Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Kako uštedeti energiju kod kuće

Na raspolaganju su nam mnoge jeftine i jednostavne mere.

Ne možemo da zamislimo svakodnevni život bez struje. Kod kuće je upotrebljavamo tokom najrazličitijih poslova i aktivnosti, zbog čega predstavlja veliki deo troškova svakog domaćinstva. Ušteda se može ostvariti kupovinom ekonomičnijih kućnih aparata, renoviranjem, zamenom prozora i sličnim merama, ali je to visoka početna investicija. Zato smo proverili na koji način to možete izvesti bezbolnije.

Ekonomičan ručni tuš

U prosečnom domaćinstvu grejanje vode čini oko 20% godišnje potrošnje električne energije. Smanjenjem potrošnje tople vode možete značajno smanjiti i potrošnju energije. Ekonomičan ručni tuš i perlatori smanjuju protok vode sa 10 – 15 l/min na 7-8 l/min. Na ovaj način možete uštedeti do 50% zagrejane vode. Instalacija je jednostavna – samo zamenite glavu tuša.

Produžni kabl za struju sa prekidačem

Potrošnja električnih uređaja u kombinaciji sa osvetljenjem čini oko 20% energije koja se koristi u kući. Mnoge uređaje često ostavljamo u pasivnom režimu. Iako nam je tako lakše, oni i dalje troše energiju, neki čak i trećinu energije koju koriste u radu.

Na primer, procene pokazuju da se u Velikoj Britaniji zbog uređaja u stanju pripravnosti protraće stotine miliona evra godišnje.

Sa produžnim kablom koji ima prekidač imate opciju da isključite svu elektroniku odjednom. 

Transparenta termoizolaciona folija za prozore

Transparentna termoizolaciona folija za prozore, koju lepite direktno na unutrašnju stranu staklenih površina, može pomoći u rešavanju problema. Sadrži premaze sa niskim emisijama koje omogućavaju da se toplota u zimskog periodu reflektuje nazad u zagrejani prostor. Sa ovom zaštitom možete smanjiti gubitke energije na prozorima, a samim tim i račun za grejanje i do 10 odsto. Instalacija je jednostavna.

Dihtovanje prozora i vrata

Zatvorite otvore u blizini prozora i vrata kroz koje izlazi topli vazduh. Dostupno je nekoliko grupa proizvoda za zaptivanje. Samolepive trake su najjeftinija opcija, lako se postavljaju, ali im je životni vek kraći. Gumene ili silikonske zaptivke su izdržljivije i efikasnije. Brušene metalne ili plastične trake su dugotrajnija opcija za vrata, ali koštaju malo više. Većina zaptivki se lako postavlja, ali efikasnost zaptivanja zavisi i od kvaliteta ugradnje.

Ključ za odzračivanje radijatora

Ispuštanje vazduha iz radijatora povećava efikasnost grejanja i smanjuje gubitke, što doprinosi nižem računu za grejanje i većoj udobnosti doma.

Ako u radijatorima ima vazduha, oni se ne zagrevaju po celoj površini, pa ih je potrebno odzračiti. Ključ je jeftin i veoma jednostavan alat za korišćenje.

Ušteda energije može biti zabavna. Proverite sa decom kako u članku Dečiji kutak: Pođite sa nama u patrolu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter