Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Imate li mučninu za vreme vožnje?

Proverili smo šta pomaže protiv mučnine prilikom vožnje – đumbir, lekovi ili čaj?

Mučnina u vožnji najčešće pogađa decu, ali mučnina u vožnji je uobičajeni problem i praktično se svako susreo sa njom. Neki imaju problema i tokom normalne vožnje automobilom, a drugima bude loše samo u ekstremnim uslovima. Pročitajte da li se kinetoza ili bolest kretanja može prevazići, da li je deca prerastu i da li đumbir stvarno pomaže.

Zašto dolazi do mučnine prilikom vožnje?

Stručnjaci tvrde da naš mozak stalno prati položaj, držanje i kretanje našeg tela. On to radi uz pomoć podataka koje prima putem očnog živca i podataka koje mu prosleđuje čulo za ravnotežu u unutrašnjem uhu.

Ako postoji bilo kakva neravnoteža između ova dva izvora, ako osetimo kretanje, ali ga ne vidimo, mozak te podatke ne može pravilno da tumači i kao posledica toga dolazi do znakova koje objašnjavamo kao bolesti kretanja.

Primer: zamislite da sedite u avionu i nemate mogućnost da gledate kroz prozor, tako da gledate u sedište ispred vas. Oči vam govore da vaše telo miruje. U stvarnosti, avion menja smer vožnje. Tečnost u polukružnim kanalima unutrašnjeg uha se pomera i poručuje vam da se krećete. Tada mozak ne zna kojem čulu da veruje i za nekoliko trenutaka posežete za papirnatom kesicom.

Osim samog pokreta koji uzrokuje mučninu, često se javljaju i problemi psihološkog karaktera. Pošto vas je strah da će vam za vrijeme vožnje biti loše i mučnina, vi neprestalno mislite o tome i na sebi tražite znakove i tako se na kraju uverite da vam je loše. Kod nekih ljudi je strah toliko jak da se mučnina pojavi već pred samu vožnju.

Tipični znakovi bolesti kretanja

  • Obično počinje sa osećanjem nemira.
  • Postajete bledi, osećate vrtoglavicu ili nesvesticu.
  • Ponekad se može javiti glavobolja.
  • Osećate mučninu.
  • Ako se vožnja ne zaustavi, povraćate.

Ali povraćanje ne rešava probleme s mučninom i obično se bolje osećate tek kada vožnje prestane.

Mučnina tokom vožnje kod dece

Bolest kretanja, koja zapravo nije bolest, može se pojaviti kod svakog pojedinca kod kojeg ispravno funkcioniše centar za ravnotežu i to nije razlog za paniku. Istina je da je mučnina tokom vožnje najčešća kod dece od druge godine života pa na više. Tokom vremena, u pubertetu, problem obično prolazi. Mozak postaje “naviknut” na ovaj način primanja podataka.

Ako vaše dete ima ovu vrstu problema, lekari savetuju da detetu ne dozvoljavate da koristi telefon ili čita za vreme vožnje. Pobrinite se da gleda unapred. Možete koristiti jastuk za putovanje koji će pridržavati detetov vrat i sprečavati nepotrebne vibracije glave. Nemojte paničiti ako je detetu muka, jer to može samo pogoršati situaciju.

Šta pomaže za mučninu tokom vožnje?

Saveti koji se odnose na decu, odnose se i na odrasle koji imaju isti problem. 

Pomaže:

  • Na put krenite odmorni.
  • Dan pre puta izbegavajte konzumiranje alkohola.
  • Pre putovanja možete uzeti lagani obrok, ali držite se suve hrane kako biste sprečili kretanje tećnosti po želucu.
  • Smestite se u prednji deo vozila, obavezno budite okrenuti u smeru vožnje.
  • Posmatrajte put ispred vas ili fiksnu tačku na horizontu.

Ako se vozite u automobilu, pobrinite se da je prozračan i da nije previše vruće u njemu.

Ako se pojavi mučnina, zaustavite se i pričekajte da prođe. Ako povraćate, nadoknadite izgubljenu tečnost.

Postoje i lekovi protiv mučnine za vreme vožnje koji su vam dostupni bez recepta. Dolaze sa uputstvom za upotrebu, a obično ih morate uzeti oko 30 minuta pre vožnje, a ne tik pred vožnju. Tako omogućavate bolje delovanje.

Sa nekim lekovima protiv mučnine morate biti posebno pažljivi jer uzrokuju pospanost i ne smete voziti nakon što ih popijete.

Kao rešenje, neki takođe spominju čajeve, akupunkturu, narukvice i lepljenje flastera na pupak – različite stvari pomažu različitim ljudima, a često imaju samo psihološki učinak.

Dokazano je da đumbir pomaže, čak je moguće u apoteci kupiti lekove s ekstraktom đumbira, koji pomažu kod mučnine za vreme putovanja.

Ne morate ići kod lekara, osim ako mislite da imate teške probleme koji vas ometaju u svakodnevnom životu. Trebalo bi da se obratite svom lekaru ako se ti problemi javljaju i u stanju mirovanja, jer onda to može da ukazuje na defekt vestibularnog organa (područje unutarnjeg uha koje kontroliše naše pokrete, ravnotežu i položaj tela u prostoru) ili neku neurološku bolest.

Triglav osiguranje svojim korisnicima dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje podršku medicinskog centra „Zdravstvena tačka“ u kome im je tokom 24h na raspolaganju stručni tim lekara kojim im pruža savete i konsultacije u vezi zdravlja.

I za kraj, da li je moguće prevladati mučninu tokom vožnje? Velika većina mozgova se može navići na takve probleme sa neravnotežom i da na kraju u potpunosti nestanu.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter