Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.rs

Zbog čega se ne isplati prekidati životno osiguranje?

Umesto da prekinete vaše osiguranje, razmislite o drugim opcijama za održavanje osiguranja.

Život je niz iznenađenja i mi ne možemo uvek biti spremni za njih. Određeni događaji takođe mogu da izazovu preispitivanje odluka koje smo pažljivo izabrali pre nekog vremena.

Možda se s pravom pitate da li vam i dalje treba životno osiguranje ili ste primorani da brzo smanjite mesečne troškove zbog neočekivanih događaja. Jedna od opcija koja vam pada na pamet je obustava plaćanja premije životnog osiguranja. Međutim, pre donošenja ishitrene odluke, potrebno je utvrditi da li je to ispravno.

Prevremeni prekid životnog osiguranja znači da ćete izgubiti mnogo uloženih sredstava.

Odluka o raskidu osiguranja u prvim godinama nakon zaključenja osiguranja najmanje je povoljna za osiguranika, jer se otkupna vrednost izračunava u skladu sa faktorima otkupa, čija se vrednost povećava kako se približava polisa osiguranja.

Što duže imate osiguranje, više ćete biti plaćeni, jer se odbitak koji se uzima u obzir u faktorima otkupa smanjuje tokom trajanja osiguranja.

Stoga, samo u izuzetnim slučajevima, odlučite da iskoristite pravo na isplatu otkupne vrednosti osiguranja. Ako uslovi osiguranja omogućavaju plaćanje predujma, ima smisla odlučiti se za delimičnu isplatu otkupne vrednosti u tim slučajevima, zadržavajući osiguranje.

Umesto toga, iskoristite opciju za obustavu plaćanja premije ili osiguranja

U zavisnosti od konkretnog osiguranja, obično se možete odlučiti za mirovanje nakon završene druge ili treće godine razdoblja osiguranja, ako se premije plaćaju najmanje dve godine. Period neaktivnosti može trajati najviše jednu godinu.

Pravo na zastoj možete ponovo iskoristiti tokom trajanja osiguranja, pod uslovom da su protekle najmanje dve godine od prethodnog zastoja i pod uslovom da se premija redovno isplaćuje u prelaznom periodu.

Za sve polise osiguranja tokom perioda mirovanja osiguravajuće društvo ne garantuje isplate iz dodatnih polisa osiguranja. Ako ste povređeni tokom zastoja, od dodatnog osiguranja od nezgoda ne možete zatražiti nikakvu naknadu.

Životno osiguranje je više od osiguranja

Trenutna ekonomska situacija nameće još veći interes za održavanje osiguranja, jer takvo osiguranje nudi sigurnost i zaštitu voljenih u slučaju nesrećnog događaja, poput smrti osiguranika.

Da li vaša porodica jako zavisi od vašeg prihoda? Imate li kreditne obaveze koje bi u slučaju vaše smrti pale na vaše najmilije i još više otežale njihovu životnu situaciju?

Možete da razmotrite činjenicu da bi sredstva koja trošite na premije životnog osiguranja u ovom trenutku efikasnije potrošili negde drugde i da biste mogli ponovo da sklopite osiguranje u povoljnijim okolnostima.

Ako raskinete osiguranje, a zatim želite da sklopite novo, premija se povećava sa godinama.

Prekidom životnog osiguranja ukidaju se i dodatna povezana osiguranja, poput nezgode, koja se preporučuje svima. Stoga se detaljno upoznajte sa uslovima pokrivenosti i opcijama životnog osiguranja koje već imate kako biste ga mogli održavati.

Budite pažljivi pre zamene jednog osiguranja drugim

Pre nekoliko godina ste sklopili životno osiguranje, ali sada ste primetili proizvod koji bi još bolje odgovarao vašim potrebama ili ste na to skrenuli pažnju poznaniku, možda čak i zastupniku osiguranja. Šta učiniti u takvom slučaju?

Iz iskustva vam savetujemo da dobro razmislite pre nego što se odlučite za raskidanje jednog životnog osiguranja kako biste odmah ili vremenom sklopili drugo. Pažljivo proverite da li su uslovi novog osiguranja zaista povoljniji.

Takođe uzmite u obzir troškove i gubitak sredstava nastalih prestankom prvog osiguranja.

Kada uđete u novo osiguranje, postaćete stariji, a vaše zdravstveno stanje se možda u međuvremenu promenilo.

Sve to utiče na izračunavanje nove premije, mogućih perioda čekanja i period osiguranja ponovo počinje da teče. Stoga, pre potpisivanja bilo kojeg novog ugovora, odvojite dovoljno vremena za razmišljanje, pitajte zastupnika za ponudu i pažljivo pročitajte sve relevantne uslove i dokumentaciju.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter