Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs
Saveti kako da prodate polovni automobil

Pet saveta kako da prodate polovan automobil

Želite da prodate svoje vozilo po najboljoj mogući ceni i bez komplikacija? Ovim savetima pomažemo vam da prevaziđete sve sumnje i potencijalne zamke.

Došlo je vreme da se rastanete od svog vernog četvorotočkaša. Da biste bili sigurni da ste i vi i novi vlasnik zadovoljni, pristupite ovom procesu opremljeni informacijama šta sve treba da se uradi pre nego što se automobil konačno proda.

1. Procenite vrednost automobila i odredite cenu

  Svaki automobil vredi onoliko koliko je kupac spreman da plati za njega. Insistiranje na visokoj ceni zato što imate lepe uspomene na svog četvorotočkaša i što vam je dobro služio, nažalost, nema mnogo smisla ako zbog toga automobil mesecima stoji u dvorištu. Pretražite onlajn-prodavnice i prodajne salone polovnih vozila i saznajte kakvu cenu imaju na tržištu isti modeli vozila iste godine proizvodnje. Realno procenite stanje svog automobila i odredite cenu. Ako imate imalo prodajnih veština i trgovačke spretnosti, cena može biti malo viša, a ako želite da vozilo prodate što pre, onda malo niža. 

  2. Pripremite dobar oglas za automobil

   Prilikom pripreme oglasa za prodaju polovnog vozila istaknite njegove prednosti. Odlično očuvan, održavan, prvi vlasnik, redovno servisiran – sve su to izrazi koji pomažu, pod uslovom da su istiniti. Navedite podatke koji idu u korist prodaje, ali uvek korektno i pošteno. Ne prikrivajte moguće probleme, već pažljivo i detaljno opišite sve prednosti i dodatnu opremu. Na primer: toliko ste se navikli na kameru za vožnju unazad ili automatsko otvaranje prtljažnika sa senzorom da više ne možete da zamislite automobil bez ove opreme, ali za kupca to može biti nadogradnja u odnosu na njegovo trenutno vozilo. 

   Potrudite se i oko fotografija. Ne stavljajte lepotana baš ispred trošne fasade najbližeg javnog parkirališta. Potražite atraktivne kadrove, iskoristite dobro osvetljenje, fotografišite spoljašnjost i unutrašnjost automobila. Naravno, pre toga ga dobro i temeljno operite. 

   Takođe, ako ste kod prve tačke ogorčeno uzviknuli: „Hej, moj auto je poseban, čak ima i ime, i vozio me je oko sveta!”, onda to svakako možete navesti na duhovit način u oglasu. Pazite samo da to zaista bude zabavan, a ne samo tužan pokušaj nekoga ko želi da se otarasi sasvim običnog vozila.

   3. Odlučite gde ćete objaviti oglas

    Do najvećeg broja potencijalnih kupaca dolaze specijalizovani veb-portali za prodaju automobila. Tamo možete jednostavno opisati sve karakteristike koje su već navedene u obrascu, a naravno uz to dodajte i fotografije vozila. Prednost je što će takav oglas videti zaista mnogo ljudi. 

    Nedostatak objavljivanja oglasa na veb-portalu za prodaju polovnih vozila su posrednici, koji će pokušati da spuste cenu daleko ispod realne. Ponekad se među navodnim zainteresovanim osobama nađe i neki prevarant. Ako vam se javi neko ko bi kupio automobil a da ga nije video, i pri tome vas zamoli i traži da mu pre uplate kupoprodajne cene uplatite neki novac za „manipulativne troškove” ili „garanciju za transport”, to je znak za uzbunu. 

    Pripremite se na to da će telefon zvoniti još dugo nakon što prodate automobil. Ako vam to smeta i nervira vas, razmislite o upotrebi drugog broja telefona samo za prodaju.

    Alternativa specijalizovanim portalima su društvene mreže. Teren za prodaju možete isprobati na društvenim mrežama Facebook ili Instagram – možda već postoji neko u vašem krugu prijatelja i poznanika ko traži auto kao što je vaš. Ovo će učiniti prodaju bržom i lakšom.

    4. Kako pripremiti auto za gledanje?

     Ozbiljan kupac će želeti prvo da vidi automobil pre nego što se odluči da ga kupi. Šta je vaš zadatak? Pripremite se za posetu i gledanje – pri tome mislimo na vozilo i na vas same. Razumljivo je da auto mora biti čist i da je omogućen uvid u servisnu knjižicu, iz koje se vidi spisak popravki. Vi se takođe pripremite za pitanja vezana za automobil koja bi mogla da interesuju kupca: koliko godina ga vozite, da li je ikada bilo problema i slično. Računajte na različite pristupe, prijeme i želje zainteresovanih. Razmislite unapred da li ste spremni da spustite cenu i za koliko.

     5. Kako sprovesti formalni postupak kupoprodaje i prenos vlasništva automobila?

      Kada, kao fizičko lice, nađete kupca za svoj automobil, najpre treba da sastavite kupoprodajni ugovor i, zajedno s kupcem, overite ga kod javnog beležnika – notara. Za sastavljanje kupoprodajnog ugovora i overu kod notara neophodna dokumenta su: lična karta kupca, lična karta prodavca i saobraćajna dozvola. Ugovor mora da sadrži podatke o prodavcu i kupcu, podatke o vozilu i ceni vozila, a može da sadrži i klauzule da se vozilo prodaje u viđenom stanju i da sve dodatne troškove snosi kupac. 

      Ukoliko su i kupac i prodavac fizička lica, u roku od 15 dana od dana potpisivanja ugovora neophodno je platiti porez na prenos apsolutnih prava u poreskoj upravi u opštini prodavca. Nakon unosa ličnih podataka i podataka iz saobraćajne dozvole, možete da generišete uplatnicu ili iznos poreza platite karticom preko portala еПлати (euprava.gov.rs).

      Ako je kupac iz drugog registarskog područja, potrebno je da tablice odjavite u mestu izdavanja registarskih tablica. Nakon odjave vozila (ukoliko je odjava bila potrebna), kupac će u nadležnoj Policijskoj upravi izvršiti promenu vlasništva, za šta mu je potrebna poništena stara saobraćajna dozvola, kupopordajni ugovor s potvrdom o plaćenom porezu, lična karta, stara polisa osiguranja i uplata za administrativnu taksu i novu saobraćajnu dozvolu. 

      Kada se tema odnosi na osiguranje automobila, mišljenja se razlikuju. Zbog toga vam otkrivamo šta je istina, a šta su Mitovi o osiguranju automobila.

      Ukoliko ste za automobil koji ste prodali imali kasko osiguranje koje ste platili unapred, a pod uslovom da niste imali štetu, možete da se javite svojoj osiguravajućoj kući i tražite povraćaj dela novca od datuma prenosa vlasništva.

      Samostalno ili uz pomoć iskusnih trgovaca

       Uz prethodnu pripremu, možete bez problema i komplikacija stići do kraja puta koji se naziva uspešna prodaja polovnog automobila. Ali nismo svi rođeni da budemo prodavci. Ako shvatite da se previše mučite ili razmišljate ili nemate pregovaračke veštine, postoji još jedna mogućnost: prodaju polovnog vozila možete prepustiti trgovcima ili auto-kućama / prodajnim salonima automobila, koji će za vas srediti sve formalne postupke. 

       Sve informacije o povoljnom osiguranju novog ili polovnog automobila možete pronaći na veb-strani Triglav osiguranja

       Izvor: Vse bo v redu.

       TEST BANNER

       Ne propustite!

       Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

       Prijava na newsletter