Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Kako naučiti decu da bezbedno plivaju

Plivački klub Radovljica objašnjava šta treba znati o učenju plivanja i bezbednosti dece u vodi.

Letnja graja i zabava pored bazena ili na obali mora dovoljno govore o tome koliko deca vole vodu. U njoj vole da se igraju, brčkaju, prskaju i da se zabavljaju sa svojim vršnjacima ili porodicom. Bezbedniji su u vodi kada savladaju plivanje. Kako ih naučiti prvim i svim narednim zaveslajima, piše Alen Kramar, glavni trener Plivačkog kluba Radovljica.

Osim što je zabavno, plivanje je odlična rekreacija kojom deca razvijaju pokretljivost, izdržljivost, koordinaciju, mišiće, osećaj blagostanja i dobrog raspoloženja. S obzirom na to da manje opterećuje zglobove u poređenju s drugim sportovima, nekoliko generacija jedne porodice može zajedno da uživa.

Kada početi sa učenjem plivanja

S obzirom na raznovrsne ponude i aktivnosti za igre i plivanje za bebe, neka deca već u ranom uzrastu dolaze u dodir s vodom. Ti rani kontakti mogu im pomoći u razvijanju poverenja, samopouzdanja i opuštenosti u vodenoj sredini. Inače, deca mogu početi da uče plivanje oko treće ili četvrte godine života, kada su fizički dovoljno sposobna da usvoje osnovne tehnike plivanja i dovoljno zrela da prate uputstva i fokusiraju se na učenje.

Prikladno okruženje za učenje plivanja

Decu možemo naučiti da plivaju u moru ili na bazenu. Izbor zavisi od naših ličnih navika, okolnosti i raspoloživosti. Važno je da okruženje pruži deci udobnost, podstiče ih na učenje i istraživanje vode i da im obezbedi bezbednost.

Najprirodnije i najzabavnije okruženje za učenje plivanja je more, ali tamo moramo pronaći odgovarajuće mesto na obali gde je plitko, talasi blagi, a voda čista. Osim prvih osnovnih zaveslaja, deca treba da nauče i osnove bezbednosti na moru, kao što su prepoznavanje opasnosti, plivanje uz obalu i vođenje računa o različitim vremenskim uslovima. 

Decu učimo da plivaju u okruženju u kojem mogu da imaju adekvatnu podršku i budu pod nadzorom u svakom trenutku.

Učenje plivanja treba započeti u plitkoj vodi u kojoj i vi i deca možete da stojite. Ako pohađaju školu plivanja, upozorite ih da moraju da prate uputstva nastavnika ili spasioca na vodi i da se odazivaju i reaguju na bezbednosne signale. Deca nikada ne bi trebalo da skaču sama u vodu ili da plivaju bez nadzora odraslog plivača. 

Prevazilaženje straha od vode

Prvi korak u učenju plivanja je prevazilaženje straha od vode. To zahteva strpljenje, razumevanje i postepeno izlaganje različitim situacijama. Možete početi sa igrama u plitkoj vodi, prskanjem vode po licu i nogama i postepenim približavanjem dubljoj vodi. Igranje loptom je odličan način za opuštanje, a deca vole i zajedničko plivanje. Ako vide da se vi dobro osećate u vodi, i sami će se ohrabriti. 

Ako imate mogućnost, upišite dete u školu plivanja gde će mu iskusni nastavnici pomoći da prevaziđe strahove i naučiti ga osnovnim tehnikama plivanja.

Poverenje dece steći ćete uveravanjem da su bezbedni u vodi i da ste uvek tu da im pružite podršku i pomoć. Budite ljubazni i strpljivi. Kada primetite napredak, pohvalite decu za male korake i podstičite ih da napreduju. Nikada ih nemojte gurati u situacije u kojima se ne osećaju sigurno ili samouvereno. Neka oni diktiraju tempo učenja. 

Prvi plivački zaveslaji i osnovne tehnike

Učenje plivanja započnite sa osnovnim tehnikama. Držite decu tako da plutaju grudima na vodi, a zatim neka počnu da pokreću ruke i noge. Na početku će biti prilično nekoordinisani, ali uz upornost i strpljenje počeće  ispravnim zaveslajima da se kreću kroz vodu. Dozvolite im da se odgurnu od dna, a zatim ih podstičite i ohrabrite da se pomoću pokreta drže i ostanu što je duže moguće na površini. Kada savladaju prsno plivanje, probajte s leđnim stilom. Sledeći korak je brza tehnika kraul, gde deca plivaju naizmeničnim pokretima ruku i nogu.

Pomoćna sredstva (rekviziti) za učenje plivanja

U učenju možete koristiti rekvizite koji će deci obezbediti sigurnost i udobnost u vodi. Plivačke grisine ili crvi(ći) ih podržavaju i omogućavaju im brzo kretanje. Za koordinaciju i jačanje mišića nogu odlična je daska za plivanje koju deca drže ispred sebe, dok se pokret ruku razvija elastičnim plivačkim trakama ili prstenovima koji ih drže tokom plivanja. Sa igračkama poput plivačkih loptica, obruča i lopti, deca se oslobađaju straha od vode i samostalno uče prve zaveslaje.

Neka deca diktiraju tempo učenja

Neka deca vrlo brzo nauče da plivaju i osećaju se samopouzdano u vodi već nakon nekoliko nedelja. Kod drugih to može trajati mesecima ili čak godinama, posebno ako imaju priliku da uče samo tokom letnjeg raspusta. Takav vremenski raspon je normalan, jer svako dete uči na svoj način. Važno je da su vaša očekivanja realna i da podstičete decu da napreduju. Plivanje je proces koji zahteva vreme, strpljenje i vežbu. 

Nikada ne ostavljajte dete samo u vodi bez nadzora, bez obzira na to koliko dobro pliva. Uvek treba da bude prisutna odrasla osoba koja zna da pliva i može da reaguje u slučaju opasnosti ili nezgode/nesreće.

Upoznajte decu s opasnostima kao što su morske struje, naglo povećanje dubine, stenovite/kamenite obale ili saobraćaj čamcima i drugim plovilima. Takođe, upozorite ih da pre skakanja u vodu uvek provere da li je voda dovoljno duboka. Postavite jasne uslove i ograničenja za plivanje i strogo ih se pridržavajte. Deca treba da budu svesna gde smeju da plivaju, koliko dugo mogu biti u vodi i koje aktivnosti su dozvoljene. Na taj način ćete i vi biti mirni i sigurni, jer će plivanje za decu biti prijatno i sigurno iskustvo.

Plivanje i igre u vodi odlična su zabava, sve dok se pridržavamo pravila za sopstvenu bezbednost i znamo kada je nekome potrebna naša pomoć. Možete li da prepoznate znake davljenja? Proverite u članku Prepoznajte 8 znakova utapanja.

Za posledice eventualnih nezgoda vaše dece kod kuće ili u inostranstvu može vam pomoći Dopunsko osiguranje dece od posledica nesrećnog slučaja │Triglav.rs

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter