Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Proširene vene i kako ih kontrolisati

Iako su proširene vene estetski problem, ovo je generalno manji problem za obolele. Znatno je veća verovatnoća da će nakon estetskog problema osetiti napetost i težinu u nogama, bol, grčeve i otečenosti nogu, a kasnije, ako se ne posvete problemu, mogu se pojaviti venski čirevi i rane. Da li su slabi vaskularni zidovi i otkazivanje venskih zalizaka evolutivna greška, ili su posledica načina života? Šta god da je uzrok, važno je da se posvetite proširenim venama čim se pojave.

Istraživanja pokazuju da ako jedan roditelj pati od proširenih vena, šansa da dobijemo proširene vene je oko 40 odsto. Ukoliko oba roditelja imaju proširene vene, verovatnoća da se pojave za muškarace iznosi 60 odsto, a za žene skoro 90 odsto.

Na genetiku i druge faktore rizika (hormonalne oscilacije i starost) ne može se uticati. Međutim, svojim ponašanjem možemo da utičemo na faktore koji povećavaju ili ograničavaju ozbiljnost simptoma.

“Značajan uticaj na pojavu i tok bolesti imaju povećana telesna masa, preterano sedenje ili stajaći način života i nedostatak fizičke aktivnosti”, upozorava prim. mag. Andrej Šikovec, dr med., specijalista opšte hirurgije specijalističke klinike Avelana.

Zašto nastaju proširene vene?

Zašto se proširene vene uopšte formiraju? Da bi se krv koja hrani donje udove vratila u srce, pritisak u veni mora da prevaziđe gravitaciju. Pri tome pomažu nežni, ali neizostavni venski zalisci. Oni pomažu protok krvi ka srcu i sprečavaju povratni tok i zadržavanje krvi u ekstremitetima.

Zbog slabljenja venskih zidova venski zalisci, vremenom više ne funkcionišu efikasno. Dolazi do povećanog pritiska u venama, zadržavanja krvi, otoka i bola, kao i pojava karakterističnih, izbočina na koži praćenih svrabom.

»Problemi sa venskom cirkulacijom donjih ekstremiteta su veoma raznovrsni«, kaže dr Šikovec. »Proširene, izuvijane, ili ispupčene vene javljaju se kod oko trećine žena i četvrtine muškaraca, a više od polovine starih pati od nekog oblika. «

Nema kliničkih dokaza da često prekrštanje nogu, dok sedite, izaziva proširene vene. Međutim, nije preporučljivo ukoliko ih već imate.

Često su crvene, plave ili ljubičaste i imaju izgled paukove mreže neposredno ispod površine kože. Za čak 90 odsto žena se kaže da ima ovakav oblik proširenih vena.

Upravo je ova pojava, uzrokovana defektom vena, najčešće prvi razlog da žene posete lekara specijalistu. Muškarci se, međutim, obično odlučuju na lečenje tek kada proširene vene postanu bolne.

Što pre do specijaliste

Iako je pojava proširenih vena uznemirujuća, ovo ne bi trebalo da bude najvažnija briga za pacijente. Nelečene proširene vene ili proširene vene na kraju počinju da izazivaju nelagodnost: svrab, ubod, osećaj teških i otečenih nogu, upaljen bol i nemirne noge.

Pravovremena reakcija, pri pojavi prvih simptoma  veoma je važna za kontrolu bolesti i sprečavanje pojave komplikacija proširenih vena.

Dr. Šikovec upozorava da je poseta vaskularnom hirurgu od suštinskog značaja pri pojavi brz umor i osećaja teških nogu, bola, oticanja potkolenice, naročito ako postoji razlika između leve i desne noge, venske infekcije, ili tromboflebitisa, krvarenja, promena boje i izgleda kože ispod kolena – smeđa ili beličasta, istanjena, atrofična ili zadebljala koža cevanica.

Ultrazvučnim pregledom krvnih sudova lekar može da utvrdi koje vene su ugrožene i u kojoj meri, kao i da predvidi koji tretman je potreban i moguć. Brz pristup dijagnostici i intervencijama ostvarite korišćenjem Triglav dobrovoljnog osiguranja.

Probleme mogu da pogoršaju izloženost toploti, dugotrajna stajanja, konzumiranje alkohola, pušenje i hormonalne oscilacije posebno kod žena i tokom trudnoće. U tim slučajevima vene se šire, tokom trudnoće vaskularni zidovi postaju još mekši.

U premenopauzi i menopauzi, stanje proširenih vena usled hormonalnog disbalansa može značajno da se pogorša.

Usporite napredovanje problema sa proširenim venama

S obzirom na to da je pojava proširenih vena generalno zbir raznih nepovoljnih faktora i s obzirom na to da od prvi znaka do ozbiljnih problema obično traje i nekoliko godina, na napredovanje bolesti i ozbiljnost njenih simptoma određene mere mogu uticati. Iako bolest neće jenjavati, biće lakše tolerisati njene simptome.

Samo u slučajevima kada je jedini razlog za pojavu proširenih vena trudnoća tada njihovo stanje može da se koriguje, a nakon naknadnih trudnoća, oboljenje je sve izraženije.

“Nošenjem terapijskih kompresivnih čarapa uz odgovarajući nivo kompresije nogu možete ublažiti simptome”, kaže dr Šikovec. “Klinički dokazani preparati na bazi flavonoida i ekstrakata određenih biljaka, kao što su divlji kesten, grožđe i japanska sofora takođe pomažu u ublažavanju.”

Naravno, da svakodnevno vežbanje, izbegavanje vrućine i dugotrajnog stajanja, gubitak težine i lagana ishrana na bazi povrća pomažu. Ali ništa od ovoga ne leči proširene vene.

Bolest se može potpuno izlečiti samo uklanjanjem ili blokadom obolelih vena.

Ali pomažu, naravno, svakodnevno kretanje, izbegavanje toplote i

Proširene vene se mogu lečiti

Kada proširene vene počnu da izazivaju tegobe, posetite flebologa, specijalistu vaskularne hirurgije za vene donjih ekstremiteta.

Proces lečenja obično počinje pregledom pacijenta i ultrazvukom krvnih sudova. Na taj način lekar saznaje u kakvom je stanju, u kom delu noge je izvor tegobe i na taj način određuje odgovarajući način lečenja. Zatim, zajedno sa pacijentom, odlučuje o vrsti intervencije.

  • U početnim stadijumima bolesti predlaže se nehirurško lečenje, tj. skleroziranje. U ovom slučaju, zahvaćena vena je zapečaćena uglavnom bezbolnom tečnošću ili penom, a krv se zatim preusmerava u druge vene. Ukoliko je potrebno i postoji mogućnost od komplikacija koristi se i hirurški zahvat. Postoji više opcija.
  • Kod klasične flebektomije, veći potkožni sudovi se uklanjaju kroz male rezove na koži. Intervencija je dokazana i efikasna. Međutim, oporavak je nešto sporiji, a neki pacijenti navode da su posledice intervencije bolnije nego kod savremenih intravenskih metoda.
  • U laserskoj i radiofrekvencijskoj metodi, posebna sonda prodire kroz obolelo područje i različitim procedurama sprečava dalji protok krvi kroz krvni sud. Rezultati obe metode su odlične, pacijenti mogu odmah da ustanu i odu kući pola sata posle zahvata. Više od polovine se vraća na posao u roku od tri dana od procedure.

Ovi tretmani ne garantuju da se proširene vene neće ponovo pojaviti na drugim mestima. Kod pacijenata sa genetski uslovljenim proširenim venama, one se uglavnom ponovo pojavljuju. Međutim, mnogo toga možete da uradite sami kako biste bili sigurni da se više neće pojaviti ili će se pojaviti kasnije nego što bi inače.

Mogućnost da možda imate proširene vene u nekom delu svog života je verovatna, bez obzira na pol. Dobro je imati plan lečenja pre nego što vam ono zaista zatreba. A kada vam bude potrebno Dobrovoljno zdravstveno osiguranje omogućiće vam da ultrazvučni pregled obavite brzo uz pomoć specijaliste koji će odrediti odgovarajuću intervenciju.

Izvor: Triglavzdravje.si

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter