Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Oprezno u prirodi: mali ubod – velike teškoće

Krpelji prenose nekoliko ozbiljnih bolesti i dobro je da znamo kako da se od njih zaštitimo.

Mnogi vole da tople dane provode u prirodi. Ali moramo da budemo oprezni jer čak i u običnoj šetnji možemo „pokupiti” krpelja koji je opasan kao potencijalni prenosilac tri bolesti: lajmske borelioze, virusa krpeljskog encefalitisa i erlihioze.

Kakve su životinje krpelji?

Krpelji pripadaju porodici paukova, to su sićušna bića slična insektima koja žive na obodima šuma, u travi, pa čak i u parkovima. Zadržavaju se na visini 1–1,5 metra, jer na taj način najlakše mogu da pređu na domaćina – životinju ili čoveka. Krpelji prenose tri bolesti: virus meningoencefalitisa, boreliju i erlihiozu, koja je najređa.

Kako da se zaštitimo?

Kada odlazimo u šumu, treba da nosimo svetlu odeću s dugim zakopčanim rukavima, uz upotrebu zaštite repelentom. Nakon povratka iz šume najbolje bi bilo skinuti odeću sa sebe i oprati je. Tu odeću nikako ne smemo da odložimo zajedno sa čistom ili na krevet. Moramo odmah da se pregledamo i istuširamo, a dobro je da se pregledamo i sledećeg dana. Ukoliko krpelja i ne primetimo prvog dana, lakše ćemo ga naći sutradan jer se njegova veličina i obim barem udvostruči u toku jednog dana.

Budući da krpelji borave u šumi, travi, parkovima, baštama i svuda u prirodi, moramo da se pregledamo svaki put nakon što se vratimo iz takvog okruženja.

Kako postupiti ako dobijemo krpelja?

Krpelja treba odstraniti na stručan način, što je moguće pre. Vadi se posebnom pincetom kojom se uhvati za glavu i okreće dok se ne otpusti iz kože. Krpelja ne smemo da natapamo uljem, alkoholom, da ga palimo i slično, jer ćemo na taj način samo povećati verovatnoću zaraze. Ako deo krpelja ostane ispod kože, videće se mala crna tačka koju treba izvaditi sterilnom iglom i pincetom. Nakon što uklonimo krpelja, mesto uboda moramo da pratimo još mesec dana jer crvenilo može da se pojavi od 2 do 30 dana nakon ugriza.

Ipak najbolji način da izvadite krpelja je da odete kod lekara. Uz Triglav dobrovoljno zdravstveno osiguranje, dobijate odličnog saveznika za vaše zdravlje. Profesionalni savet i brz pristup uslugama bez dodatnih troškova.

Kako da se zaštitimo od zaraze?

U nekim zemljama postoji mogućnost specifične zaštite od zaraze virusom krpeljskog encefalitisa u vidu vakcine. Ovakav vid zaštite preporučuje se profesionalno eksponiranim licima i licima u područjima koja su endemska za krpeljski encefalitis. Visok obuhvat vakcinacijom u Austriji doveo je do znatnog smanjenja broja obolelih.

Protiv lajmske borelioze ne postoji efikasna imunizacija, leči se antibioticima, i to u svim fazama bolesti, a naravno da je najuspešnije lečenje u ranoj fazi. Crvenilo na koži nazivamo Erythema migrans. Ako zarazu ne lečimo ili se ne pojavi crvenilo, nakon više meseci, pa čak i godina, može se razviti upala zglobova, srca ili nerava.

Erlihioza, koja može biti izazvana ujedom krpelja, ređa je bolest praćena povišenom telesnom temperaturom. I ona se leči antibioticima. Ni za erlihiozu još nije pronađena efikasna vakcina.

Izvor: Vse bo v redu

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter