Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Zatvor, konstipacija kod dece

Sa poteškoćama pri pražnjenju stolice ne suočavaju se samo odrasli, one se jednako javljaju i kod dece i adolescenata. Najčešći problem je zatvor, a uzroci mogu biti različiti. Da biste izbegli komplikacije, treba ga što pre otkloniti.

Zatvor je čest problem kod dece i adolescenata. U slučaju zatvora, potrebna je brza reakcija. Ako duže traje, mogu se javiti komplikacije, kao što su analne fisure, voljno zadržavanje stolice (uglavnom iz straha od bola prilikom prolaska tvrdih stolica), pa čak i nevoljno ispuštanje stolice.

Zatvor je stanje kada dete ima pražnjenje stolice dva ili manje od dva puta nedeljno, kada je pražnjenje bolno ili kada je stolica tvrda i većih dimenzija, što zahteva preterano naprezanje.

Ovo se, međutim, ne odnosi na decu koju majke doje. Kod njih se ređa pražnjenja ne smatraju zatvorom.

Uzroci zatvora

Uzroci zatvora mogu biti medicinska stanja – najčešće su to različite anatomske abnormalnosti – što je retkost kod dece.

Mnogo češće dolazi do takozvanog funkcionalnog zatvora, a to je problem za sebe. Akutna zatvorenost se u ovom slučaju javlja zbog neadekvatne ishrane ili unosa nedovoljne količine tečnosti, a pre svega zbog voljnog zadržavanja stolice.

Problemi sa zatvorom javljaju se kod dece kada prelaze sa mleka na čvrstu ishranu, potom kada se odvikavaju od pelena i kada polaze u vrtić i školu.

Kod dece zatvor je uglavnom uzrokovan psihološkim faktorima i nedostatkom vremena za jutarnje pražnjenje. Prelazak sa pelana na upotrebu toaleta za njih može biti velika promena. Kada uđu u vrtić, a kasnije u školu, menja im se raspored. Ako su, na primer, navikli da imaju pražnjenje stolice odmah posle doručka, sada nemaju vremena za to, što može biti okidač za pomenuti problem.

Pravilna tehnika pražnjenja (važi i za odrasle):

  • Kolena su viša od kukova i razmaknuta (noge na uzdignutoj podlozi);
  • Kičma je ravna, nagnuta napred, laktovi na butinama;
  • Abdomen je potpuno opušten;
  • Abdominalne mišiće napinjite kao da želite da povećate obim struka;
  • Mišići karlice su opušteni (bez rektalne kompresije);
  • Ukoliko i dalje ima poteškoća, možete pomerati torzo napred-nazad i pokušati ponovo.

Okolina je takođe važan faktor. Kada se kućni toalet zameni nepoznatim u kom nije tako tiho i šolja nije tako udobna ili čak ni sasvim čista, može doći do suzbijanja stolice.

Deca različito reaguju na promene u okruženju. Neka su veoma fleksibilna i promena wc šolje neće ih poremetiti. A neka će se suzdržavati, dok ne budu u poznatom prostoru.

Kada dete ima bolna pražnjenja ili poteškoće sa stolicom koja prouzrokuje rupture sluzokože i krvarenja, roditelji se za savet obraćaju lekaru.Da bi se izbegle ove komplikacije, najvažnije je brzo reagovati. U slučaju da ih boli, deca mogu povezati pražnjenje stolice sa bolom i iz straha ga odlagati, što dodatno pogoršava situaciju.

Podsticanje deteta na svakodnevna pražnjenja stolice

Zatvor nikome nije prijatan. Osim toga, deca se ne osećaju dobro kada osećaju napetost i bolove u stomaku.

Najvažniji faktor za pravilno varenje je zdrava ishrana sa dovoljno vlakana. Ona se nalaze u povrću, voću i celom zrnu žitarica. Bitno je i da se pije dovoljno tečnosti.

Za dete je od suštinskog značaja da stvori povoljno okruženje i adekvatnu higijenu pražnjenja na gore pomenutim prekretnicama. Kada se odvikava od pelena, predstavite mu pražnjenje stolice u kupatilu kao nešto sasvim obično, budite strpljivi i ne insistirajte. Pobrinite se da wc šolja ne predstavlja nešto zastrašujuće i da dete na nju može da se popne uz pomoć stoličice. Dobro je ako navikavanje na wc šolju povežete sa zabavom. Pre svega, nagrađujte pozitivne događaje i ne kažnjavajte negativne.

Preporučen dnevni unos tečnosti

Količina tečnosti koju dete treba da unese tokom dana u velikoj meri varira, u zavisnosti od uzrasta i pola, kao i vremenske prognoze i fizičke aktivnosti. Evropska uprava za bezbednost hrane (EFSA) preporučuje:

Takođe, ohrabrite dete da ujutru, pre izlaska iz kuće ide u toalet. Dajte mu dovoljno vremena i mira da obavi ovaj zadatak. Iznad svega, kada pođe u vrtić i školu, potrudite se da sazna lokaciju toaleta, kako ne bi morao da ga traži ako mu je potrebna. Slušajte svoje dete, jer je to jedini način da prepoznate šta može biti uzrok zatvora.

Kad zatvor potraje

U slučaju kratkoročnih akutnih zatvora, prvo treba razmotriti promenu okolnosti i nedavno unošenje hrane i pića. Ako zatvor traje duže, lekari obično pomažu uvođenjem lekova. Oni sadrže koncentrovane nesvarljive supstance, kao što je laktuloza, koja se vezuje za vodu, čime se obezbeđuje veća zapremina stolice i time ubrzava pražnjenje.

U slučaju dugotrajnog zatvora, lekari će obratiti pažnju na pronalaženje i drugih mogućih medicinskih uzroka, koji nisu uobičajeni kod dece.

Redovno pražnjenje stolice je, kao što znate i sami, od suštinskog značaja da se osećate dobro. I deca to zaslužuju. Zato obratite pažnju na njihove dnevne navike, na uravnoteženu ishranu i adekvatno unošenje tečnosti. Ukoliko ste zabrinuti i niste sigurni da vaše dete ima redovna pražnjenja razgovarajte sa lekarom.

Spremni za sve

Uz Triglav dobrovoljno zdravstveno osiguranje, dobijate odličnog saveznika za vaše zdravlje. Profesionalni savet i brz pristup uslugama bez dodatnih troškova.

Izvor: Triglavzdravlje.si

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter