanja većine ljudi koji se bave izdavanjem stanova. To je razumljivo, jer će o vašoj imovini brinuti neko drugi tokom zakupa.

Logično je da želite da se stanar dosledno pridržava svoje dužnosti održavanja i pravilne upotrebe stana.

Međutim, to nije uvek slučaj. Zato ne zaboravite da osigurate stan koji iznajmljujete.

1. Pripremite stan za iznajmljivanje

Da biste olakšali iznajmljivanje stana, održavajte ga. Stan mora da bude čist i uredan. Neko voli da je stan već namešten, drugi traže prostor koji mogu sami da urede. Ako iznajmljujete opremljen stan, savetujemo vam da ne ulažete u skupe pokretne stvari, jer u suprotnom možete biti stalno zabrinuti da li se stanar odgovorno ponaša prema njima. Bolje je da se pobrinete za osnovnu i funkcionalnu opremu, a ostatak ostavite stanaru po dogovoru.

2. Saznajte svoja prava i dužnosti

Ne iznajmljujte stan bez potpisanog ugovora. Ne samo da je ovo nezakonito, nego možete da imate mnogo problema ako vaše obaveze i prava stanara nisu jasno definisani. Pročitajte Zakon o stanovanju za više saveta.

Ugovor o zakupu sadrži odredbe o međusobnim obavezama ugovornih strana u korišćenju i održavanju stana i zajedničkih delova stambene zgrade. Primere ugovora koji mogu da vam pomognu možete naći na Internetu.

3. Predvidite moguće probleme

Dobar stanar će odgovorno da se ponaša prema iznajmljenom stanu i pridržavaće se svih odredbi ugovora. Ali dobro je znati koje su vam opcije na raspolaganju ukoliko nešto pođe po zlu.

Važno je da znate šta možete da učinite ako stanar ne plati troškove. Možda ćete moći da izbegnete uobičajene komplikacije tako što ćete ih unapred regulisati sa stanarom i uključiti ih u zakup.

4. Iznajmljivanje stambenih objekata i osiguranje

Poželjno je da se vi brinete o osiguranju imovine.

Prema našem iskustvu, vlasnici se najčešće odlučuju za protivpožarno osiguranje koje uključuje prirodne opasnosti poput oluje, grada i ako je posebno dogovoreno, osiguranje od poplava. Zatim, osiguranje od zemljotresa, osiguranje od kvara na mašinama i osiguranje od provale.

Preporučujemo da osigurate i opremu koju posedujete u iznajmljenom stanu.

Ukoliko kupite Zlatni ili Platinum paket osiguranja domaćinstva, profesionalni majstori su vam na raspolaganju 24/7, ne morate brinuti o troškovima čišćenja stambenog objekta nakon popravke, a ukoliko je potrebno, obezbeđen vam je i zamenski smeštaj dok se ne sanira šteta.

Paketi osiguranja uključuju i odgovornost prema trećim licima u slučaju kada vlasnik stana ili članovi domaćinstva prouzrokuju štetu na tuđoj imovini.

Zlatni i Platinum paket pokrivaju i rizik izliva vode iz kućnih mašina i aparata (mašine za pranje posuđa, mašine za pranje i sušenje veša).

5. Posavetujte stanara da se pobrine za svoje stvari vlastitim osiguranjem

Predložite svom stanaru da osigura svoje stvari. Naime, mnogi stanari ni ne misle da im je potrebno osiguranje, jer veruju da ih pokriva osiguranje vlasnika stana.

6. Izaberite pomoć u kući

Uprkos savesnom odnosu prema stambenoj jedinici, mnoge neplanirane stvari mogu da se dogode. Stoga se pripremite i za takve slučajeve i dogovorite se sa stanarom da vas obavesti o šteti kako bi se otklonila.

Ako stanar prouzrokuje štetu usled nepravilne ili nemarne upotrebe stana, tada je on odgovoran za troškove popravki. U suprotnom, morate vi da pokrijete troškove.

Manje i jednostavne poslove možete da obavite sami, ali za složenije zahvate svakako je bolje da pozovete profesionalce.

 7. Organizujte posete

Imajte poverenje u svog stanara i pustite ga da neometano živi svoj život. Najbolje će biti ako se dogovorite da ga posetite i proverite da li stan koristi u skladu sa sporazumom i ugovorom o zakupu stana.

Naime, stanar mora da dozvoli vlasniku da uđe u stan, ali onako kako je to propisano zakonom ili potpisanim ugovorom. Na koji način i u kom vremenskom periodu može zajednički da se definiše ugovorom.

Osigurajte stambeni objekat koji iznajmljujete, i odlučite se za kroz Zlatni ili Platinum paket osiguranja domaćinstva, i na raspolaganju će vam biti profesionalni majstori 24/7.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter