Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Otkrivamo vam najlepše destinacije zemalja Grupe Triglav: tri predloga za posetu Makedoniji

Domaćini nam preporučuju prelepe krajeve njihove zanimljive zemlje.

Makedonija ima dugu tradiciju, bogatu kulturu, folklor i muziku poznatu širom sveta, široku ponudu tradicionalne kuhinje i veoma kvalitetna vina. Naše kolege iz „Triglav Osiguruvanje AD”, Skoplje, kažu da je opštepoznato da su Makedonci veoma druželjubivi i gostoljubivi i da ćete se u ovoj lepoj zemlji osećati kao kod kuće.

REPUBLIKA MAKEDONIJA

Broj stanovnika: 2.096.015

Glavni grad: Skoplje

ŠTA POSETITI?

Ohrid – grad i jezero

Čak i ako nikada niste posetili Ohrid, sigurno ste čuli za njegovu lepotu. Grad Ohrid bio je centar hrišćanstva Slovena, sedište pravoslavne arhiepiskopije, prvih škola i univerziteta na ovim prostorima. Još u srednjem veku zvali su ga slovenskim Jerusalimom. Danas je, međutim, centar svetskih arheoloških nalazišta i grad sa 365 crkava.

Ohridsko jezero je nazvano makedonskim slatkovodnim morem ne samo zbog svoje intenzivne boje već i zbog veličine, jer ima površinu od 358,2 kvadratna kilometra. Dve trećine jezera pripada Makedoniji, a jedna Republici Albaniji. Od 1980. i grad i jezero nalaze se na Uneskovoj listi svetske baštine.

Kruševo

Planina Baba u svojim vrletima krije grad Kruševo, koji se nalazi na 1350 metara nadmorske visine. To je jedini planinski grad u Makedoniji i najviši grad na Balkanu. Kao razvijeni zanatski i trgovački centar, za vreme Osmanskog carstva, ono je bilo jedno od retkih mesta koje je moglo da kupi svoju slobodu zahvaljujući svom bogatstvu.

U Kruševu i dalje možete da se prošetate uskim kamenim uličicama i prođete pored originalnih fasada gradskih kuća na kojima neke meštanke još tkaju ćilime i vezu zavese. Ovde možete da kupite i retke i gotovo zaboravljene tradicionalne poslastice – celufki (puslice) i čuveni kruševski lokum.

Istorijski, grad je poznat po Kruševskoj republici, koja je bila prva republika na Balkanu, i Ilindanskom ustanku početkom 20. veka. Na godišnjicu ovog ustanka, svake godine od 25. jula do 12. avgusta održava se kruševačka manifestacija „Kruševo – etnograd”, kada se ceo grad pretvara u pravi muzej istorije početka 20. veka. Kruševo je poznato i kao rodno mesto muzičara Tošeta Proeskog.

Berovo

Na gornjem delu reke Bregalnice u Maleševskoj ravnici nalazi se grad Berovo koji je atraktivan u svim godišnjim dobima. Svake godine 28. avgusta, na Veliku Gospojinu, u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice okuplja se više od 5.000 ljudi.

U šumi, među borovima, na 1000 metara nadmorske visine, nalazi se veštačko jezero koje nosi ime grada. Na njegovim obalama je poznati „Aurora Resort & Spa”, gde možete iznajmiti jednu od brojnih vikendica i iskoristiti divne mogućnosti za izlete, rekreaciju i sport.

Ovde priroda rađa obilno, od divljih plodova do plodova bora, od kojih se prave razni čajevi i svetski poznati borov sirup koji se smatra izuzetno retkim kućnim lekom.

Vredne su posete i letnjim pastirskim kolibama, poznatim kao bačile. U „Bačilo Klepalo” možete videti kako se prave domaći sir i pavlaka i probati stare maleševske specijalitete, poput dimljenog mesa, slanine, sira i sveže pečenog hleba.

Da biste svoje slobodno vreme proveli što bezbrižnije, vodite računa o sebi i onima koji putuju sa vama – uz „Triglav” online putno osiguranje.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter