Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Najbolja porodična zabava – brzo i sigurno na sanke

Ako bismo vas zamolili da nam poverite deset najlepših uspomena iz detinjstva, jedna od njih bi zasigurno bila uživanje u snežnim radostima. Šta ima lepše od spuštanja na sankama ili nečemu sličnom. Naravno, danas kao odrasli i odgovorniji, svesni smo da i u ovoj zabavi moramo biti oprezni. Sankanje je primereno za sve starosne kategorije i odlična je porodična aktivnost. Pre nego što odete na obližnje brdo, proverite šta je važno znati.

Koje su sanke najbolje? Da li je dovoljna plastična vreća?

Na tržištu imamo veliku ponudu različitih sanki i teško je odlučiti koje izabrati. Stručnjaci savetuju da su najbolje one koje imaju mogućnost upravljanja i kočenja. Plastična vreća, klisko, gumeni obruč nisu prihvatljivi za sigurno sankanje.

Svi umeju da se sankaju, a znamo li koja su pravila?

Uprkos činjenici da svako zna da sedne na sanke i spusti se s brda, dobro je poštovati nekoliko osnovnih pravila. Uvek sedajte na sanke tako da gledate napred. Ne sankajte se stojeći ili sa glavom prema napred, jer to povećava mogućnost povrede glave. Manja deca (mlađa od pet godina) uvek na sankanje treba da idu s roditeljima ili nekom drugom odraslom osobom. Obratite pažnju na razmak između sanki i jedno po jedno se spuštajte niz brdo. Osim kada su u pitanju mala deca, tada je najbolje da se na sankama nalazi i jedna starija osoba. Držite ruke i noge stalno na sankama. Ukoliko padnete, sklonite se sa staze.

Zašto nije svako brdo pogodno za sankanje?

Iako se čini da je svako brdo pogodno za sankanje, to baš i nije tako. Kada birate pogodne lokacije za sankanje, obratite pažnju na sledeće: brdo ne sme biti previše strmo i trebalo bi da ima ravan završetak kako bi mogli da se zaustavite. Izbegavajte brda koja su u blizini puteva, parkinga, jezera, drveća, ograda ili drugih opasnosti. Odaberite brdo koje je prekriveno snegom, a ne ledom. Ukoliko padnete na led, možete ozbiljno da se povredite. Sankajte se tokom dana, bolja je vidljivost. Na brdo se penjite sa bočnih strana staze, a sredinu prepustite onima sa sankama.

Šta obući na sankanje?

Sigurno vam nećemo govoriti koje su boje i dezeni u trendu ove godine, jer to nema veze sa sankanjem. Ali, ono što znamo jeste da je sankanje aktivnost koja se odvija napolju, na snegu, što znači da će biti dosta hladno. Obucite se tako da vam bude toplo, uprkos niskim temperaturama – kapa, rukavice, nepropusne pantalone i jakna, kao i čizme za sneg. Važno je da vaša odeća i obuća budu vodootporne, a ukoliko nisu, imajte u blizini suvu odeću kako biste mogli da se presvučete na vreme. Tokom sankanja izbegavajte nošenje šalova jer se mogu zakačiti za sanke i dovesti do nezgode.

Izvor: svecebitiuredu.triglav.ba

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter